Holka u plotny radí: Jak udělat ty nejlepší palačinky? Zkuste trik přímo od Francouzů
14. 6. 2021 Vaření
Jsou v hned hotové, dají se naplnit nasladko i naslano a milují je malí i velcí. Palačinky patří mezi oblíbené moučníky a asi i proto existují restaurace, palačinkárny, někdy zvané také crepérie, které se zaměřují pouze na palačinky. Vy si ale ty nejlepší palačinky můžete udělat doma. Jak na to, aby z nich nebyly trhance, poradí food blogerka a lektorka kurzů vaření Šárka Adámková známá jako Holka u plotny.
Hrátky s plátky
Palačinky patří mezi moučníky z litého těsta, které se obvykle připravují z nějakého druhu mouky, vajec, mléka, cukru a špetky soli. Tato sestava je asi nejtypičtější u nás, přičemž mouka v „českých“ palačinkách bývá hladká. V různých zemích se ale palačinky dělají různě. Ve Francii se jim říká crêpes, jsou velmi tenounké, průměrem větší než v Česku a těsto na ně se zadělává často už den předem a třeba z mouky pohankové, byť to není pravidlo. Variabilně se používá i mouka kukuřičná, rýžová nebo třeba čočková. Těsto na palačinky se obecně může a nemusí sladit, a to podle toho, jakou náplň do palačinek chceme následně zvolit. Bude-li sladká (typicky marmeláda, čokoláda a ovoce), můžeme těsto trochu osladit. Plánujeme-li náplň slanou, těsto pouze lehce osolíme. „Já těsto vždycky trochu solím, ať palačinky pak plním čímkkoliv. Sůl pomůže dosáhnout výraznější chuti. Ale samozřejmě stačí jen trochu, tak, jak to dělávaly naše babičky,“ říká Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového účtu Holka u plotny.
Mohlo by vás zajímat
Všechno správně
Jakkoliv nejsou palačinky na přípravu složité, několik zásad se přece jen dodržet má. Musíte mít správně husté těsto, správnou pánev a správně ji rozehřát. „Když je těsto husté, palačinka je moc tlustá, když je řídké, tak se zase trhá,“ říká Šárka Adámková, která doporučuje použít na půl litru mléka 1 vejce, 200 g hladké mouky a špetku soli. A určitě nedávejte prášek do pečiva, byť to některé hospodyňky dříve zkoušely. To pak ale nejsou palačinky, spíš lívance. Palačinky mají být tenké. „Kromě dobrého receptu je důležitá i dobrá pánev a to, jak moc nebo málo ji zahřejete. Pánev musí mít nepřilnavé dno a ideálně nižší okraje, aby se vám palačinky dobře obracely. Rozehřejte ji dost, ale ne moc. Když se z pánve kouří, je to už moc a palačinka se rychle spálí,“ dodává food blogerka a připomíná, že tuk na pánev patří, ale jen v minimálním množství. „Stačí pánev pouze potřít mašlovačkou olejem nebo přepuštěným máslem. Palačinky nemají v tuku určitě plavat, pak by jej zbytečně nasákly a nechutnaly by, jak mají.“
Dobré těsto
Při přípravě těsta je vhodné nejdříve rozšlehat vejce, přidat trochu vlažného mléka a trochu prosáté mouky. Pak za postupného šlehání nebo míchání přidávejte suroviny tak, až dosáhnete požadované hustoty. „Pokud se vám zdá těsto řídké, přidejte trochu mouky, naopak husté těsto zředíte mlékem nebo vodou, případně můžete použít i kokosové či jiné alternativní mléko,“ říká Adámková. „Ale vždycky se přesvědčte, že jste řádně rozmíchali všechny hrudky a hotové těsto určitě musíte nechat odpočinout v lednici. Půl hodiny je minimum, ale nic se nestane, když tam bude v zakryté nádobě čekat od večera do rána. Pouze jej pak před přípravou znovu řádně promíchejte,“ vysvětluje Holka u plotny s tím, že mouka potřebuje čas, aby se s dalšími surovinami dobře propojila. Tajným francouzským trikem je přidat do těsta trochu oleje. „Palačinky nebudou mít tendenci se trhat a budou vláčnější i v chuti. Zároveň můžete těsto ochutit i pravou vanilkou nebo rumem,“ dodává Šárka Adámková.
Pečení bez trhání
Z hotového odleželého těsta nalijte trochu na rozehřátou a lehce vymazanou pánev a za postupného otáčení s pánví rozlijte těsto do všech stran a upečte první „zkušební“ malou palačinku. Podle ní zjistíte, jestli je hustota těsta akorát, jestli je správně ochucené a zda je dobře rozehřátá pánev. Právě u první palačinky všechno doladíte a ty další už budou vzorné. Hotové palačinky potřete džemem, povidly nebo čokoládovou ganache, srolujte nebo přehněte do vějířku, dozdobte případně šlehačkou nebo jen pocukrujte a ihned podávejte. „Nedoporučuji dělat palačinky dopředu. Rychle osychají, později i gumovatí a nejsou tak dobré. Máte-li naspěch, udělejte si předem těsto. Smažení je otázka chviličky,“ říká Šárka Adámková a dodává, že když se přece jen stane, že palačinky zbudou, lepší, než je ohřívat, je raději je druhý den zapéct s tvarohem, cukrem a vejci - nebo naslano podle toho, jaké bylo těsto.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Jak péct palačinky zdravě a úsporně. Díky palačinkovači odpadne čištění sporáku a pánve
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13