Mátová omáčka je oblíbená v Británii i v Indii. K jakým jídlům se nejvíc hodí?
5. 7. 2021 Historie a zajímavosti
Mátu jako bylinku jsme u nás zvyklí používat spíše pro přípravu nápojů nebo k dozdobení moučníků. Jsou ale země, kde se z peprmintových lístků vyrábí chuťově výrazné omáčky či želé. Pojďte si s námi připomenout, kde jsou tyhle dobroty oblíbené a k čemu se hodí.
Zvláštní britské chutě
Kdy přesně se začala máta mixovat a míchat s jinými ingrediencemi, aby vznikla omáčka, se neví. Ale nejpozději to bylo podle portálu Foodsofengland.co.uk v roce 1747, kdy zmínku o mátové omáčce uvedla ve své kuchařské knize The Art of Cookery, Made Plain and Easy její autorka Hannah Glasseová. Mátová omáčka se v britské a irské kuchyni dělá z jemně nasekaných listů máty, octa a malého množství cukru. Někdy se přidávají také šťáva z limetky, sůl a pepř. Omáčka má velmi zvláštní a výraznou chuť, proto podobně jako třeba také britská Marmite, pomazánka z kvasnicového extraktu, nemusí ani mátová omáčka všem vyhovovat. Ovšem samotná se stejně většinou nejí. Její kouzlo tkví v kombinaci s dalšími pokrmy.
Mohlo by vás zajímat
Správná dvojka
Mátová omáčka se nejčastěji podává k pečenému jehněčímu, skopovému nebo jinému chuťově výraznému masu, někdy také k hrachové kaši nebo grilovaným pokrmům. Obvykle se kupuje hotová v britských obchodech s potravinami. O něco příjemnější alternativou je sladší mátové želé, jehož využití je také větší. Želé se dává jako doplněk k masu, k dezertům, ale někdy i na osmažený či klasický toast. Oba mátové výrobky se pak používají též jako dochucovadlo při vaření. To všechno se týká britských zvyklostí. Ale máta a různé omáčky z ní jsou oblíbené také v Indii, kde se kombinují s menšími jídly, typicky svačinkovými, anebo také se snídaní. V Indii ale mátu doplňují dalšími výraznými bylinkami, jako je například koriandr nebo zelené chilli.
Měkčí česká verze
Pokud je na vás kombinace máty, octa a cukru najednou moc, zkuste nejdřív udělat mátovou omáčku v jemnější verzi z jablek. Anebo jděte rovnou do varianty britské, ale ocet nahraďte limetkou. Postupujte tak, že hrst nadrobno nasekané máty smícháte s limetkovou šťávou a hnědým cukrem. Chuť bude podobně peprmintově svěží, intenzivní a nakyslá, ale ne tak ostrá, jako když se použije ocet.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
MDŽ je Mezinárodní den žen: 16 receptů na retro občerstvení, které se podává dodnes
Byliny v kuchyni: Máta je zázračným lékem na žaludek, ale pozor! Ne pro těhotné
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13