Původní pudink vypadal jako jelito. Ten práškový vymyslel britský chemik pro svou ženu
8. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Oblíbenou chuť dětství si čas od času rádi připomenou i dospělí. Nehledě na to, že pudink bývá součástí různých zdravotních diet, protože neobsahuje dráždivé látky a tělo ho obvykle dobře toleruje.
Není pudink jako pudink
Historie nám občas ukazuje, že umí být pěkně složitá. A to platí i o pudinku, protože pod tímto názvem se v průběhu věků objevovala řada různých typů jídel. Tak třeba samotné slovo pudink pochází z francouzského slova boudin, což v překladu znamená jelito. Nečekejte sladkost, ale původně směs vepřového masa, ke kterému se přidávalo koření, tuk a vepřová krev. Ta se natlačila do střívka, zašpejlovala a vzniklé jelito se nakonec uvařilo. Středověké pudinky, které tvarem připomínaly současné, se připravovaly ze zbytků potravin, takže byly nejenom masové, ale třeba i zeleninové. Přibližně od sedmnáctého století se začínají objevovat i sladké pudinky, které ovšem vypadaly spíše jako dort, protože se do nich používala i mouka.
Mohlo by vás zajímat
Pořádná fuška
Ještě na začátku minulého století byste se u přípravy pudinku pořádně zapotili. A nutno dodat, že šlo o poměrně luxusní moučník, s ohledem na použité suroviny, alespoň tak to vyplývá z dobových kuchařek. Používalo se velké množství vajec, výjimkou nebylo i deset, smetana, máslo a spousta cukru. Nejdřív se všechny suroviny musely utřít - a při takovém množství to nebylo hotové za deset minut - a pak uvařit v páře. S ohledem na spoustu tuku a cukru by se takový pudink v dnešních dietních doporučeních nejspíš vůbec neobjevil.
Mohlo by vás zajímat
Pudinkový prášek pro alergičku
Výroba pudinkového prášku bývá spojována s anglickým chemikem Alfredem Birdem. Tento vystudovaný přírodovědec a lékárník poprvé použil k vytvoření napodobeniny vaječného krému kukuřičnou mouku. Pudink byl určený pouze pro jeho manželku, která měla alergii na vejce. Jednou jej ale zkusili dát hostům, kteří ho přijali vstřícně a cesta k průmyslové výrobě tak byla otevřená. Pudinkový prášek ušetřil mnoha ženám čas a také finance, protože ve srovnání s pracně vařeným a drahým domácím pudinkem byla cena toho instantního zanedbatelná.
Mohlo by vás zajímat
Domácí tradice
Pokud fandíte domácím výrobkům a chcete zkusit, jak chutná domácí pudink, není nic jednoduššího, než si připravit půl litru mléka, 3 lžíce krupicového cukru, 1 vanilkový lusk, 2 lžíce kukuřičného škrobu a 3 velké žloutky. Do hrnce nalijete dvě třetiny mléka, přidáte 2 lžíce cukru a vyškrábnete obsah vanilkového lusku. Dáte vařit a mezitím vyšleháte poslední část mléka se žloutky, škrobem a zbytkem cukru. Hotovou směs vlijete do horkého mléka a za neustálého míchání vaříte do zhoustnutí. Pudink nalijete do misek a necháte v chladu ztuhnout.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Luxusní žemlovka není oxymorón. Povyšte dobroty svého dětství na novou úroveň
Je libo věneček, nebo rakvičku? Sladká retro vzpomínka na klasické české zákusky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 11 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12