Dokonalá domácí nutella: Připravíte si klasiku z lískových oříšků nebo verzi s bílou čokoládou?
3. 9. 2021 Vaření
Čokoládová pomazánka s lískovými oříšky je oblíbená mezi dětmi i dospělými. Skvělá je na toastech, palačince, jako součást dortového krému nebo jen tak na lžičce rovnou ze sklenice. A úplně nejlepší je, když si ji vyrobíte doma! Máme pro vás parádní recept!
Hlavně hodně oříšků
Slavná pomazánka z lískových oříšků Nutella pochází z Itálie a její dějiny sahají až do čtyřicátých let minulého století. Před ní ještě existovala jiná podobná dobrota pojmenovaná gianduja, ta se ale původně dělala v pevném stavu a obsahovala mnohem víc oříšků než kakaa. Ostatně důvodem jejího vzniku byl nedostatek kakaa a kakaových bobů v poválečném období. Název Nutella nese tento čokoládový zázrak od roku 1963, jak je uvedeno na stránkách NutellaUSA.com, a vžil se natolik, že se používá obecně k pojmenování podobných pomazánek.
Mohlo by vás zajímat
Domácí je lepší
I když má originální Nutella vynikající chuť, nejzdravější úplně není hlavně kvůli obsahu jednoduchých cukrů a palmového oleje, kterých je v ní mnohem víc než lískových oříšků nebo kakaa. Palmový olej přitom můžete při vlastní výrobě nahradit jakýmkoliv tukem, ideální je kakaové máslo nebo kokosový olej, ale i normální máslo. Pokud si chcete vychutnat nutellu složenou opravdu jen z oříšků a kakaa a bez dalších zbytečných složek, udělejte si ji doma – pořádnou, hutnou a vonící po lískových oříšcích.
Mohlo by vás zajímat
Ve zdravější podobě
Chcete-li zdravější a raw verzi lískooříškové pomazánky, připravte si ji podle receptu z veganské kuchařky určené převážně dětem Mami, dáš dobrotu od autorky Taťány Shamma. Na pomazánku potřebujete: 2 hrnky lískových oříšků, ¼ hrnku kokosového oleje, 2 lžíce kakaa (nejlépe raw verze), 3 lžíce javorového sirupu nebo medu a ½ hrnku mandlového mléka. Pro výraznější chuť jader je dobré lískové ořechy nejprve opražit nasucho na pánvi. Pražte je ze všech stran jen pár minut. Když začne hnědá slupka praskat, pánev odstavte a ořechy nechte zchladnout. Následně je přendejte na čistou bavlněnou utěrku a krouživými pohyby je v ní promněte. Sloupne se z nich hnědá slupka a zůstanou vám krásně žlutá jádra. Opražené ořechy přendejte do mixéru a mixujte tak dlouho, dokud se nevytvoří tužší pasta. Teprve poté přidejte olej, kakao, sirup nebo med a opět promixujte. Nakonec přilijte mléko a vymixujte hladký krém. Přendejte ho do uzavíratelných skleniček. Při plnění nezapomeňte vyklepávat vzduchové bublinky. Pomazánka je ideální k namazání na chleba, do ovesných kaší i ke slepení zdravých sušenek z ovesných vloček.
Bílá čokoláda a pistácie
Podobných pomazánek, jako je nutella, je ovšem mnohem víc, stačí třeba jen vyměnit oříšky nebo použít místo kakaa bílou čokoládu. Verze s bílou čokoládou stojí určitě za vyzkoušení. Lískové oříšky (80 g) rozmixujte s 30 g moučkového cukru na krém. V misce nad párou rozpusťte 200 g bílé čokolády a smíchejte ji s 200 ml rozpuštěné šlehačky. Přidejte lískooříškovou směs a promíchejte. Dejte do sklenice a uložte na 2 hodiny do chladničky. Pak bude dobrota připravena k použití.
Máte-li mlsný jazýček a chcete-li si pochutnat na něčem výjimečném, vyzkoušejte pistáciové máslo. Jeho výhodou je, že patří k nejzdravějším z ořechových másel, neboť pistácie obsahují málo kalorií a tuků. Potřebujete na něj 200 g nepražených a nesolených pistáciových jader, 1 lžičku hrubé soli a 1 lžíci medu. Pistácie, sůl a med vložte do mixéru. Směs mixujte na nejnižší rychlost, dokud se úplně nerozmělní, asi 30 sekund až 1 minutu. Zvyšte rychlost a mixujte asi 3 až 4 minuty, až vznikne hladká a krémová směs. Gumovou stěrkou přendejte pistáciové máslo do vzduchotěsné nádoby. Uchovávejte v chladu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Potraviny, které pomáhají zlepšit paměť: Vsaďte na borůvky, čokoládu nebo ořechy!
Jak uchovat a zpracovat ořechy. Vyzkoušejte rady a tipy na jejich využití
Vlašské na mozek, mandle pro větší prsa: Druhy ořechů podle jejich zdravotních benefitů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12