Kdo vymyslel crème brûlée? Možná španělské jeptišky, které zkazily dort pro biskupa
10. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Jestli jste crème brûlée ještě nikdy neochutnali, měli byste to hned napravit. I když název dezertu zní honosně a podává se ve vybraných restauracích, lze ho bez problémů připravit i v domácích podmínkách. Odkud se vlastně vzala tahle úžasná smetanová dobrota s pikantní krustičkou na povrchu?
Francouzský původ? Sotva
Většina lidí předpokládá, že crème brûlée je produktem francouzské kuchyně, což není úplný omyl, protože ten název je francouzský a dal by se přeložit jako opálená smetana. Jak už to tak ale bývá, když je něco dobrého, přispěchají další, kteří si chtějí připsat autorství té dobroty. A tak se Francie o slavný dezert „pře“ ještě s několika dalšími evropskými zeměmi. Jak to opravdu je?
Mohlo by vás zajímat
Začněme v zemi galského kohouta. S tak respektovanou kulinářskou scénou dává smysl, že se tam zrodí něco tak lahodného jako crème brûlée. Obhájci francouzského autorství tvrdí, že byl poprvé představen už roku 1691 a to v kuchařské knize uznávaného šéfkuchaře Françoise Massialota. Takže pokud byl crème brûlée poprvé formálně uveden Francouzi před více než 300 lety, proč stále existují otázky ohledně jeho identity? Problém spočívá v zálibě v pudinku, který se nachází pod sladkou krustou crème brûlée. V různých podobách se totiž objevoval napříč celou Evropou, takže by asi býval nebyl problém stvořit hodně podobný dezert i jinde.
Evropské dezerty
Tak třeba takový Crema Catalana, španělský dezert, který vypadá podobně a navíc se o něm vypráví zajímavá legenda, v níž hrají roli jeptišky. Ty jednou připravovaly dort pro biskupa, jenže se jim to nějak nepovedlo. Tak se snažily svůj výtvor napravit a vršek přelily karamelizovaným cukrem. Tím vznikl efekt křupavé krusty. Zní vám to povědomě? Nárok na autorství lahodného vynálezu si dělá i anglická Trinity College, kde na konci 19. století chtěli nějak označit pudinkové dezerty pro studenty. Výsledkem byl oblíbený Trinity krém.
Éra domácího hořáku
Zpočátku se do tohoto dezertu nikomu nechtělo, ale každý, kdo ho ochutnal, z něj byl doslova unesený. Proslulí kuchaři i propagátoři francouzské kuchyně, mezi které se řadí i Američanka Julia Child, jež tuhle sladkou dobrotu představila svým krajanům, postupně začali tento dezert různě vylepšovat a doslova kouzlit se zpracováním základních ingrediencí. V průběhu let se crème brûlée hodně posouval ve vývoji a díky malým kuchyňským hořákům určeným ke flambování si ho dnes můžete připravit i doma.
Mohlo by vás zajímat
Domácí crème brûlée
Pro čtyři osoby budete potřebovat 4 žloutky, 450 ml smetany ke šlehání, vanilkový lusk, 50 g moučkového cukr a krupicový cukr na posypání dezertu pro zkaramelizování a výrobu krusty. Smetanu vlijte do hrnce a přidejte obsah vanilkového lusku. Na mírném plameni za stálého míchání zahřívejte. Postavte čistou nádobu do vodní lázně a vyklepněte do ní žloutky. Žloutky promíchejte s cukrem, přilijte k nim smetanu a ve vodní lázni neustále míchejte, dokud směs pořádně nezhoustne. Do žáruvzdorných mističek nalijte hmotu, přendejte je na plech a vložte do trouby. Do plechu nalijte vodu tak, aby dosahovala pod okraje mističek. Vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte asi půl hodiny, dokud krém neztuhne. Po upečení nechte krém vychladnout, posypte krupicovým cukrem a přepalte flambovací pistolí.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Je libo věneček, nebo rakvičku? Sladká retro vzpomínka na klasické české zákusky
Crème brûlée zvládnete i bez flambovací pistole. Videonávod vám poradí s postupem
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13