V parném počasí ji milují sportovci i dietáři. Co je to infuzovaná voda?
22. 5. 2021 Životní styl
Není to ani obyčejná voda z vodovodu, ale ani limonáda. Infuzovanou vodu (anglicky Infused Water) si oblíbili sportovci, dietáři a milovníci zdravého životního stylu po celém světě. Zachutná ale třeba i dětem. Co to vlastně je a jak si ji vyrobit?
Tak trochu lepší voda
Je chutná, krásně vypadá a je to vlastně nejlevnější detoxová kůra, kterou si můžete pořídit. Infuzovaná voda (v anglickém originále Infused Water) je hit, který si oblíbili sportovci, dietáři, fanoušci zdravého životního stylu, ale třeba i influenceři ze sociálních sítí. Propadněte mu také a nebudete litovat.
Mohlo by vás zajímat
Co to tedy ta infuzovaná voda vlastně je? V podstatě nic složitého ani nákladného. Je to zkrátka voda, do které přidáte čerstvé ovoce, zeleninu a/nebo bylinky a necháte přes noc vylouhovat. Louhování není nutné, ale pokud počkáte, všechny chutě a vůně se v nápoji pěkně propojí a rozehrají. Jaké jsou výhody infuzované vody oproti té čisté? Zaprvé chutná lépe, za druhé čerstvé suroviny předají vodě něco ze svých prospěšných živin, zatřetí to hezky vypadá. Pitný režim se musí dodržovat, měli bychom vypít minimálně 1,5, spíše 2 litry vody denně. Ne každý ji má ale rád a obzvláště s ní bojují malé děti, které by si mnohem raději daly slazenou sycenou limonádu. Právě pro ně, ale i pro všechny ostatní, je infuzovaná voda ideálním řešením.
Mohlo by vás zajímat
Na výrobu infuzované vody potřebujete tedy jen suroviny, které do ní chcete přidat, a skleněný džbán nebo karafu. Ovoce a zeleninu stačí omýt a očistit, oloupat, je-li to nutné, nakrájet na malé kousky a přidat do vody. Citrusy doporučujeme nejprve mírně rozmačkat, aby pustily šťávu. Tip! Pokud nemáte čas chystat pokaždé novou infuzovanou vodu, nakrájejte ovoce nadrobno, dejte jej do tvořítek na led, zalijte vodou a nechte zmrazit. V případě potřeby pak stačí do čiré tekutiny přihodit tento ovocný led, který roztaje a infuzovaná voda je hotová.
Chce to ovoce i bylinky
A čím přesně tedy infuzovanou vodu doplnit, aby to byla skvělá kombinace? Základní variantou je citron a trocha čerstvých bylinek, skvělý je třeba tymián. Pokud chcete být kreativnější, můžete vyzkoušet například limetku, salátovou okurku, jahody a mátu. Dalším lahodným spojením je pomeranč s borůvkami a bazalkou. Pomeranč se hodí také k ibišku a anýzovým hvězdičkám, navíc to ve sklenici nebo karafě krásně vypadá. Bazalka se dobře snoubí s řízným zázvorem. Ještě pikantnější variací je okurka, máta a paprička Jalapeño. Letní super-kombo vytvoří vodní meloun s mátou nebo jahody s bazalkou. Nebojte se ani levandule, která je povzbuzující dohromady s okurkou, zatímco s malinami vytvoří jemně sladkou kombinaci.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Tradiční jahodové recepty: Osvědčené rady pro dokonalé knedlíky i perfektní letní koláč
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje