Velikonoční beránek: Kde koupit nejlepší jehněčí a jak upravit kýtu, jak krk a co s žebry
28. 3. 2022 Vaření
Pečete každý rok na Velikonoce beránka? Víte ale, že beránek jen nahrazuje původní jehněčí pečínku, která se v minulosti podávala na sváteční nedělní oběd? Pokud jste dosud jehněčí nepřipravovali, možná je načase je vyzkoušet. Poradíme vám, jaké dobroty můžete z jehněčího masa připravit.
Místo jehněčího beránek
Již za starých časů bylo zvykem, že se na slavnostní nedělní oběd – tedy na Boží hod velikonoční – měla podávat nějaká masová pečínka. Právě v tento den končil dlouhý půst a lidé si konečně mohli pochutnat na mase. Tradicí bylo připravovat hlavně maso z různých mláďat, nejlépe něco z jehněte. Bylo to na památku Krista, který byl obětován jako nevinný beránek a jehněčí pečínka se dokonce nosila v neděli před obědem do kostela na vysvěcení. Protože jehněčí nebylo všude dostupné, postupně jej nahradil beránek z těsta. Na některých místech se ale tradice jíst během velikonočních svátků pečené jehněčí udržela a v posledních letech se pomalu vrací i jinde. Velikonoční menu, jehož hlavním chodem je jehněčí kolínko nebo kotletka, v současnosti nabízí i spousta restaurací.
Mohlo by vás zajímat
Zdravé a dietní maso
Předností jehněčího masa je, že je nejen velmi chutné, ale také zdravé. Narozdíl od skopového mu chybí specifický zápach, který mnohým vadí, je jemné, křehké a málo tučné. Podle webu Bidfood.cz je navíc vynikajícím zdrojem vitaminů skupiny B, zinku, železa a bílkovin. Vzhledem k výraznější chuti masa se k jehněčímu hodí výraznější bylinky – klasickou volbou jsou česnek a rozmarýn, výbornou volbou je i tymián, šalvěj, petržel, majoránka, máta nebo dobromysl. V obchodech běžně není moc snadné jehněčí maso sehnat. Nejlepší je kupovat je přímo od chovatele. Maso z farem pocházející z jehňat pasoucích se na českých pastvinách je i mnohem chutnější a kvalitnější. Samozřejmě musíte počítat s tím, že je i dražší. Se zvyšující se popularitou jehněčího masa se ovšem zlepšuje i jeho dostupnost a před velikonočními svátky jehněčí často seženete v běžných řeznictvích nebo v hypermarketech. Pokud bydlíte v nějakém větším městě, můžete pro něj vyrazit do arabského obchodu, kde mají vždy v nabídce mleté jehněčí, kýtu, krk a případně i jiné části jehněte.
Nejvhodnější úprava jehněčího
Jako jehněčí maso se označuje maso ze zvířat, jež se porážejí ve věku šesti měsíců. Jatečná hmotnost jehňat se obvykle pohybuje mezi 25 a 27 kg. Pokud je zvíře starší než 12 měsíců, již se maso označuje jako skopové. Vzhledem k velikosti jehňat se jehněčí maso obvykle prodává s kostí. Maso se dělí na čtyři základní části: přední část, kýtu, bedra a bok. Ta se pak rozdělují na dílčí části. Pro každou část je vhodnější jiný způsob úpravy. Jaký tedy zvolit?
1. Jehněčí plec: Na přípravu různých pečínek se výborně hodí právě tato část jehněte. Jehněčí plec poskytuje velmi chutné a křehké maso. Maso je možné péct vcelku jako pečeni, nakrájené na plátky jako steaky nebo na kostky, které se pak dusí. Maso z jehněčí plece má poměrně hodně mramorování, které mu dodává chuť, ale také tuhost, vyžaduje proto dlouhý způsob přípravy. Doporučujeme plec třeba pro přípravu tuniského kuskusu.
2. Jehněčí žebra a jehněčí kotlety: Jehně má celkem 16 žeber, kterým se také říká kotlety. Jehněčí kotletky mají křehké, libové a chutné maso, jež je ideální k pečení, grilování a smažení na pánvi.
3. Jehněčí hřbet: Tato část obsahuje nejkřehčí kusy jehněčího masa a obvykle se připravuje nakrájená na plátky nebo se peče vcelku jako pečeně z hřbetu.
4. Jehněčí kýta: Je asi nejdostupnějším kusem jehněčího a pokud se na Velikonoce připravuje pečeně, je to právě z kýty. Tento veliký kus masa se podává s kostí nebo bez ní. Kýta je chuťově výrazný kus masa, který je univerzální na úpravu. Nejlepší je ale pečená na česneku s bramborem a špenátem.
Mohlo by vás zajímat
5. Jehněčí kolínko: Jehněčí kolínka se hodí především na pečení, dušení a obecně delší časovou přípravu. U mladého jehněčího o váze dvou kilogramů může ale stačit i pouhá hodina pečení. Zadní kolena obsahují oproti předním vyšší podíl masa a menší podíl vaziva.
6. Jehněčí hrudí: Tato část má hodně tuku, vyžaduje pomalé a dlouhé vaření, aby bylo maso měkčí. Hodí se i k pečení, ideálně třeba v pomalém hrnci, pokud jej doma máte.
Mohlo by vás zajímat
7. Jehněčí bok: Jedná se o břicho zvířete, které je také tužší a vyžaduje delší dobu přípravy. Zpracovává se na steaky a právě z této části často pochází mleté jehněčí, které je ideální do burgerů nebo ke grilování jako kebab.
8. Jehněčí krk: Jde o velmi tuhou část, proto je třeba ji dlouho a pomalu vařit. Poskytuje dostatečné množství bohatého, mramorovaného masa. Vynikající je třeba na jídla typu stew (dušené maso se zeleninou) a guláše. Anebo opět, jak už jsme psali u plece, krk je rovněž výhodný pro přípravu severoafrické kuchyně, třeba tuniského kuskusu. Krk zároveň patří k nejlevnějším částem jehněčího.
9. Jehněčí svíčková: Má podlouhlý tvar, růžovou až červenou barvu a poskytuje libové a jemně vláknité a křehké maso. Díky tomu se výborně hodí k minutkové přípravě a ke grilování.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rakousko-uherské dědictví ze zlata: Jak zvládnout dokonalé řízky?
Když se řekne sváteční jídlo, spolu s tím často… Číst více
Jak vyrobit panko strouhanku. Stačí dva dny starý bílý chléb a struhadlo
Panko strouhanka je japonská obalovací strouhanka, která má hrubší strukturu než běžná strouhanka. V obchodech bývá poměrně drahá, ale můžeme si ji… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Recepty z českých filmů: U Bartáčků zase naklepávají řízky! Poradíme, jak je mít nejlepší
Ve slavné české komedii Zítra to roztočíme,… Číst více
Holandský řízek je ryze český vynález. Odkud tedy vzal svůj název?
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Odkud se vzal císařský trhanec? Nejlépe by to věděli František I. a jeho žena Sissi
Sladkostí na nervy není nikdy dost, těch… Číst více
Retro okénko: Vzpomínáte si ještě na mlíčňáky a mléčné koktejly?
Letmé útržky z dětství některých z nás vyvolávají… Číst více
Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
Čím obalovat řízky Těstíčka k obalování obvykle připravíme během chvilky. Smícháme suroviny a pokud se nám podaří vytvořit chutnou směs, která bude… Číst více
Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme… Číst více
Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?
Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
10 nejlepších svátečních obědů nejen na Velikonoce: Dáte si pečené jehněčí nebo nadívané kuře?
Velikonoční nádivka: Původně se dělala z kaše a telecího. Co v ní nesmí chybět dnes?
Jehněčí pečeně krok za krokem: Postup zvládne i začátečník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 2 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 4 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 4 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 6 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 7 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 20 hodinami