"Uvař mandel šneků, utři šest lotů sardelí": Kuchařka Rettigová na Vánoce místo kapra vařila hlemýždě
13. 12. 2020 Historie a zajímavosti
Jednou z ikon naší gastornomie ja Magdalena Dobromila Rettigová. Její jméno pravděpodobně slyšel každý a většina z nás také alespoň orientačně tuší, jakému oboru se věnovala. Známá spisovatelka se proslavila především knihou Domácí kuchařka, z níž mnozí citují dodnes. Jaké recepty nabízela pro vánoční stůl?
Česká buditelka z německé rodiny
I když Magdalenu Dobromilu Rettigovou dnes známe kromě již jmenovaných profesí také jako zanícenou českou buditelku, je zajímavé, že až do svých osmnácti let žila v německojazyčném prostředí, i když v Čechách. Její rodina ale byla německá, a tak se česky začala učit až v dospělosti, kdy se provdala za Jana Aloise Sudiprava Rettiga, právníka a obrozeneckého spisovatele. Manžel Magdaleny Dobromily byl muž na svoji dobu velmi pokrokový, a tak svoji ženu nijak neomezoval ve vlastní tvorbě, naopak ji vždy podporoval.
Mohlo by vás zajímat
Osvícená paní Rettigová se tak mohla kromě péče o rodinu věnovat i veřejným činnostem, vzdělávala dívky, vedla knihovnu, angažovala se v péči o životní prostředí, živě komunikovala s českými vlastenci, jako byl například František Palacký. A mezi tím vším si našla čas i na sepisování receptů, které později vydala ve své dodnes známé knize. Ta byla pro tehdejší dobu (vyšla prvně v roce 1826) o to cennější, že byla psána v češtině. Mnohé měšťanské rodiny se tehdy přikláněly spíše k němčině, a tak Rettigová, ačkoliv sama z takového prostředí pocházela, přispěla přirozenou cestou k osvětě a českému vlastenectví.
Vánoční hlemýždi podle Rettigové. Ochutnáte?
Co nabízela Magdalena Dobromila jako pochoutku, kterou bychom si neměli nechat ujít o Vánocích? Možná bychom se divili, ale nebyl to ani kapr, ani bramborový salát, klobása nebo řízek. Šlo o vánoční hlemýždě, kteří ale tehdy nebyly vůbec jídlem neznámým. Naopak - šlo o jídlo, které se dalo "nasbírat na zahradě", mohli si ho tedy dovolit i chudší lidé. Zvláště v období půstu šlo o poměrně často připravované maso. Jak na šneky, abychom si na nich podle české buditelky co nejlépe pochutnali?
Mohlo by vás zajímat
V receptu se uvádí: Uvař mandel šneků… Slovo mandel má více významů, tady jde o počet - tedy o 15 kusů. Uvařené šneky je pak potřeba vyndat z domečků, uřezat jim ocásky, očistit je a omýt ve vlažné vodě, a pak je v hovězím vývaru dovařit do měkka. Mezitím je potřeba vyvařit také skořápky, protože je budeme ještě potřebovat. Naplníme je totiž velmi zajímavou směsí. "Utři čtvrt libry nového másla se šesti loty čerstvých sardelí, dej k tomu z půl citronu drobně rozkrájenou kůru, 3 stroužky se solí rozetřeného česneku, trochu květu, jednu strouhanou žemličku, a je-li to málo slané, tedy přidej trochu soli a všecko dobře rozetři," píše Magdalena Dobromila Rettigová.
Její popis si opět zaslouží alespoň krátký komentář. Čtvrt libry másla je přibližně 113 gramů (1 libra je 0,4536 kg) a šest lotů sardelí pak představuje 96,36 gramů (1 lot je 16,06 gramu, tedy 1/32 libry). Jistě není nutné vážit desetiny gramu, ale alespoň přiblížit bychom se radám známé kuchařky měli. Pak už přijde na řadu plnění skořápek. Do každého vyvařeného domečku je potřeba dát trochu nádivky, potom šnečí maso a znovu nádivku. Na másle se nyní usmaží žemle a zalije se polévkou, v níž se vařili šneci. Pak je potřeba přidat ještě trochu vína, dva loty sardelí a vše se nechá povařit. Tímto zalijeme naplněné ulity, které jsme vyskládali do pekáčku, a v troubě necháme asi dvacet minut dusit. Je hotovo, Vánoce mohou začít!
Tak co, vyzkoušíte letos na Štědrý den něco jiného než kapra s bramborovým salátem?
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Už znáte kakaové máslo? Základ čokolády poslouží i jako pěna na holení či lék na ekzém
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Citron povýší chuť jídla k dokonalosti! Nevěříte? Vyzkoušejte jej do vývaru nebo rizota!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů