Retro okénko: Nejlepší české chlebíčky si uděláte doma! I s domácí vekou podle videa!
5. 10. 2021 Vaření
Jen si to představte. Plátek uvnitř měkké a na okrajích křupavé veky doplňuje vláčný bramborový salát, pomazánka nebo máslo a na tom všem vévodí ozdoba z šunky, sýra, vajíčka či jiných dobrot. Už se vám sbíhají sliny? Bodejť ne! Český chlebíček nemá ve světě obdoby. Připomeňte si s námi, jak se správně dělá, a upečte si podle našeho video návodu vlastní veku!
Chlebíček náš vezdejší
Jestli milujete chlebíčky, tak byste také měli velebit jejich tvůrce, a sice majitele bývalého prvorepublikového slavného lahůdkářství, Jana Paukerta. Ten totiž chtěl v roce 1916 vymyslet pro oslavy a jiné příležitosti větší občerstvení, než byly jednohubky. Asi tak něco na tři kousnutí. Voilà, chlebíčky byly na světě! A jelikož fantazie tvůrce i jeho následovníků neznala mezí, variací na to, co s čím kombinovat vznikalo mnoho. Bývalé československé státní normy pro výrobky studené kuchyně popisovaly dokonce skoro sto druhů obložených chlebíčků. Mezi nejoblíbenější patřily šunkový s bramborovým salátem, hermelínový, s ruským vejcem, s rostbífem, s uherákem nebo s debrecínkou. Jak je správně připravit?
Mohlo by vás zajímat
Jíme i očima
U málokterého slaného pokrmu tak moc záleží na vzhledu, jako je tomu právě u chlebíčku. Chuť je pochopitelně také důležitá, ale právě nápaditost zdobení a souhry barev ingrediencí jsou tím hlavním lákadlem. Takže, málo platné, s chlebíčky je potřeba si vyhrát. U všech tvoří základ našikmo nakrájená veka, domácí pomazánka, máslo či majonézový salát a obloha z masa, uzeniny nebo sýrů, dekorovaná obvykle kadeřavou petrželkou či jinou bylinkou. To, že po prvním kousnutí z chlebíčku všechno padá, patří k naší tradici. Všechny ingredience byste totiž měli mít poskládané tak, abyste je všechny okusili při jednom zakousnutí. Je to sice taková „malá hromada“, ale jen tak se správně sladěné suroviny parádně chuťově propojí.
Mohlo by vás zajímat
Domácí Prostřeno
Také si vybavujete oblíbený televizní pořad a všetečné dotazy soutěžících, zda je to či ono „domácí“? Pokud ano, pak víte, že velký obdiv vždycky sklízí domácí pečivo. Za hvězdu, byť ne televizní, může být každý z vás ve své domácnosti, když upečete nadýchanou a zároveň křupavou veku. Její příprava vůbec není složitá. Naučte se to s námi podle jednoduchého video návodu:
Klasika, která nezklame
Veku máte, chutě hostů znáte, tak nezbývá, než to všechno dát dohromady. Sázkou na jistotu bývají klasické kombinace. Veka, máslo, šunka, sýr, zelenina. Nebo veka, bramborový salát, šunka a vejce. Případně kombinace s debrecínkou či uherákem taky neurazí. Vyberte si z našich hvězdných chlebíčků:
V retro stylu
Mléčné bary, jídelny nebo domácí rodinné oslavy, všude tam byste v socializmu našli kromě jiných dobrot i dokonalé chlebíčky. „Mlíčňáky“ už sice neexistují, ale máme různá lahůdkářství a prodejny s občerstvením, kde si taky lze pochutnat na něčem „na tři kousnutí“. Ovšem, zavzpomínat na minulost můžete i v pohodlí domova. Třeba při ochutnávání chlebíčku s kaviárem, s celerovou pomazánkou nebo s tresčími játry.
Na módní vlně
Jelikož se gastronomie, stejně jako jakýkoliv jiný obor, vyvíjí, i chlebíčky zaznamenaly jistou revoluci. Ne snad, že by těm klasickým odzvonilo, to se jistě nikdy nestane, ale doplnily je v nabídce delikatesy v moderním kabátku, za něž by se nemuseli stydět ani účastnící soutěže MasterChef Česko. Tak schválně, připravíte si doma chlebíček s lososem, s avokádovou pomazánkou, nebo s červenou řepou:
TIP
TIP
TIP
TIP
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rakousko-uherské dědictví ze zlata: Jak zvládnout dokonalé řízky?
Když se řekne sváteční jídlo, spolu s tím často… Číst více
Jak vyrobit panko strouhanku. Stačí dva dny starý bílý chléb a struhadlo
Panko strouhanka je japonská obalovací strouhanka, která má hrubší strukturu než běžná strouhanka. V obchodech bývá poměrně drahá, ale můžeme si ji… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Recepty z českých filmů: U Bartáčků zase naklepávají řízky! Poradíme, jak je mít nejlepší
Ve slavné české komedii Zítra to roztočíme,… Číst více
Holandský řízek je ryze český vynález. Odkud tedy vzal svůj název?
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Odkud se vzal císařský trhanec? Nejlépe by to věděli František I. a jeho žena Sissi
Sladkostí na nervy není nikdy dost, těch… Číst více
Retro okénko: Vzpomínáte si ještě na mlíčňáky a mléčné koktejly?
Letmé útržky z dětství některých z nás vyvolávají… Číst více
Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
Čím obalovat řízky Těstíčka k obalování obvykle připravíme během chvilky. Smícháme suroviny a pokud se nám podaří vytvořit chutnou směs, která bude… Číst více
Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme… Číst více
Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?
Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pomazánky jsou vděčné jídlo. Existuje jich nepřeberné množství. Přesvědčte se sami
Jaký salát se dává na obložené chlebíčky? Vyberte si z těch nejoblíbenějších
Retro okénko: Připravte si smaženku, hit starých dobrých bufetů a mléčných barů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 3 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 5 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 5 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 6 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 7 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 20 hodinami