Tajemství kvalitního rána: Snídaně složená z těchto potravin vám dodá energii až do oběda
21. 2. 2021 Životní styl
Že snídaně je základ dne, to už jste asi slyšeli. A je to pravda! První jídlo dne dodá organismu energii i živiny, které po dlouhém spánku jednoduše potřebuje, aby začalo pořádně fungovat za bdělého stavu. Jak si sestavit opravdu výživnou snídani? Poradíme vám.
Proč je snídaně tak důležitá?
Nejprve si řekněme, proč je snídaně tak důležitá - mnoho lidí má totiž tendence se vymlouvat, že po ránu nestíhá nebo nemá hlad. To je možné, ale jde spíš o to, že už si vaše tělo zvyklo. Ve skutečnosti organismus po prospané noci, kdy mimo jiné trávil i potravu z předchozího dne a už ji celou zpracoval, potřebuje doplnit energii a důležité živiny. Lidé, kteří pravidelně snídají, mají více elánu a jsou bytřejší a výkonnější během dopoledne. Jíst ráno každý den zároveň pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi a v neposlední řadě je to také cesta, jak zhubnout, protože jen pravidelná strava zajistí, že člověk zbytečně nemlsá.
Mohlo by vás zajímat
Ale jak to stíhat? Jedna varianta je chodit dříve spát, a pak taky dříve snídat, ale uvědomujeme si, že se to snadněji napíše, než udělá. Snídaně si ale můžete promyslet, a dokonce nachystat dopředu, což celý proces výrazně urychlí; večer si nakrájíte ovoce a zeleninu nebo připravíte studenou ovesnou kaši, která přes noc v lednici dostane požadovanou konzistenci. Pár nápadů, jak na ni, najdete tady:
Mohlo by vás zajímat
Co musí zdravá snídaně určitě obsahovat?
Aby snídaně vypadala tak, jak vypadat má a dodala tělu všechno, co potřebuje, musí obsahovat čtyři typy surovin. Pokud máte nějaká dietní omezení, například jste alergičtí na laktózu nebo lepek, můžete konkrétní potraviny nahradit pro vás vhodnými alternativami, podstata ale zůstává stejná.
- Libové/dietní a čisté bílkoviny: Bílkoviny živí naše svaly, zrychlují metabolismus a snižují chuť k jídlu, proto by je měla obsahovat i snídaně. Skvělý příkladem jsou vejce, ale vhodná je třeba i libová krůtí prsní šunka. Pokud nejíte živočišné potraviny, sáhněte po luštěninách nebo oříšcích.
- Celá zrna: Záměrně píšeme celá zrna, a ne celozrnné výrobky, protože na snídani se výtečně hodí nejrůznější ovesné kaše, ať už teplé, nebo studené. Ale i celozrnná houska je v pořádku, jen si dejte pozor, aby byla opravdu celozrnná, a ne jen obarvená na tmavo. Pokud nemůžete nebo nechcete jíst gluten, doporučujeme po ránu pohanku. Má ještě více vlákniny než celozrnné potraviny a navíc je bezlepková.
- Nízkotučné mléčné výrobky: Když říkáme nízkotučné, myslíme přirozeně nízkotučné. Řeč je tedy zejména o bílých jogurtech, ideálně islandském skyru, který neobsahuje vůbec žádný tuk, ale má mnoho bílkovin. I řecký jogurt je vhodný. Ze sýrů můžete zkusit čerstvý cottage a nemusíte se bránit ani domácímu mléku. Pokud nekonzumujete laktózu, obchody nabízí již poměrně širokou nabídku bezlaktózových nebo veganských alternativ, které se vyrábí například se sojového nebo kokosového mléka.
- Ovoce a zelenina: Tady asi není třeba zdlouhavého vysvětlování. Čerstvá a nejlépe syrová zelenina i ovoce vám dodají minerály, vitamíny a další prospěšné látky a jíst byste je měli společně s každým pokrmem dne. U ovoce ale pozor na obsah cukru, stačí ho jedna porce denně. A vybírejte takové, které obsahuje cukru méně; třeba kyselejší jablka a hrušky, ananas, lesní plody, citrusy.
Mohlo by vás zajímat
Jaké potraviny se ke snídani vůbec nehodí?
Teď asi nepotěšíme ty, kdo jsou zvyklí snídat ve spěchu. Naprosto nevhodnými potravinami ke snídani jsou věci jako chlebíčky nebo sladké pečivo - koblihy, croissanty, koláčky - tedy to, co si řada z nás koupí po cestě do práce. Obzvlášť pro děti se nehodí ani nejrůznější ochucené a barevné cereálie, které se sice na obalu chvástají obsahem vitamínů, ty do nich ale někdo uměle dodal. A spolu s nimi spoustu chemie, barviv a přidaného cukru. Určitě nebrat! Ze stejného důvodu jsou sice menším, ale stále zlem cereální, proteinové a müsli tyčinky. Je ale potřeba říct, že jejich výrobci jdou zákazníkům naproti a některé exempláře mají relativně slušné složení. Je nutné podívat se před koupí na obal. I přesto ale takové chuťovky poslouží spíše jako rychlá svačina, než vydatná snídaně.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nevyhazujte slupku od banánu! Dá se jíst, vylepší chuť masa a vyleští i boty
Grapefruit jako zdroj vitamínů není vhodný pro každého. Proč ho nikdy nejíst s cukrem?
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků