Slavná minestrone: Italská polévka ze zbytků má kořeny už v římské říši
9. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Jako většina italských jídel, i minestrone má dlouhý a poněkud spletitý rodokmen. V italské kuchyni je zástupkyní tzv. cucina povera neboli kuchyně chudých. Je levná, jednoduchá, vydatná a skvěle se v ní dají zužitkovat zbytky různých surovin a sezónní zelenina.
Minestrone říše římské
Kořeny této polévky sahají až do počátků říše římské. Její předchůdkyní byla jednoduchá, zato sytá kaše ze špaldové mouky vařená ve slané vodě, ke které se přidávala různá zelenina. Ve 2. století před naším letopočtem došlo k rozvoji obchodních cest a s nimi se začalo objevovat více produktů. V kuchařské knize Marka Apiciuse De Re Coquinaria z 30. let našeho letopočtu se píše o římské polévce složené z fazolí farro, fava a cizrny, cibule, česneku, sádla a zelených listů. Když v polovině 16. století dovezli mořeplavci do Evropy brambory a semínka rajčat, evropská kuchyně dostala nový směr. A s ní i polévka minestrone.
Mohlo by vás zajímat
Když se kouří z talíře…
V minestrone v přeneseném slova smyslu stojí lžíce. V téhle husté polévce totiž najdete spoustu věcí. Kromě tradičních rajčat, fazolí, mrkve, celeru, cibule a všeho ostatního, co právě vyrostlo na zahradě, je plná i malých těstovin, někdy také rýže. Sice je původně zeleninová, ale dnes se vyrábí z vývaru a najdete v ní i maso. Jinou chuť jí dodá čerstvě vyuzená klobáska, pancetta nebo slanina. Minestrone je sice nazývána slovem „tradiční“, ale není to tak jednoduché. Tahle polévka totiž není tradiční v tom, že obsahuje pouze konkrétní ingredience, ale spíš je tradiční ve svém účelu: a sice využít různé domácí zbytky a jakoukoliv sezónní zeleninu, která je právě po ruce. Možná bude přesnějším přívlastkem spíš slovo sezónní, jelikož minestrone vypadá jinak na jaře, v létě, ale i na podzim a v zimě.
Mohlo by vás zajímat
Pod pokličkou
Příprava polévky je jednoduchá, takže není důvod, proč byste ji nezvládli i vy. Budete k ní potřebovat zelí, cuketu, celer, mrkev, špenát, pórek, brambory, brokolici, cibuli a případnou další zeleninu, kterou máte po ruce. Také plechovku bílých fazolí a plechovku celých rajčat, zeleninový vývar, sůl, pepř a olivový olej. Zeleninu nakrájejte na malé kousky a orestujte v hrnci na olivovém oleji, přidejte fazole, nakrájená rajčata, přilijte šťávu z rajčat a zeleninový vývar, osolte, opepřete a nechte vařit. Jakmile je zelenina měkká, můžete podávat se sypaným parmazánem na vrchu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Slepý myši: Tato krajová specialita je hotová během chvilky. Brambory s česnekem jsou prostě neodolatelné
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 2 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 4 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 4 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 5 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 6 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře