Nejlepší nápoje pro sychravé dny
27. 9. 2021 Ostatní
Hledáte inspiraci na lahodné nápoje, díky kterým byste se mohli v nadcházejícím podzimním a zimním období zahřát? Máme tipy!
Nejlepší nápoje pro zahřátí
Když se počasí ochladí, je dobré na to reagovat i úpravou pitného režimu. Tím nemáme na mysli, abyste pili jen námi navržené nápoje, ale lze si jimi zpříjemnit chvíle určené pro relaxaci. Můžete samozřejmě zařadit čaje různých druhů, směsí je doslova nekonečno. My se však tentokrát zaměříme na horké nápoje, ve kterých najdete i kapku alkoholu. Všechny tipy jsou tedy vhodné pouze pro starší 18 let!
Grog – nejen zimní klasika
Ideální nápoj pro rychlé zahřátí, to je grog. Mnozí si jej pletou s čajem ochuceným rumem. Ale to je mylná představa. Recept na přichystání grogu je velice snadný. Na přípravu obyčejného grogu budete potřebovat jen čtyři ingredience.
- Horká voda
- Rum (ideální je i tuzemák)
- Cukr
- Citrón
Takový nápoj vás nejen zahřeje, ale také vám uleví od nachlazení.
Připravte si lahodný domácí vaječný koňak
Jednou z dalších voleb na nápoj pro zahřátí, je horký vaječný koňak. Receptů, jak připravit toto krémové pití, je hned několik a nemusíte se držet jediného postupu. Klidně experimentujte. Není nutné na něj používat jen koňak, někdo na výrobu používá bourbon, whisky, bílý rum, ale klidně i tuzemák. Je to podle preferencí a chutí každého.
Na jednoduchý vaječný koňak budete potřebovat:
- 8 žloutků
- 250 ml smetany
- 800 g kondenzovaného mléka Salko
- 400 ml tuzemáku
Postup přípravy vaječného likéru je velice snadný, dohromady vám zabere necelých 10 minut. Vaječný koňak lze samozřejmě pít studený, ale lze z něj dále připravit i horký nápoj.
Jak na horký domácí vaječný koňak
Do hrnku nalijte vaječný koňak, přidejte lžičku práškového cukru, zalijte horkým mlékem, přidejte špetku skořice a zamíchejte. Lze ještě přidat špetku muškátového oříšku. Pak už si můžete posedět spolu s přáteli a vychutnávat příjemnou chuť horkého vaječného likéru. Zkuste si při tom třeba vyprávět vtipy o alkoholu, dobře to všem zvedne náladu.
Milovníci kafe si mohou dopřát irskou kávu
Irská káva je dalším ideálním nápojem pro sychravé dny. Základem tohoto drinku je perfektně připravená smetana – jemně našlehaná, ale přitom ještě tekutá, aby bylo možné hezky propojit všechny ostatní vrstvy nápoje. Doporučujeme se vyhnout smetaně ve spreji!
Ideální je smetanu ručně našlehat metlou třeba v misce, abyste se dobrali té správné konzistence.
Co budete na irskou kávu potřebovat:
- 120 ml kávy (může být espresso, překapávaná nebo filtrovaná káva)
- 40 ml irské whisky
- 2 lžičky třtinového cukru
- studená smetana (30 %)
Jak na samotnou přípravu?
- Nejprve našlehejte smetanu. Musí být jemně našlehaná, ale ještě stále tekutá.
- Sklenici pro nápoj nejprve nahřejte (horkou vodou, následně vysušte).
- Nalijte do sklenice horkou kávu a oslaďte cukrem. Promíchejte.
- Nalijte irskou whisky.
- Dolijte smetanu, která vytvoří „čepici“. Nalévat můžete opatrně přes lžičku, abyste neporušili vrstvu.
Nyní si vychutnejte lahodný nápoj, který vás jistě zahřeje!
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší omáčky české kuchyně. Které jsou ty nejžádanější a jak je připravit
Pět znamení horoskopu, která vyšvihnou nejlepší guláš: Panny překvapí chalupářským se špekáčky, Štíři připraví ostrý mexický
Plesné tašky z lednicko-valtického areálu: Bramborové placky jsou křupavé, krásně voní sádlem a úplně nejlepší jsou se škvarky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 2 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 3 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 21 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přemek Forejt slibuje, že uvaří v každé domácnosti: Naučím tě neskutečný vychytávky, říká slavný šéfkuchař
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové