Arabská káva vás dostane vůní kardamomu i svou silou. Víte, jak ji správně uvařit?
22. 8. 2021 Historie a zajímavosti
Arabská káva se od té, na níž jsme zvyklí, hodně liší a není to jen přítomností voňavého koření. Je hustší, výraznější, silnější, pije se jen v malých šálcích a mléko v ní nehledejte. A v originální verzi vlastně ani cukr. Její příprava je ale takový malý rituál spojený s omamnou vůní exotického koření.
Pozor na kofein
Arabské kávě se říká gahwa a v arabském světě představuje výjimečný nápoj, který se často pojí s výjimečnými příležitostmi. To ale neznamená, že by se nepila běžně během dne. Pije, a to dokonce poměrně často, stejně jako čaj. Podává se v malých malovaných šálcích a třeba Turci ji rádi nabízejí hostům i turistům na velkých podnosech, kdekoliv v restauracích. Pokud ji jednou odmítnete, hostitel se nenechá odbýt a stejně vám ji nabídne znovu, v arabském světě je to slušnost. Když svůj šálek dopijete a další kávu už nechcete, doporučuje se šálek otočit dnem vzhůru, to je signál, že jste svou denní dávku kofeinu doplnili. Na kofein je ostatně arabská káva poměrně bohatá. Proces pražení v jejím případě totiž probíhá kratší dobu, což se odráží ve světlejší barvě kávových zrn. Podle webu Medium.com delší pražení kávových zrn snižuje v kávě množství kofeinu a obsah vody, proto má právě arabská káva obsah kofeinu vyšší a je tedy i silnější.
Mohlo by vás zajímat
Chce to džezvu nebo dallah
Na přípravu arabské kávy se používají zrna arabika, které se melou úplně najemno. V arabských obchodech bez problémů seženete kávu již namletou a rovnou si můžete koupit namíchanou směs s kardamomem v různém poměru. Nejvýraznější je ta s 40 % kardamomu. Pokud by na vás byla příliš intenzívní, můžete zvolit i třeba s 15 % či s 5 % nebo úplně bez kardamomu. Specifickou chuť dodává kávě i příprava v džezvě nebo ve speciální konvici dallah. Džezva je speciální měděná, mosazná či nerezová nádoba s užším hrdlem a dlouhou rukojetí. Dallah je typická arabská konvice s baňatým tělem, které se uprostřed zužuje, pak zase rozšiřuje. Hubice má tvar půlměsíc a někdy bývá zakryta klapkou, aby káva nevychladla. Rukojeť konvice je klikatá a je zakrytá poklicí ve tvaru věžičky. Tato konvice je používaná k přípravě kávy při výjimečných příležitostech, třeba při svatbách, což dokazuje i to, že bývá nádherně nazdobená s různými rytinami. Podávání kávy při výjimečných událostech má ovšem i svá pravidla. Na svatbách se v arabském světě podává káva slabší, jemná a nasládlá, na pohřbech hodně hořká a bez cukru.
Nechte ji vzkypět
A jak je to s přípravou? Pokud máte džezvu, nejprve do ní nasypejte kávu, na jednu porci se počítají dvě lžičky kávy. Pak se přidá cukr, cca 1 lžička a vše se zalije vlažnou vodou. Pokud není koření součástí kávy, přidejte i nadrcený kardamom nebo jiné koření (skořici, vanilku či hřebíček, šafrán či zázvor). Používá se hlavně koření, které napomáhá snadnému trávení. Džezvu pak umístěte na sporák a čekejte, dokud se na kávě neobjeví pěna a nevzkypí. Pak odstavte, zamíchejte a počkejte, až si káva zase sedne. Postup zopakujte třikrát. Nakonec kávu odstavte, počkejte, až se usadí, a nalijte ji do šálků. Nejlépe se gahwa dělá na plynovém sporáku, ale dá se připravit i na varné desce. V arabských zemích se káva vaří buď přímo někde na plameni a nebo ve žhavém písku a popelu. Do arabské kávy by neměl správně patřit ani cukr, vykompenzuje se to ale aspoň tím, že se káva obvykle podává s datlemi, sušeným či kandovaným ovocem nebo s ořechy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rakousko-uherské dědictví ze zlata: Jak zvládnout dokonalé řízky?
Když se řekne sváteční jídlo, spolu s tím často… Číst více
Jak vyrobit panko strouhanku. Stačí dva dny starý bílý chléb a struhadlo
Panko strouhanka je japonská obalovací strouhanka, která má hrubší strukturu než běžná strouhanka. V obchodech bývá poměrně drahá, ale můžeme si ji… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Recepty z českých filmů: U Bartáčků zase naklepávají řízky! Poradíme, jak je mít nejlepší
Ve slavné české komedii Zítra to roztočíme,… Číst více
Holandský řízek je ryze český vynález. Odkud tedy vzal svůj název?
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Odkud se vzal císařský trhanec? Nejlépe by to věděli František I. a jeho žena Sissi
Sladkostí na nervy není nikdy dost, těch… Číst více
Retro okénko: Vzpomínáte si ještě na mlíčňáky a mléčné koktejly?
Letmé útržky z dětství některých z nás vyvolávají… Číst více
Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
Čím obalovat řízky Těstíčka k obalování obvykle připravíme během chvilky. Smícháme suroviny a pokud se nám podaří vytvořit chutnou směs, která bude… Číst více
Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme… Číst více
Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?
Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby při přípravě černé kávy: Poradíme, jak si vychutnat oblíbený nápoj
Jak připravit ledovou kávu doma? Ukážeme vám, jak to zvládnete i bez pomoci šejkru
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 3 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 5 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 5 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 6 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 7 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 20 hodinami
Komentáře
16. 1. 2023 11:19