Retro okénko: Je libo šunkovou rolku, plněná vejce nebo jednohubky s mandarinkou?
26. 5. 2021 Vaření
Na moderní manýry vás v kuchyni neužije - anebo si jen chcete zavzpomínat na doby dávno minulé? Přeneste se s námi o desítky let zpět a připravte sobě nebo svým hostům ty nejlepší předkrmy, které se běžně podávaly před sametovou revolucí.
Příprava na hlavní chod
Předkrmem se podle Nové domácí kuchařky z roku 1981 rozumí „malé množství chutného pokrmu, který podáváme před polévkou, po polévce nebo i místo polévky – vždy před hlavním chodem“. Předkrmy se dělí na studené a teplé, přičemž právě studené se podávají vždy před polévkou a teplé až po ní. Velikost předkrmu by měla být malá, právě tak, aby jen navnadila chuť. Tato pravidla víceméně platí stále, jen výběr surovin je dnes značně jiný, než byl za „socíku“. Tehdy nebyly běžně dostupné francouzské sýry, španělské uzeniny nebo speciální koření. I tak ale hospodyňky dokázaly vytvořit chuťově pestrá a i vzhledově zajímavá jídla. Není důvod, proč se k této gastronomii jednou za čas nevrátit. Připomeňte si proto dnes s námi největší československé předkrmové hity.
Mohlo by vás zajímat
Plněná vejce
Klasika, na kterou nelze zapomenout. Vařená vajíčka se podélně rozkrojila napůl, žloutek se vydlabal, smíchal s hořčicí a máslem a dochutil solí a pepřem. Vzniklý krém se dával zpět do vajíčka, buď pomocí lžičky, nebo cukrářského sáčku. Takto naplněné vejce se ještě ozdobilo petrželkou a levný a chutný předkrm byl na stole. Do žloutkové směsi se přidávaly i sardelky, někdy trocha nasekané šunky nebo kečup. Naplněná vajíčka se ve slavnostnější verzi zdobila falešným černým kaviárem. Jinou variantou byla i vařená vejce plněná tvarůžky. Zkusíte je?
Jednohubky z rohlíků
Asi nejlevnější předkrm na světě. Na kolečka nakrájené rohlíky stačilo potřít máslem nebo margarínem a ozdobit salámem, sýrem, šunkou a zeleninou, případně různými druhy pomazánek. Jednohubky byly vděčné na přípravu. Nakrájené rohlíky byly rychle hotové a pomáhat v kuchyni mohly i děti. Hotové jednohubky se podávaly s párátky, aby je šlo snáze „nabrat“. Ve slavnostnější verzi se jednohubky dělaly třeba s pomazánkou z nivy a zdobené mandarinkovým kompotem nebo s česnekovou pomazánkou a polovinou kuličky hroznového vína.
Mohlo by vás zajímat
Chlebíčky
Český unikát. Malé jídlo tak akorát „na tři kousnutí“ vzniklo zhruba před 100 lety. Základem chlebíčků byla nejčastěji světlá veka, na niž se vrstvily různé saláty a pomazánky a chlebíček se pak ještě zdobil šunkou, okurkou, vařeným vajíčkem, kapií a petrželkou. Chlebíčky bývaly neodmyslitelnou součástí mnoha oslav a oblíbili si je i Vlasta Burian či prezident Masaryk. Je třeba dodat, že klasický chlebíček s bramborovým salátem nebo třeba chlebíček vajíčkový či hermelínový se těší oblibě i dnes.
Obložené mísy
Vzpomínáte na obrovské talíře, na kterých byly naaranžovány uzeniny do kornoutků, plátkové sýry do ruliček a zelenina ve tvaru hvězdiček nebo vějířků? Obložené mísy byly další oblíbenou variací předkrmů a jejich výhoda spočívala v tom, že si každý nabral, co chtěl. Proto i dnes patří mezi stálice mnoha oslav, i když už se zdobí trochu moderněji.
Mohlo by vás zajímat
Šunková rolka
Tenhle skvost si necháváme na závěr. Šunková rolka se dříve běžně podávala jako slavnostní předkrm na mnoha svatbách nebo různých oslavách. Plátky šunky se naplnily šlehačkou ochucenou křenem a podávaly se s banketkou, malým pečivem tak akorát k předkrmu. Tak zavzpomínejte s námi a připravte hostům nostalgický návrat do minulosti.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rakousko-uherské dědictví ze zlata: Jak zvládnout dokonalé řízky?
Když se řekne sváteční jídlo, spolu s tím často… Číst více
Jak vyrobit panko strouhanku. Stačí dva dny starý bílý chléb a struhadlo
Panko strouhanka je japonská obalovací strouhanka, která má hrubší strukturu než běžná strouhanka. V obchodech bývá poměrně drahá, ale můžeme si ji… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Recepty z českých filmů: U Bartáčků zase naklepávají řízky! Poradíme, jak je mít nejlepší
Ve slavné české komedii Zítra to roztočíme,… Číst více
Holandský řízek je ryze český vynález. Odkud tedy vzal svůj název?
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Odkud se vzal císařský trhanec? Nejlépe by to věděli František I. a jeho žena Sissi
Sladkostí na nervy není nikdy dost, těch… Číst více
Retro okénko: Vzpomínáte si ještě na mlíčňáky a mléčné koktejly?
Letmé útržky z dětství některých z nás vyvolávají… Číst více
Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
Čím obalovat řízky Těstíčka k obalování obvykle připravíme během chvilky. Smícháme suroviny a pokud se nám podaří vytvořit chutnou směs, která bude… Číst více
Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme… Číst více
Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?
Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Vyčarujte z jednoho kuřete čtyři poctivá jídla a ušetřete
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Retro okénko: Vzpomínáte na Burizony? Poradíme, jak z nich vyrobit luxusní dezert
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 2 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 4 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 4 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 6 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 7 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Desatero rad na téma jednohubky: Jsou ozdobou stolu a mají nekonečně mnoho variací