Jaké jsou tři časté chyby při uzení? Důležité je naložení masa i teplota v udírně
Podzimní sychravé počasí je proslulé především vůní z udíren, která se line po okolí. Uzení je tradiční způsob konzervace masa teplem i kouřem, díky němuž maso získá báječnou chuť i vůni a poživatelné vydrží i několik měsíců.
Uzení je od nepaměti nejčastější způsob konzervování masa i uzenin. Příprava na nakládání masa a uzení je zdlouhavý proces, který má své zásady a ty bychom měli dodržovat. Podstatné je zvolit správnou teplotu pro uzení studeným nebo teplým kouřem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Tři časté chyby při uzení
Jakých chyb se tedy vyvarovat, aby bylo maso vždy dokonale vyuzené?
- Velmi častou chybou je nedostatečně naložené maso v solném nálevu, které vytáhneme příliš brzy k uzení.
- Další podstatnou chybou je, že udírna nebyla před vložením masa dostatečně rozehřátá na 70–80 °C, maso nám díky tomu může zčernat. Teplotu pravidelně během uzení kontrolujeme teploměrem, jen tak získáme skvěle vyuzené maso.
- Na správnou volbu dřeva k uzení se velmi často zapomíná. Nevhodné dřevo k uzení je z jehličnanů a nepoužíváme ani kusy, které jsou vlhké a špinavé.
Připravte si domácí uzené koleno, které bude mít dokonalou křupavou kůrku. Napište nám do komentáře, jak se vám povedlo. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Komentáře