Balkánský burek: Víte, jak doma připravit oblíbenou křupavou specialitu? Chce to správné těsto!
25. 7. 2021 Vaření
Balkánský burek je dobrota, kterou mnozí z nás pamatují z dovolených u moře. Prodává se totiž na plážích a promenádách v Chorvatsku, Řecku, Turecku i jiných zemích. Křehké těsto se šťavnatou náplní zvládnete upéct ale i v pohodlí domova, na chatě či na chalupě. Poradíme, jak na to!
Zatočené pečivo
Snad žádné jiné jídlo není rozšířené v tolika zemích jako právě burek. Jeho historie sahá do období 14. a 16. století a pravděpodobně je spjata s rozmachem Osmanské říše. Připravují jej totiž ve všech kuchyních bývalé Osmanské říše, která zahrnovala převážně území současného Turecka, ale i další okolní země. Jak je uvedeno v knize Nejlepší světová street food, název burek je odvozen z tureckého slova burmak, které znamená točit nebo kroutit. Názvy burku v jednotlivých zemích jsou pak variantami tohoto výrazu. V Turecku se prodává pod názvem böreği, v Izraeli jako bourekas, v Albánii je to byrek, v Bulharsku bjurek a v Řecku bouréki. V jednotlivých zemích se liší burek i tvarem a také oblíbenými náplněmi.
Mohlo by vás zajímat
Trochu jiné listové těsto
Burek se sice může připravovat z listového těsta, tradičnější, a popravdě i lepší, je ovšem podobné těsto filo (řecky phyllo) nebo turecké yufka. Těsto se připravuje z mouky, vody a trochy olivového oleje. Název v překladu znamená list nebo tenký, což odkazuje na vzhled těsta – válí se totiž až na téměř průhledný plát. Jeho výroba je poměrně náročná, vyválí se (nebo vytáhne jako u těsta na tažený závin) vždy několik tenoučkých plátů, které se pak kladou na sebe, přičemž se podsypávají moukou nebo škrobem a potírají olejem či máslem. Právě tento postup zaručí, že je těsto po upečení správně křupavé a tvoří pevnější lístky. Hotové vyválené těsto se naplní, zaroluje do tvaru dlouhé trubičky a ta se pak zatočí jako had do spirály. Vše se potře nakonec máslem a olivovým olejem. Výsledné pečivo je sice poměrně tučné, ale o to lahodnější. Přestože název burek odkazuje ke stočenému pečivu, jsou tak označovány i podobné slané koláče jiného tvaru, na něž se používá těsto filo nebo yufka. Třeba v řecké nebo srbské variantě se těsto jen klade na sebe a prokládá se vrstvami náplně, turecký cig börek jsou kapsy ve tvaru půlměsíce a varianty s názvem kalem/sigara böreği mají jen tvar tyčinek.
Vyberte si náplň
Na povrchu je burek krásně křupavý, uvnitř se ukrývá měkká a vlhká náplň, která by ovšem neměla být mazlavá. Nejoblíbenější je burek se sýrem (v Bosně a Hercegovině se mu říká sirnica) – většinou jde o směs balkánského sýra s bylinkami. K dalším populárním náplním patří dušený špenát (v Bosně zeljanica) nebo špenát se sýrem, kořeněné mleté maso nebo i ochucené rozmačkané vařené brambory. Burek je nejlepší teplý, na Balkáně jej prodávají nakrájený na dílky, jako se prodává pizza. Objevují se i sladké varianty s pudinkovým krémem (řecký galaktobureko či turecký Laz böreği). V jihoslovanských zemích se můžete setkat i s neobvyklými moderními náplněmi, jako jsou jablka, višně, houby nebo pizza směs. Jakousi českou variantou je burek s kysaným zelím a s uzeným. Dáváte-li přednost masu, vyzkoušejte třeba tuto izraelskou kořeněnou směs z knihy Jeruzalém. Budete na ni potřebovat 3 pokrájené cibule, 750 g hovězího nebo skopového mletého masa, 1 lžíci sladké papriky, 1 lžíci nového koření a ½ lžičky skořice. Maso opečte na cibulce, přidejte koření a hotovou směsí naplňte listové nebo filo těsto. Hotový burek je možné ještě posypat semínky sezamu nebo černuchy seté. Vypadá to efektně a navíc semínka obohatí pečivo o další chutě.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Banánové lívance: Atraktivní snídaňovou pochoutku zvládnete za několik minut
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13