Velký svačinový manuál na víkendový výlet: Co si připravit a jak to zabalit?
7. 5. 2021 Tipy a triky
Slunečné počasí láká k procházkám do přírody i k menším či větším výletům. Ovšem aby nám cestou nevyhládlo, je fajn myslet na svačinu. Ne tu kupovanou, ale poctivou domácí, do které si naskládáte přesně to, co vám chutná. A my vám zase poradíme, co se hodí na cesty i jak jídlo zabalit, aby se nezkazilo.
Nestárnoucí sendviče
První zmínky o mase mezi dvěma plátky chleba se objevovaly již dříve, ale sendvič proslavil až John Montagu, čtvrtý hrabě ze Sandwiche, který si měl právě „maso mezi chleby“ objednat u kuchaře při karetní hře. Každopádně pečené maso je na výlet skvělou variantou. Na rozdíl od salámu se tak rychle nekazí, a ještě je to zdravější verze svačiny. Vložte pečené vychladlé kuřecí, vepřové či kachní maso mezi dva krajíce chleba, do rozkrojené housky nebo bagety. Místo másla můžete použít hořčici, nebo stačí šťáva z pečeně. Sendvič doplňte zeleninou a skvělé jídlo je na světě.
Mohlo by vás zajímat
Právě v pečivu se vám bude svačina dobře na cestě konzumovat a kromě bílkovin dodáte tělu i potřebné, energeticky vydatnější sacharidy. Tuhle svačinu můžete pro celou rodinu připravit už den předem a uchovat v lednici. Nejen, že se nezkazí, ale chutě se dobře propojí. Pokud není vyloženě tropické vedro, není potřeba sendvič s pečeným masem nosit v batohu zároveň s chladicím boxem.
Zmražená bageta
Trikem pro horké letní dny, které nás teprve čekají, je připravit si dopředu do mrazničky podélně překrojené bagety. Těsně před výletem je stačí vyndat, pokapat olivovým olejem, doplnit naloženými sušenými rajčaty a mozarellou a dvě půlky bagety přiklopit k sobě. Než na svačinu dojde řada, tak akorát se rozmrazí a zároveň bude jídlo celou dobu v chladu.
Ovoce v obalu
Perfektní na cesty, totiž přirozeně zabalené ovoce je banán. Ten si můžete „rozbalit“ skutečně kdekoliv a okamžitě vám dodá rychlou energii. Jedinou nevýhodou je, že je tohle ovoce citlivé na pomačkání, proto je lepší mít banán uložený v plastové krabičce. Podobné je to s pomeranči a mandarinkami. Drobné měkčí ovoce (jahody, maliny apod.) na výlet raději vynechejte. Hůř se skladuje, rychleji se kazí a velmi rádo se „rozmašíruje na kaši“. To už je lepší si doma předem nachystat omytá a jednotlivě zabalená jablka.
Mysli na müsli
Domácí tyčinky se semínky, oříšky a sušeným ovocem jsou vítanou sladkostí, stejně jako domácí verze sušenek. Co se naopak na cesty nehodí jsou samotné oříšky nebo drobné kousky sušeného ovoce. Malou hrst si ale dopřejte před výletem, dodá vám to energii.
Mohlo by vás zajímat
Pitný režim
Na co nesmíme před výletem zapomenout, to jsou tekutiny. Vezměte si s sebou ideálně čistou vodu nebo domácí ledový čaj. Uchovávat tekutiny můžete v termosce nebo v pet láhvi, ale ideální je, aby měl každý účastník láhev svoji. Pokud víte, že půjdete kolem studánky s pitnou vodou, hodí se také nerezový hrníček.
Jak balit svačiny
Řekněme si to hned: do klasického ubrousku ne! Barvy a kousky papíru se budou lepit na pečivo a to nechcete. Řešením je použít speciální látkové voskované ubrousky, které se dají používat opakovaně a případně poslouží i jako hezké venkovní prostírání. Další možností je zabalit svačinu do svačinového papíru a pak do alobalu, nebo do látkového či klasického pevnějšího ubrousku.
Zachovejte chlad
Pokud si vyberte svačinu z výše uvedené nabídky, není potřeba ji nějak speciálně chladit. Chcete-li mít ale jistotu, můžete dát svačiny pro všechny do jedné termotašky, případně pořídit každému členovi výpravy vlastní menší termoobal. Je to ekologické i praktické řešení v jednom.
Čistota především
Dezinfekční gely nebo jednorázové čisticí ubrousky se staly běžnou součástí naší výbavy, takže je asi také budete mít s sebou. Ovšem ruce si na cestách můžete otřít i doma předem vlhčeným a v igelitovém sáčku uschovaným kapesníkem nebo čistým hadříkem. Nebudete-li se jídla dotýkat přímo, tahle varianta stačí. Každopádně, hlavně se nestresujte a užijte si slunné dny plnými doušky!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Tabu v královské kuchyni: Alžběta II. miluje sendviče, ale jen s jednou speciální úpravou
Svačiny pro děti zdravě a chutně: Chytré tipy, co dobrého sbalit capartovi do školní aktovky
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12