Češi umí nejlepší bábovky! Jak na mramorovou klasiku nebo zdravou proteinovou bombu?
17. 6. 2021 Vaření
Kdo umí bábovku, ten se nikdy nemusí bát, že by byl špatným hostitelem. Univerzální moučník je snadný a rychlý a dá se vyrobit v různých variantách. Naučte se ho mít perfektní!
Královna českých moučníků
Kdyby vás vzbudili o půlnoci a chtěli po vás vyjmenovat klasické české moučníky, mezi prvními by vás pravděpodobně napadla bábovka. Sladké pečivo, které má kromě Česka tradici také v Německu nebo Rakousku, se nejčastěji dělá z třeného těsta, u nás nejběžněji ve dvoubarevné, takzvané mramorové variantě, kdy se lahodný dezert peče půl na půl z klasického a tmavého, kakaem obarveného těsta.
Třená klasika
Mohlo by vás zajímat
Dobrota i pro dietáře
I dietáři si rádi pochutnají na sladkém, ale často se mu vyhýbají jako čert kříži - a přitom zbytečně! Každý, kdo shazuje kila zdravě, ví, že v přiměřeném množství neškodí žádné jídlo. Pokud jste sami na dietě a máte chuť na bábovku, nebo k vám na návštěvu přijde nějaký fitness nadšenec, upečte mu výživnou tvarohovou bábovku. Díky tvarohu je v moučníku extra porce bílkovin a ještě navíc je úžasně vláčný. Tip! Při výrobě těsta můžete do mouky přisypat 15 až 30 gramů neochuceného proteinového prášku. Na chuti bábovky ani její konzistenci se to nepodepíše a fitnesáka tím jen potěšíte, protože to najednou už to nejsou jen prázdné kalorie.
Další jednoduchou bábovkou je bábovka ořechová, která se dělá nejčastěji z vlašáků. Je rovněž velmi výživná a méně sladká než ostatní typy bábovek. Pokud zkusíte variantu s jablky, vytvoříte vlastně poměrně zdravé mlsání.
Při pečení bábovky nezáleží jen na vybraném receptu. Méně zkušení pekaři často mívají problém hotovou lahůdku správně vyklopit z formy. I na to ale existuje řada generacemi kuchařek prověřených rad a triků. Najdete je tady:
Mohlo by vás zajímat
Uvidíte, že umění dobré bábovky si brzy osvojíte a pak tento snadný, ale vděčný moučník budete péct (skoro) neustále. A možná si jej oblíbíte natolik, že se brzy pustíte do nejrůznějších experimentů. Takovou bábovku lze totiž připravit i naslano!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
7 receptů na bábovku pro všední i sváteční den. Přehled jednoduchých postupů, které podle video návodu hravě zvládne i začátečník
Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Nejrychlejší recepty: Dvoubarevná hrnková bábovka je hotová za 30 minut!
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu