Byliny v kuchyni: Třezalka pomůže proti nespavosti i úzkostem. Jak poznat ten správný druh?
19. 7. 2021 Životní styl
Den sv. Jana už sice dávno byl, to ale vůbec neznamená, že nemůžete vyrazit na bylinu, která podle lidových pověr obsahuje krev tohoto světce. Třezalka se totiž sbírá po celý červenec, a dokonce i v srpnu. Rostlinka se žlutými kvítky má úžasné vlastnosti, které ocení hlavně ti, kdo žijí ve stresu a mají problémy s nespavostí nebo úzkostmi.
Záchrana pro nerváky
Krevník nebo svatojánská bylina; tak se také lidově přezdívá třezalce tečkované, kterou jste při toulkách přírodou jistě již mnohokrát viděli. Možná jste ale netušili, jak propěšná je pro lidský organismus. Podle článku botanika Christophera Hobbse je rostlina známá už od antiky a od konce 19. století je v léčitelství využívána po celém světě tak, jak to známe dodnes. Jak je uvedeno v knize Botanical medicine: From Bench to Bedside, hlavní význam třezalky spočívá v jejím využití při léčbě deprese a úzkostí. Že květina funguje jako perfektní přírodní antidepresivum prokázalo více než 50 klinických studií. Podle magazínu Moje medicína třezalka tečkovaná obsahuje třísloviny, glykosidy, silice a provitamín A a vitamín C. Působí blahodárně proti nespavosti, stresu, žaludečním neurózám, je také antibakteriální, léčí ekzémy, otoky a hemeroidy.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor? Jak je účinnost třezalky silná, tak může být v určitých situacích nebo v kombinaci s jistými léky také nebezpečná. Její blahodárné působení si budete muset nechat ujít v případě, že užíváte léky na ředění krve (warfarin) a na krevní tlak, antiastmatika, hormonální antikoncepci nebo antidepresiva, případně chemoterapeutika při léčbě rakoviny. Jak uvádí Ministerstvo zemědělství ČR na svých stránkách, několik vědeckých výzkumů zjistilo, že dlouhodobé užívání třezalky může snížit účinnost všech těchto léčiv.
Mohlo by vás zajímat
V souvislosti s užíváním třezalky se také často mluví o fotosenzitivitě. Kvůli obsahu barviva hypericinu může lidem s bledou a citlivou pletí třezalka způsobit nepříjemnosti v kombinaci se slunečním zářením - na kůži se jim mohou objevit fleky. Podle studie zveřejněné v odborném magazínu Journal of Alternative and Complementary Medicine se ale tento vedlejší účinek objevuje zřídka, slabě a většinou během pár dní odezní, navíc se vyskytuje při požití až padesátinásobného množství hypericinu, než se vyskytuje v běžné terapeutické dávce třezalky. Přesto se doporučuje provozovat třezalkovou kůru spíše na podzim a v zimě.
Jak poznat tu správnou?
Třezalky v Česku rostou poměrně hojně, a to zejména v sadech, na loukách, pasekách, stráních, najdejeme je i na okrajích lesů. Pouze třezalka tečkovaná ale obsahuje dostatek látek, aby měla kýžené léčivé účinky. Přesto je velmi snadné splést si ji s třezalkou skvrnitou, jsou od sebe téměř k nerozeznání. Ale jen téměř! Jak tedy poznat, že trháte správnou květinu?
Mohlo by vás zajímat
Na první pohled má třezalka skvrnitá větší, širší, vejcovité listy, zatímco třezalka tečkovaná má listy malé a poměrně úzké. Pokud jeden lístek utrhnete a podíváte se na něj proti slunci, u třezalky tečkované dobře uvidíte jen hlavní žilky, vedlejší budou sotva znatelné nebo úplně neviditelné. K tomu bude lístek poset drobnými červenými tečkami. Onu červenou způsobuje právě hypericin, lidově nazývaný krev. sv Jana. Třezelka tečkovaná mívá i spodek lodyhy zabarvený do červena a právě lodyha je nejspolehlivějším ukazatelem, zda jste utrhli správnou rostlinku. Třezelka tečkovaná má lodyhu oblou a na dvou stranách zploštělou, tedy elipsovitou. Třezalka skvrnitá má lodyhu čtyřhranou, tedy spíše čtvercového tvaru. A ještě jeden tahák - když mezi prsty zmáčknete nerozvitý květ třezalky tečkované, vyteče z něj červenofialová šťáva.
Mohlo by vás zajímat
Kdy sbírat a jak ji zpracovat
Třezalka tečkováaná se sbírá v červenci a srpnu - v obodbí, kdy kvete. Květiny byste měli řezat asi 10 cm od země, a to dopoledne a za suchého, slunečného počasí. Třezalka se suší v kyticích po pěti až šesti květinách, a to v průvanu a ve stínu. Sluníčko jí nedělá dobře. Pokud chcete bylinku sušit uměle, pak maximálně při teplotě 35°C. Z byliny můžeme využít kompletně celou nať. Ta se dá nasekat a uložit pro přípravu čaje (1 lžíci zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 15 minut louhovat). Květy je možné zalít 40% alkoholem, dát na 3 týdny do chladu odstát, přecedit a vyrobit tak léčivou tinkturu, kterou je možno přidat do vody nebo po lžičkách dávkovat i samotnou. Další variantou je třezalkový olej, kdy se čerstvé květy naloží do extra panenského olivového oleje a nechají pár týdnů louhovat, pak se přecedí. Hotový olej se používá zevně na mazání štípanců, popálenin a drobných zranění.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Cesta ke štíhlé linii: Jídelníček podle čtyř živlů poradí, jak shodit přebytečná kila!
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Neobvyklé oleje: Makový se hodí do kaší, hroznový na salát a sezamový na „čínu“!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13