Nejlepší cukroví s krémy? Košíčky s karamelem, plněné ořechy i vláčná kávová kolečka
8. 12. 2021 Vaření
Samotné cukroví je skvělé, ale doplněné o krém může být přímo fantastické. Jde pak vlastně už o takové malé mini dortíčky, které se časem trochu rozleží a krém zvláční samotný korpus. Ráj v ústech je zaručen! Připomeňte si s námi zásady přípravy i to, jak plněné cukroví skladovat.
Doba krémová
Přicházíme s předstihem a víme to. Ještě je totiž čas. Cukroví bychom měli plnit krémy ideálně až pár dní před svátky. Ale už teď si můžete promyslet, co a jak. A v tom se vám pokusíme pomoci. Zásada číslo jedna zní, že pokud do krému používáme syrová vajíčka, pak jeho výrobu necháváme vyloženě na poslední chvíli, vejce kupujeme čerstvá a cukroví spotřebujeme co nejdříve, nejpozději do dvou až tří dnů. Jsou ovšem krémy, jejichž příprava prochází tepelnou úpravou a tak vydrží o něco déle. Takovým je univerzální krém do cukroví z vajec, másla a cukru, dlouho ale vydrží i obyčejné vyšlehané máslo s cukrem a rumem, které můžete ještě dochutit čokoládou, kakaem nebo oříšky. Dalším „držákem“ je i na karamel svařené kondenzované mléko, vyšlehané s máslem. I těmito krémy ale plníme cukroví nejdříve týden před svátky a skladujeme je v lednici nebo na balkoně.
Košíčky s krémem
Jestli se nějaké cukroví obzvlášť vyjímá na svátečním stole, pak jsou to právě košíčky. Pro jejich přípravu můžete klidně využít klasické linecké těsto, anebo je udělejte z univerzálního těsta na košíčky. Na to budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 140 g másla a 2 žloutky. Těsto zpracujte klasicky jako linecké a poté je vyválejte na plát, vykrajujte na pomoučené ploše kolečka a vtlačujte do formiček. Ty ani nemusíte vymazávat. Krém do košíčků může být libovolným inspirujte se třeba našimi třemi tipy:
Váš šálek kávy
Víte, že patříme mezi velké milovníky kávy? V období pandemie spotřeba tohoto nápoje, připraveného doma, u nás ještě vzrostla a tak není divu, že roste obliba i kávového cukroví, které kávovou chuť vlastně násobí. Káva je v něm totiž jak v těstě, tak často i v krému. Ten můžete udělat jednoduchý kávový, anebo zkuste originální kofilový!
To pravé ořechové
Co by to bylo za Vánoce bez ořechů? Naši předkové ořechy a sušené ovoce využívali místo sladkostí, posléze obojí sloužilo jako skvělé přírodní suroviny právě pro výrobu domácích cukrovinek. Mezi ty patří v době adventu i plněné ořechy. Na tohle cukroví existuje bezpočet předpisů, jak na těsto, tak na krémy vhodné k plnění hotových korpusů. Použít do ořechů můžete náš již výše zmíněný univerzální krém, anebo zkuste změnu: krém z Mila oplatek!
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit v prvním adventním týdnu? Zatím pečeme, zdobit, plnit a slepovat budeme později
Malá domácí kavárna aneb Jak si připravit doma ten svůj nejlepší šálek kávy
Pečeme linecké cukroví. Není těsto jako těsto - znáte ho opravdu dobře?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12