Sladké likéry mohou navodit pohodu nejen v čase Vánoc. Jejich výroba není vůbec složitá
Sladké likéry mohou fungovat i jako stabilizátor dámských setkání a rodinných návštěv. Výborně přispívají k všeobecné dobromyslné pohodě a vyrobit je není vůbec složité. Nabízíme přehled typů i nejoblíbenějších receptů.
Základem bývá nejčastěji mléko nebo smetana. Pokud je mléko kondenzované a slazené, už do likéru nemusíme přidávat cukr. Většinou ho stačí rozmixovat s některou příchutí, přidat lihovinu a nalít do lahví.
Vaječné likéry
Vaječný likér se vyrábí většinou tak, že vyšleháte čerstvé žloutky s cukrem do husté pěny, zředíte mlékem nebo smetanou a zahřejete v horké vodní lázni, aby se sterilovaly žloutky. Nesmí se vařit, protože by se srazily. Vzniklý krém ochutíte lihovinou a nalijete do lahví.
Nejrychlejší vaječný likér bez vaření se dělá tak, že pouze rozmixujete kondenzované mléko slazené a neslazené se žloutky z nezávadných vajec a rumem. Časem zhoustne tak, že ho můžete přidávat do krémů nebo jím plnit cukroví, třeba včelí úly.
Karamelové likéry
Karamelový likér jsme doma dělávali tak, že jsme vařili uzavřené plechovky kondenzovaného slazeného a neslazeného mléka 2 hodiny, pak nechali zchladnout a po otevření obsah rozmixovali s rumem. Ale jsou i jiné receptury.
Domácí likér baileys
Napodobeniny za pár korun se přibližují k originálu chutí i hustotou a krémovitostí. Většina receptů používá pudink s mandlovou příchutí.
Čokoládové likéry
V přípravě čokoládového likéru přidáme do kondenzovaného mléka rozpuštěnou čokoládu. Záleží na vaší chuti, jaká to bude, většinou je to tyčinka Ledové kaštany.
Pudinkové likéry
Spousta likérů používá jako jednu ze složek uvařený pudink. Je to jen na vás, jakému pudinku dáte přednost a tím určujete příchuť likéru.
Kávové likéry
Na setkáních a sedánkách vůně a chuť kávy nesmí chybět. Kávové likéry nejsou úplně typické, ale moc chutné.
Ovocné likéry
Většinu ovocných likérů jste připravili v létě a na podzim z dozrávajícího ovoce, zelených ořechů nebo bylin. Teď je čas likér otevřít a vychutnávat nebo naplánovat jeho výrobu na příští sezonu.
Pomerančové a citronové likéry
Pomeranč i citron je ovoce, které má v zimě sezónu, takže pomerančový nebo citronový likér můžete připravit právě teď. Nakupte suroviny a pojďte na to.
Jak je vidět, i receptů na tekuté mlsání máme na našem webu dost.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí vaječný likér: Se smetanou, vanilkou a muškátovým oříškem chutná fantasticky a provoní celý dům
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Komentáře