Českem s chutí: Frgále, kyselica a dobrá slivovice? Ochutnejte Valašsko!
11. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Naposledy jsme se v seriálu "Českem s chutí" vydali do jižních Čech, kde jsme si pochutnali na kaprech a skvělé cmundě. Odtud se přesuneme na druhý konec republiky, a to konkrétně do kraje milovníků švestek a frgálů – na Valašsko.
Švestkové království
Pro Valašsko existuje hned několik označení: Švestkozemě, Valašské království nebo Bolkovo. Přezdívka Švestkozemě vzhledem k enormnímu využití švestek, zde zvaných trnky, v lokální kuchyni sedí naprosto skvěle. Není ani divu; v této oproti sousedním krajům méně úrodné oblasti se jedná o nejhojněji rostoucí ovoce. Kromě švestkových frgálů, omáček a slivovice obohatili Valaši naši národní kuchyni o báječné jehněčí recepty, poškrabky (bochánky z mouky) a polévku kyselici.
Frgály jsou tradiční pečivo s až dvousetletou historií. Původně se jako frgál označovalo nevzhledné, nepodařené pečivo, a výraz to tak byl spíše hanlivý. Hospodyňky pekly vdolky hlavně na Vánoce, Velikonoce, na hody, svatby, křtiny a velké rodinné oslavy. Na těsto se používala směs pšeničné i žitné mouky, která se smíchala s mlékem nebo vodou, těsto se rozválelo válem do tenké placky a naplnilo švestkovou, hruškovou, tvarohovou nebo jinou náplní.
Mohlo by vás zajímat
Valašský penicilin
Švestky jsou ideální i pro výrobu alkoholu. A slivovice je na Valašsku prostě všelék! Klasická domácí slivovice by měla mít okolo 51 % alkoholu a každý na její přípravu má svůj vlastní postup. Na Valašsku se zralé plody nechávají kvasit až 8 týdnů v sudech, a poté se tradičně pálí při teplotě 88°C. Destilace většinou probíhá dvakrát. Čerstvá slivovice mívá ostřejší chuť a je lepší nechat ji uležet několik měsíců až let. Přitom se první čtyři týdny ponechá bez zátky, chráněná plátnem před hmyzem a prachem. Někdy se nad nádobu zavěšují sušené švestky, ze kterých destilát skapává, aby slivovice dostala nazlátlou barvu a více voněla.
Mohlo by vás zajímat
Míso citronů kyselica
Valaši mají jídelníček plný zdravých věcí. Dalším z nich je tradiční kyselica, tedy polévka z kysaného zelí s klobásou, která se od zelňačky liší použitím smetany. Kysané zelí je zásobárnou vitamínu C a původní obyvatelé si tak tradiční kyselicí budovali imunitu ještě před tím, než do střední Evropy dorazily kyselé citrony. Recept je jednoduchý a neskutečně lahodný. Polévka se připravuje z kysaného zelí, které se povaří s bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Přidají se na kostičky pokrájené, zvlášť uvařené brambory, klobáska na kolečka a na závěr se vše zahustí smetanou.
Mohlo by vás zajímat
O Valaších se často říká, že mají pevné zdraví a tuhý kořínek. Pokud jako důkaz již zmíněné dobroty nestačí, rozhodně přesvědčí místní obliba pohanky, která se na Valašsku objevila v 17. století a patří k nejoblíbenějším jídlům; především tedy kaše z ní. Dnes si v kolibách a restauracích můžete pochutnat např. na kontrabáši (klobáska, zelí, pohanka, brambory). Oblíbené jsou dále střapačky se zelím, pokrm s původem na Slovensku. Jsou to halušky nebo nočky z bramborového těsta doplněné dušeným kyselým zelím, omaštěné nadrobno nasekanou a na sádle osmaženou cibulkou a případně i s kousky uzeného masa. A nebyli bychom v Česku, kdyby Valaši neměli také vlastní variantu bramboráků. Ty jejich se pečou na sádle nebo "nasucho" na plechu a jí se jen tak, anebo – světě, div se – potřené povidly.
Mohlo by vás zajímat
Kde se na Valašsku najíst?
Úžasnou atmosféru rozhodně navodí stylová hospoda Kyčerka, která leží v údolí Pluskovec ve Velkých Karlovicích. Hospoda se nachází hned vedle lyžařského svahu a pochutnat si můžete na kyselici nebo frgálech za zvuků tradiční valašské hudby. Pokud vás zajímá historie, rozhodně nepropásněte jedinečnou šanci podívat se do skanzenu Valašská dědina v Rožnově pod Radhoštěm. Dozvíte se, jak žili původní Valaši a k tomu můžete navštívit restauraci, která je součástí muzea. Pokud nemáte frgálů stále dost, ty nejchutnější připravené na mnoho variant ochutnáte v Cyrilově pekařství v Hrachovci.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rakousko-uherské dědictví ze zlata: Jak zvládnout dokonalé řízky?
Když se řekne sváteční jídlo, spolu s tím často… Číst více
Jak vyrobit panko strouhanku. Stačí dva dny starý bílý chléb a struhadlo
Panko strouhanka je japonská obalovací strouhanka, která má hrubší strukturu než běžná strouhanka. V obchodech bývá poměrně drahá, ale můžeme si ji… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Recepty z českých filmů: U Bartáčků zase naklepávají řízky! Poradíme, jak je mít nejlepší
Ve slavné české komedii Zítra to roztočíme,… Číst více
Holandský řízek je ryze český vynález. Odkud tedy vzal svůj název?
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Odkud se vzal císařský trhanec? Nejlépe by to věděli František I. a jeho žena Sissi
Sladkostí na nervy není nikdy dost, těch… Číst více
Retro okénko: Vzpomínáte si ještě na mlíčňáky a mléčné koktejly?
Letmé útržky z dětství některých z nás vyvolávají… Číst více
Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
Čím obalovat řízky Těstíčka k obalování obvykle připravíme během chvilky. Smícháme suroviny a pokud se nám podaří vytvořit chutnou směs, která bude… Číst více
Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme… Číst více
Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?
Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Chybí vám hospody? Připravte si klasické dobroty k pivu z pohodlí domova!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 2 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 4 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 4 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 6 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 7 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Jak jedli prvorepublikoví četníci? V kasárnách frčely tzv. republikánské řezy
Upéct buchty v peci bývalo dívčí zkouškou dospělosti. Víte, k čemu sloužil tzv. kamnovec?
Komentáře
11. 3. 2021 12:33
12. 2. 2021 11:01
11. 2. 2021 22:56