Čas zavařování ještě neskončil. Udělejte si vynikající sladkokyselý dýňový kompot!
24. 10. 2021 Vaření
Víte, co k podzimu patří stejně jako barevné listí? Přece dýně… Děláme z nich koláče, vaříme polévku i rizoto nebo je jen pečeme v troubě. V poslední době jsou v kurzu spíš menší dýně, jako je hokaido nebo máslová. Pokud vám ale na zahradě vyrostla obří dýně, určitě přemýšlíte, co s ní. Právě ta je ale nejlepší do kompotu.
Obří dýně do kompotu ideální
O nejoblíbenější podzimní zelenině mluvíme nejčastěji jako o dýni, její oficiální název ale zní tykev. V případě tykví rozlišujeme mnoho odrůd i několik druhů. Ty hlavní jsou tykev obecná a tykev velkoplodá. Dnes je z oranžové záplavy dýní složité si vybrat, dřív si lidé na zahradách pěstovali především velkoplodou dýni Goliáš, která může dosáhnout až váhy 30 kg. Vymyslet, jak zpracovat tak velkou dýni, byl oříšek. Proto se se nejčastěji zavařovala na horší časy. Do kompotů i na zavařeniny se totiž ideálně hodí. Dýně navíc výborně přejímá různé vůně, proto se často zavařuje s různými dalšími druhy ovoce nebo jen s jejich příchutěmi. Vytvoříte tak snadno třeba falešný ananasový nebo broskvový kompot. Pokud zrovna takového dýňového obra Goliáše máte na zahradě, pusťte se do zavařování co nejrychleji, neboť velký dýně má tendenci snadno uhnívat. V případě, že zahradou ani dýněmi nedisponujete, ale máte chuť na dýňový kompot, neklesejte na mysli. Výborný dýňový kompotu uděláte i z dýně hokaido, kterou seženete v každém obchodě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kompot s vůní dýňového koření
K přípravě kompotů jsou nejvhodnější spíše dozrávající dýně, které jsou stále pevné. Sklízejte je dřív, než přijdou první mrazy. Ideální zralé dýně mají měkkou a matnou slupku. Lesklé dýně jsou ještě málo zralé. Dýně by také neměla být nějak poškozená nebo zkažená. Receptů na zavařování dýní existuje celá řada. Často se k ním přidávají citrusy nebo třeba ananasový kompot. Protože je dýně sama o sobě sladká, je vynikající v sladkokyselém kompotu. Ten se pak báječně hodí k různým masovým pokrmům, nejvíc k drůbežímu masu, ale i k sýrům. Zkuste si ji tedy zavařit třeba s aromatickým kořením.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to? Dýně nejprve omyjte, pak rozpulte a případně rozčtvrťte a vydlabejte z ní semínka a měkkou dužinu. Jednotlivé dílky oloupejte. Pak je pokrájejte na hranolky dlouhé asi 2 cm a široké 1 cm. Poté 2 kg nakrájené dýně dejte do hrnce a zalijte je 4 l vody. Přidejte 2 vrchovaté lžičky kyseliny citronové a povařte, dokud dýně nezměkne. Měkkou dýni vyjměte děrovanou naběračkou a nechte ji okapat v cedníku. Připravte si nálev z 4,5 dl vody, 900 g cukru a 4 zarovnaných lžiček kyseliny citronové tak, že vše svaříte, dokud se cukr nerozpustí. Pak si připravte sklenice, dobře je vymyjte a vysterilujte. Do každé sklenice dejte na dno kolečko oloupaného citronu, 2 hřebíček, malý kousek skořice, případně 10 kapek ananasové esence. Na koření dejte okapanou dýni a vše zalijte horkým cukrovým nálevem. Pokud máte větší sklenice o objemu 720 ml, na každou budete potřebovat asi 480 g povařené dýně a 2 dl nálevu. Sklenice zavřete vložte do zavařovacího hrnce tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Při teplotě 90 °C sklenice o objemu 700-900 ml sterilujte asi 30 minut. Na menší 400ml sklenice vám bude stačit 20 minut. Hotový kompot vyjměte a nechte pomalu vychladnout. Vychutnáte si ho nejen samotný jako kompot, ale výborný je třeba i do jogurtů nebo kaší.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Džem s chutí pomerančů
Z dýně můžete udělat i vynikající kořeněný džem, který využijete třeba do moučníků. Vyzkoušejte jej třeba podle portugalského receptu. Budete potřebovat očištěnou a nakrájenou dýni o váze asi 1,5 kg, , 600 g hnědého cukru, 2 tyčinky skořice, 1 lžičku vanilkového extraktu a 3/4 šálku pomerančové šťávy. Do hrnce dejte všechny ingredience ve vrstvách (první je dýně, pak cukr). Vařte 1 hodinu na mírném ohni, dokud směs neztmavne. Vyjměte z ní kousky skořice a rozmixujte ručním mixérem. Nechte džem vychladnout a dejte ho do vysterilovaných sklenic.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Máte trochu jablek, hrušek nebo jiného ovoce, které se nevyplatí zavařovat? Připravte si rychlý kompot do hrnce
Oslavte Havelské posvícení ořechovými koláčky! Takové jste možná ještě nejedli!
Dýně a tykve mají v kuchyni široké využití. Jsou výborné na polévky i na koláče
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13