Jak válet těsto, aby se nelepilo? Osvědčené tipy a triky pro dokonalé pečení, díl II.
1. 12. 2020 Tipy a triky
Advent je časem oslav a pečení. Ať už se chystáte na cukroví nebo před sebou máte narozeniny někoho blízkého, vyválet těsto bez potrhání nebo mít dokonale hladkou polevu na dortu se nemusí vždy povést. Existuje ale řada osvědčených triků, tipů a babských rad, které vám jakékoliv pečení usnadní.
Kynuté těsto je umění
I když se člověk drží receptu, bez zkušeností může být těsto oříšek, zejména to kynuté. Ale nevadí, i na něj se dá vyzrát za pomoci generacemi prověřených rad. Hned první vychytávka se týká přísad na těsto. Všechny přísady, ale i náčiní, se kterým budete pracovat, musí mít pokojovou teplotu. Pokud využijete příliš studených věcí, těsto bude kynout pomalu, a když sáhnete naopak po příliš horkých surovinách, těsto dokonce nevykyne vůbec, protože teplo zničí kvasinky v droždí. A pokud bude teplota jednotlivých věcí rozdílná, těsto se vám s největší pravděpodobností srazí.
Další důležitá věc je míchání - vždy těsto míchejte jen jedním směrem, protože pokud ho při míchání budete měnit, bude vám těsto déle a hůř kynout. Aby vám těsto vykynulo rovnoměrně, můžete zkusit trik protřelých maminek - troubu nechte asi 10 minut na začátku pečení malinko pootevřenou, stačí jen malá škvírka zaražená vařečkou, například.
Mohlo by vás zajímat
Že do každého těsta, a to i na sladké pečení, je dobré přidat špetku soli, to asi víte. Ale jak na to, aby bylo těsto opravdu křehounké? Můžete do vajec přidat trochu citronové šťávy. Před začátkem práce je taky dobré vyzkoušet kvalitu droždí. Čerstvé droždí je jemné a při lámání vytváří lístky, má narůžovělou barvu a příjemnou vůni. Tvrdé nebo přímo zkažené droždí se drolí, je nahnědlé nebo nazelenalé. Pokud si přesto nejste jisti, hoďte malý kousek droždí do horké vody. Pokud ihned vyplave, můžete droždí v klidu použít. Oříškem někdy je i těsto dobře vyválet - aby se netrhalo a nelepilo na váleček, dejte ho na hodinu do mrazáku.
Jak na perfektní dort?
Pokud se vám dort při pečení vyboulil, vyklopte jej z formy vypouklou stranou na dřevěné prkénko a nechte ho tak stát 10 až 15 minut. Po srovnání teploty by měl splasknout. Chcete-li na něm mít dokonale hladkou a rovnou polevu, pomozte si marmeládou. Vrstva džemu vyrovná nedokonalosti na povrchu korpusu a vaše poleva tak bude dokonalá. A jestli vás trápí krájení dortu nožem, vyměňte čepel za silnější nit a hned to půjde snáz!
Snažíte se spotřebovat zásobu hrušek a jablek z podzimu? Pokud chystáte jablečný koláč, před pečením ho překryjte omaštěným pečícím papírem a sundejte jej až těsně před dopečením. Tak bude dílo šťavnatější. Pečící papír se hodí i v případě, že jste špatně odhadli dobu a teplotu pečení a koláč, který už na povrchu hnědne nebo se dokonce připaluje, je uvnitř ještě nedopečený (to mimochodem zjistíte starým dobrým trikem s párátkem - zapíchněte jej doprostřed koláče; pokud na něm zůstanou drobečky, těsto je uvnitř hotové). Takový koláč rovněž přikryjte pečícím papírem a nechte jej v klidu dodělat. Pozor! Nezapomínejte, že koláče z plechu nebo formy nikdy nepřendaváme na talíř nebo podnos ještě horké, jinak by nám zvlhly.
Mohlo by vás zajímat
A pozor si dejte i na to, jak hotové pečivo skladujete. Aby zůstalo čerstvé a vláčné, mělo by se uchovávat nejlépe v kovové krabici, nikoliv v papírové. Tuto radu užijete především pro skladování perníčků a dalšího vánočního cukroví. A pokud vám přeci jen ztvrdne, nezoufejte. Přihoďte do krabice kousek chleba nebo polovinu jablka a tito pomocníci to vyřeší za vás.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Upečte si dvoubarevné sušenky ze světlého a tmavého těsta. Jsou snadné a efektní
Historie svatebních dortů: Od chlebového koláče až po šílenosti devadesátek
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12