Ve starověku mu přezdívali jablko bláznů. Víte, že lilek ve skutečnosti není zelenina?
19. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Je nejvyšší čas zasadit semínka lilku, jinak zvaného baklažán. Na zahradě či balkoně se bude vyjímat svou atraktivní tmavě fialovou barvou a oválným tvarem. Zejména vás ovšem potěší na talíři, kde vyniká v pokrmech vonících Středomořím.
Jablko bláznů
Prapůvodní vlastí lilku je Indie a také Barma, kde se podle dochovaných záznamů vyskytoval ve své divoké formě už před třemi tisíci lety. Časem zdomácněl a začal si razit cestu na Balkán a do dalších teplých oblastí. V Evropě se objevil ve 13. století a dařilo se mu zejména v Řecku, Bulharsku, Španělsku, Itálii nebo Španělsku. Podle prvních písemných zpráv o používání lilku, které pocházejí z ájurvédských textů z roku 100 př. n. l., se lilek pravděpodobně nejdřív využíval jako léčivka.
Mohlo by vás zajímat
Staří Řekové lilku přezdívali jablko bláznů. Souvisí to s faktem, že kdysi dávno konzumace lilku narušovala lidem psychiku. Jádro problému tkví v tom, že ho naši předci jedli syrový. A jelikož lilek obsahuje jedovatý solanin, pravděpodobně u nich vyvolával psychické potíže. Jak už to tak bývá, vlivem různých náhod se přišlo na to, že tepelně upravený lilek je zcela v pořádku a tahle zelenina, byť z botanického hlediska je to vlastně ovoce, dostala v kuchyni opět zelenou.
Proč jíst lilek?
Tak především proto, že se jedná o dietní potravinu, která navíc příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu a tím i stav srdce. Podle některých studií dokonce napomáhá k ustálení cukru v krvi. Jelikož v sobě nemá žádný tuk, ale hlavně vodu, nemusíte se bát, že po něm přiberte. Navíc se lilek dobře tráví a je vhodný pro osoby, které mají potíže se žlučníkem. Pokud jde o vitamíny, v lilku se vyskytuje áčko a céčko. Baklažán má v sobě i dost minerálů, z nichž nejvýznamnější je draslík, po něm následují vápník, hořčík, železo, zinek, mangan a další. Významný je i jeho pozitivní vliv na potíže s ledvinami a močovým měchýřem. Trpíte na zácpy? Pak určitě zařaďte do jídelníčku lilek, jehož mírně projímavé účinky vám uleví.
Lilek v kuchyni
I když má baklažán zdánlivě tvrdou slupku, není třeba ji loupat, protože kuchyňskou úpravou změkne. Jak se rozhodnete je samozřejmě výhradně na vás, ale na co byste rozhodně neměli nikdy zapomenout je jeho nasolení, které způsobí, že se lilek takzvaně vypotí, tedy pustí přebytečnou vodu. Tenhle krok byste měli udělat nejméně půl hodiny před vlastním zpracováním lilku. Solí se tence nakrájené plátky, které je nakonec třeba vysušit papírovým ubrouskem.
Mohlo by vás zajímat
S lilkem se v kuchyni doslova vyřádíte, můžete ho zapékat, vařit, plnit či jakkoliv jinak upravovat dle vlastní chuti. Lilek se dá používat jako příloha, v tomto případě grilovaný. Skvěle si rozumí s chutí masa a další zeleniny, zejména rajčat. Pokud chcete lilek zapékat například v podobě zeleninových lasagní, doporučujeme plátky obalit v mouce a krátce osmažit. Díky tomu vodnatá zelenina udrží tvar a výsldkem nebude blátitá kaše.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Vejce na obláčku: Lehoučkou snídani z jedné ingredience zvládne i začátečník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13