Letem polévkovým světem: Co mají v misce rádi Francouzi, co Maďaři a co my?
2. 1. 2022 Historie a zajímavosti
Přestože je často považována za jednoduché a obyčejné jídlo, polévka je tak dobrá, jak dobré jsou přísady, z kterých ji připravujeme. Může tak být i výjimečným gurmánským zážitkem.
Z jednoho hrnce
Jídlo je součástí kultury a má svou historii. Polévka je základním prvkem kuchyně. Je-li pečeně otcem, pak polévka je matkou kuchařského umění – aspoň tak to na webu suppeundmucke.de objasňuje německý historik Hans Ottomeyer. Z polévky se odvozují všechny omáčky, dušené maso, vývary, kaše – zkrátka vše, co se vaří ve vodě, mléce a víně. Dlouhou dobu byla polévka spíše jídlem pro chudé, prostě hustý pokrm z jednoho hrnce, který zasytil. Kniha Vaří šéfkuchaři rozděluje polévky na vývary (kuřecí, telecí, hovězí nebo rybí), na krém, tedy rozmixované do hladké krémové podoby, a polévky zahuštěné žloutkem a smetanou.
Mohlo by vás zajímat
Chvála vývaru
Silný vývar má mezi polévkami výsadní místo. Podle Mary Berry, britské gastropublicistky a autorky Školy vaření, je poctivý domácí vývar základem vaření. Pokud ho chcete servírovat opravdu čirý, je potřeba jej důkladně vyčistit, tzv. klarifikovat. Počkejte až vychladne a pak ho nalijte do velkého hrnce. Na každých cca 600 ml tekutiny přidejte 1 bílek a rozdrcenou vaječnou skořápku. Za lehkého prošlehávání pomalu zahřívejte. Až vypění a začne stoupat pěna, sundejte hrnec ze sporáku. V krustě, kterou pěna vytvoří, se zachytí všechny nečistoty. Opakujte celý postup (mírné zahřívání, míchání) ještě aspoň dvakrát. Nakonec nechte vývar aspoň 40 minut jemně provařit a poté přeceďte přes jemnou utěrku nebo gázu.
Letem světem
Dlouhá staletí se polévka drží na předních místech všech světových jídelníčků. Snad každý národ má tu „svoji“. Francouzi si pochutnávají na bujabéze s rybou nebo dary moře. Milovníky hustých polévek jsou Rusové, nejznámější je boršč z červené řepy a aspoň dvou druhů masa nebo šči ze zelí a hovězího masa. Pro Maďary je typická rybí halaszlé, pro Italy zase minestrone zasypaná parmezánem. Studenou zeleninovou polévku gaspacho mají rádi Španělé.
Ta naše polévka česká
My Češi si odjakživa potrpíme na vydatné svačinové polévky. Pořádná miska dršťkové nebo husté gulášovky s rohlíkem či voňavé bramboračky s houbami bez problémů nahradí celý oběd. Sváteční obědy provází hovězí vývar s játrovými knedlíčky, slepičí s nudličkami nebo husí kaldoun. Ke klasice patří zelňačka s klobáskou nebo jihočeská kulajda, polévky luštěninové – hrachová, čočková nebo fazolová. A kocovinu určitě porazí pořádná česnečka neboli oukrop. Na čtyři talíře stačí povařit litr vody se špetkou kmínu, soli, pepře a majoránky. Na talíře rozdělíme pokrájený chléb, podle chuti trochu sádla a rozmačkaný česnek a zalijeme vývarem!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Oběd na neděli: Uvařte si bohatý boršč se třemi druhy masa, řepou a rajčaty
5 tipů, jak využít zbylý vývar: Vylepšíte jím chuť omáčky, rizota, těstovin i dušeného masa!
Nejlepší houbové polévky? Uvařte si staročeské kyselo, kulajdu nebo hladkou Ančku!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13