Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
11. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do hodiny - to je možné jen a hlavně díky geniálnímu vynálezu matematika a fyzika Denise Papina. Jeho tlakový hrnec, který všichni známe právě díky jeho vynálezci jako “papiňák”, šetří čas při vaření už od druhé poloviny sedmnáctého století. Ale nebyl to první tlakový hrnec na světě…
Proč papiňák funguje?
V dokonale utěsněném prostředí, které nedovoluje vznikající páře unikat, vzniká vyšší tlak než v prostředí okolo - a to i téměř trojnásobný. Ve škole jsme se učili, že s klesajícím tlakem klesá také bod varu, a proto se ve vysokohorských podmínkách vaří voda i při teplotě nižší, než je běžných 100 °C. Opačně pak na bod varu působí tlak vyšší, kterého v papiňáku dosáhneme. Potraviny, co do něj uzavřeme, se tedy nevaří při 100 °C, ale dokonce až při 130 °C, což dobu nutnou k jejich změknutí značně zkracuje. Jde o jednoduchý princip, jen přijít na to, že by to mohlo fungovat. A od toho jsou tady vynálezci.
Mohlo by vás zajímat
Ještě před Denisem Papinem sestrojila přístroj fungující na stejném principu žena, alchymistka Marie Židovka, a to podle historiků už ve 2. století našeho letopočtu. Stalo se to v Africe a její vynález vešel ve známost pod názvem kerotakis. O co šlo? Stejně jako v případě dnešního papiňáku se jednalo o zařízení k ohřevu nejrůznějších látek, tehdy ale pouze pro účely alchymické praxe. Marie sestrojila vzduchotěsnou nádobu s meděným víkem, v níž by při správném spojení mělo být možné vytvořit podtlak stejně jako tlak naopak zvýšit. Přístroj snad měl sloužit k pokusu o výrobu zlata za vysokého tlaku a teploty, čímž napodoboval podmínky v útrobách Země.
Papiňák není časovaná bomba
Papinova hrnce se hospodyně v minulosti často bály. Zvěsti o nešťastných explozích přebily mnohdy výhody tohoto vynálezu. Dnes je to ale jinak. Bezpečnostní ventil umožňuje upouštět přebytečnou páru, a tím udržuje tlak uvnitř hrnce na takové úrovni, kterou je schopen jeho plášť vydržet bez roztržení - to víme. Papiňáky mají ale ještě jednu pojistku, která nám většinou zůstává utajena. Jde o pojistku tepelnou, malou součástku, která se při nebezpečném zvýšení tlaku a tedy i teploty jednoduše roztaví a páru z hrnce tak vypustí. Moderním papiňákům ale ani tohle nestačí, a tak je v nich skryta ještě poslední jistina, která skutečně nedovolí žádnou havárii - jde o pojistku přetlakovou, kterou poznáme podle malého otvoru v pokličce. Při použití papiňáku se tedy určitě nemusíme obávat o život nebo o vybavení kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
I když jsou dnešní papiňáky opravdu bezpečné, je dobré vědět, jak se k nim chovat, abychom předešli případným problémům, za které bychom si mohli jen my sami. Rozhodně se nedoporučuje papiňáky přeplňovat, v každém moderním hrnci je ryska, která značí maximální výši, do níž bychom měli přidávat suroviny. Další radou je omezení množství naťové zeleniny, která by mohla ucpat otvory pojistek. Opravdu stačí jen základní dodržování pokynů výrobce a můžeme si být jisti, že díky vynálezu Denise Papina uvaříme oběd mnohem rychleji a také bezpečně. Papiňák rozhodně nemá zájem páchat na kuchaře atentát.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na kukuřici? Připravit ji lze v páře, troubě i na grilu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Hit internetu: Upekli jsme arašídové vafle jen ze dvou ingrediencí. Byly krásně nadýchané a zvenku křupavé
Co je české, to je dobré! Klasické recepty tuzemské kuchyně snadno a rychle