Co víme o čekance a chřestu
23. 9. 2008 Vaření
Čekanka a chřest patří k méně známým, ale vynikajícím druhům zeleniny.
Latinský název pro čekanku obecnou je Cichorium intybus a je z čeledi hvězdicovitých. Původ českého jména čekanka vznikl tak, že tato rostlina s modrým květenstvím čeká v úvozech polních cest na pocestné. Je to původní evropská rostlina. Čekanka je řazena mezi léčivé rostliny a lidé ji využívají již řadu let.
Odrůdy čekanky
Nejprve byla známa čekanka listová. Její původ je ve Středomoří a konkrétně z Egypta. V antice ji konzumovaly jako salátovou zeleninu. Listová čekanka byla pouze letní salátovou zeleninou po mnoho let. Francouzi, Italové a Španglí připravují z jejich listů sirup. Později v polovině 19. století se zařadila i mezi zimní lahůdkovou zeleninu.
Zásluhu na tom měl zahradník Brésiers v bruselské botanické zahradě. Kořeny listové čekanky přezimovával pod vrstvou země. Byl překvapen z toho, že se pod vrstvou země vytvořily puky, narašené hustě seskupené listy, které byly těsně u sebe. protože ale neměly dostatek světla, tak nebyly zelené, ale bílé. Tyto čekankové puky se dostaly brzy na trh a staly se velmi oblíbenou zeleninou. Říkalo se jim Witloof podle flámského názvu pro bílý list.
Druhou odrůdou je kořenová čekanka. Kořeny této čekanky se suší a připravuje se z ní cikorka, náhražka kávy. Název cikorka je odvozen od rodového jména Cichorium.
Kořen čekanky obsahuje glykosid intibin, který reguluje trávicí soustavy a ovlivňuje činnost jater, slinivky břišní a krevní soustavu. Dále inulín, který se v lékařství používá k diagnostice, k zjišťování činnosti ledvin. Obsahuje také vitamin C, karoten a minerální látky. Z čekankových puků se připravují sladkokyselé saláty, se smetanou, jogurtem nebo dušené na másle.
Další vynikající zeleninou je chřest obecný neboli Asparágus officinalis. Je to liliovitá rostlina, která je v botanice zajímavá tím, že nevytváří listy. Místo toho jsou to stonkové útvary filokladia. Patřil také mezi léčivé rostliny.
Ve středozemí se stal chřest lahůdkovou zeleninou. Jako zelenina se však začala pěstovat v polovině 16. století v Německu, Holandsku a ve Francii. Upravoval se jako salát v kyselém olivovém nálevu.
Ve Starém Řecku říkali rostlinným výhonkům asparagos a přes latinu a němčinu se mnu začalo říkat říkat špargl. Název chřest byl odvozen od toho, že asparágus byl považován za ochranné koření proti chřestění hromu a říkalo se mu nechřest. Časem se oddělila předpona a říkalo se chřest.
Na našem území se začal pěstovat okolo roku 1790, a to na poli, v zahradách v tzv. chřestovnách. Sazenice byly vysazovány v řadách od severu k jihu. Až třetím rokem byl z nich užitek. Ještě před vyrašením se udělaly tzv. hrůbky a ucpávaly se prkýnkem. První výhonky se začaly vytahovat za světlem, hrůbky se rozhrnovaly a vybělené výhonky se odřezávaly.
Tradice bělení chřestu je stará. Později se byly vyšlechtěny druhy, které se již nepřihrnovaly. Výhonky jsou zelené a mají měkkou vlákninu.
Chřest obsahuje amid kyseliny asparagové (asparagin), která je důležitou bílkovinou. Dále obsahuje draslík, vápník, hořčík, sodík, vitamin B, C. Má diuretické účinky.
Chřest se upravuje například jako uvařený, politý máslem a posypaný nastrouhaným sýrem nebo smažený v těstíčku.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?
Popeleční středou začíná pro věřící období… Číst více
Čím nahradit cukr a maso? Chytré rady, jak snadno vařit v době půstu
Rozhodli jste se držet půst? Ať už pro to máte… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla… Číst více
Budoucí maminky, pozor! Jak se správně stravovat, když čekáte miminko?
Řádné strava je vždy důležitou součástí zdravého… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
Chutné a trvanlivé mlsání Mezi nejoblíbenější stálice mezi sušenkami patří ty s kakaovou, skořicovou nebo ořechovou příchutí. Kdo by neznal… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
7 nejlepších perníků podle hrníčkových receptů. Vyzkoušet můžeme cuketový, mrkvový nebo se sušenkovým krémem
V našem receptáři je řada receptů na velmi chutné perníky, do našeho přehledu jsme ale tentokrát vybrali pouze ty, které připravíme snadno i bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 9 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 23 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Komentáře
6. 9. 2009 17:19
6. 3. 2009 09:18
a raz neuveris...som ju videla, ako aranzovanie pred halloweenom, tak som bola za hlupu, pretoze som im zrusila scenku a povyberala odtial tie patizony...a tam ho predavali asi za 50 centov, pretoze tam bol skutocne len ako dekorativny prvok.
6. 3. 2009 01:14
6. 3. 2009 01:12
29. 12. 2008 00:09
28. 12. 2008 23:52