Sladké nebe v hubě: Nejlepší kynuté koláčky, po kterých se jen zapráší!
27. 2. 2021 Vaření
Kdo by se rád nezakousnul do domácího koláčku? Ať už jako moučník po obědě, sladká svačinka nebo chuťovka k odpolední kávě, nejlepší koláče jsou kynuté. Zdá se vám to jako "vyšší dívčí"? S naším snadným receptem to zvládnete bez problému!
Zásady "kynutého" pečení
Nejprve se podívejme na pár základních rad a zásad pro výrobu a pečení z kynutého těsta, díky kterým zdánlivě náročnou věc zvládnou i úplní začátečníci.
- Čerstvé droždí. Na přípravu kvásku do kynutého těsta vždy využijte čerstvé droždí!
- Ideální teplota. Kvásek na kynuté těsto vyrobíte tak, že nadrobené droždí smícháte s cukrem a trochou vlažného mléka, což znamená přibližně 36°C. Aby kvásek z droždí hezky vzešel, je potřeba teplo, ale maximálně do 55°C. Vyšší teplota by mohla kvasnicím uškodit.
- Hladká mouka. Na přípravu kynutého těsta je nejlepší použít hladkou mouku, případně můžete smíchat hladkou mouku s polohrubou v poměru 2:1.
- 50/50. Když připravíte těsto z kvásku, mouky, cukru, vajec a mléka, přijde do něj ještě máslo. Léty prověřený trik je jako tuk do těsta použít půl na půl máslo se sádlem.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší kynuté koláčky
Co budeme potřebovat na cca 25 koláčků:
- 500 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 300 ml vlažného mléka
- 50 g cukru krystal
- půl lžičky soli
- 60 g másla (nebo 30 gramů másla a 30 gramů sádla)
- 1 žloutek
- citronovou kůru z půlky citronu
- rozšlehané vejce na potření
- povidla na náplň
Mohlo by vás zajímat
Postup: Odebereme asi 50 ml mléka, rozdrobíme do něj droždí a přidáme lžíci cukru. Promícháme a zasypeme lžící mouky. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo, cca do 30 minut by nám měl vzejít kvásek.
Ve větší míse smícháme prosetou mouku, cukr, citronovou kůru, špetku soli, pak do směsi přidáme žloutek, hotový kvásek a nakonec vše zalijeme zbývajícím mlékem. Vypracujeme kompaktní těsto. Pak přihodíme máslo (případně i sádlo) a zapracujeme. Přikryjeme mísu utěrkou, dáme na teplé místo a necháme těsto kynout, dokud nebude mít zhruba dvojnásobný objem.
Z hotového těsta vyválíme placku o šířce asi 1 cm a skleničkou z něj vykrajujeme koláčky. Lžící nebo rukou do jejich středu tvoříme důlky na náplň. Koláčky klademe na plech vyložený pečícím papírem a plníme je - nejlepší jsou povidla, ale hodí se třeba i domácí marmeláda nebo maková náplň. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dílo boží dokoná drobenka, kterou vyrobíme tak, že ručně smícháme polohrubou mouku s cukrem a máslem tak, aby vznikla drolící se hmota. Koláčky pečeme na 180°C po dobu 10 až 15 minut.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Jak na to, aby koláčky nebyly vysušené? Pozor na suroviny i na teplotu při pečení
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
20. 3. 2021 09:27
5. 3. 2021 10:42