Osvěžující limonáda z levandule: Domácí chuťovka, kterou budete chtít znova
26. 4. 2022 Vaření
Osvěžujících nápojů v teplých jarních a parných letních dnech není nikdy dost. Levandulová limonáda s jemnou chutí citrónu a kostkami ledu zažene žízeň a postaví na nohy každého. Zkuste si ji také vyrobit, servírujte ji stylově a překvapte tak své blízké nečekaným drinkem.
Levandule jako pradávný lék
Fialová a něžná kráska z lánů ve francouzské Provence je hojně využívána nejen v aromaterapii a kosmetice, ale své místo si získala také v kuchyni. Přidává se do pečiva, moučníků, ale vyrábí se z ní rovněž limonády. Už jste také ochutnali osvěžující a atypickou levandulovou limonádu? Její chuť vás zkrátka dostane.
Levandule je známá po celém světě zejména pro svoji podmanivou vůni. Jako vzácnou rostlinu ji lidé oslavují ale již více než 2 500 let. Egypťané bylinku s drobnými fialovými kvítky používali díky její výrazné vůni při mumifikaci, ve starém Řecku zase sloužila jako medicína při léčbě insomnie nebo bolesti zad. Římané se ji naučili využívat v ozdravných koupelích, neboť usoudili, že levandule je slovo odvozené z latinského Lavare, což znamená v překladu umývat.
Když pomineme všechna tato fakta a její prokazatelné pozitivní účinky na naše mentální i fyzické zdraví, jistě budeme považovat za více než zajímavé, že levandule se dá také skvěle využít v kuchyni. Pokud víte, jak levanduli správně využít v kuchyni, dodáte pokrmům a nápojům nádherné květinové aroma s jemně nasládlou příchutí. Ale pozor, ne všechny druhy levandule jsou určeny k vaření!
Mohlo by vás zajímat
Levandule vhodná pro vaše kulinářské umění
Ačkoliv všechny levandule jsou zcela bezpečné a nemusíte se bát je pozřít, může se stát, že když budete vařit z běžné levandule, vaše jídlo bude chutnat jako mýdlo. Bude příliš aromatické a zcela se přebije chuť dalších ingrediencí. Proto na vaření používejte zásadně levanduli z rodu Lavandula angustifolia, která je známá také pod názvem „skutečná“ levandule. Od ostatních levandulí se liší tím, že obsahuje méně esenciálních olejů.
Jak vybrat správnou levanduli?
Pokud si chcete koupit opravdu dobrou levanduli, rozhodujícím faktorem je barva. Správná barva je modro-fialová, nikoliv šedo-fialová. Další důležitý fakt je vůně. Levandule by měla vonět lehce kořeněně s ne příliš výrazným aroma mentolu. Jakmile je příliš aromatická a parfemovaná, nekupujte ji. Nejste-li si jisti, raději ji nekupujte a rozhodně nevařte z esenciálních olejů.
Recept na levandulovou limonádu
Osvěžující, překvapující, neobyčejně lahodná, přesně tak bychom popsali chuť levandulové limonády, která vás rovnou hodí do pohody jarních a letních dní. Je báječná pro ty, kteří si libují v netradičních nápojích a potřebují v teplých ne-li úmorných dnech vzpruhu.
Budete potřebovat: 1 malý sáček čerstvých nebo 1 lžíci sušených levandulových květů, 1 hrnek cukru, 2 hrnky vařící vody, 1 ½ hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy, 2 hrnky studené vody, a ještě hrneček v případě potřeby, kostky ledu, pokud chcete mít nápoj opravdu vychlazený, několik plátků citronu a snítek levandule pro konečný efekt.
Postup: Pakliže máte levandulové kvítky na stonku, otrhejte je a umístěte požadované množství do misky, která odolá horké vodě. Přidejte ke kvítkům cukr a levanduli s cukrem důkladně promíchejte. Přidejte dva hrnky vařící vody a míchejte lžící tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Až se tak stane, misku přikryjte a nechte ji odstát 30 minut zakrytou. Pokud na nápoj nepospícháte, klidně jej nechte odstát i několik hodin. Jakmile uplyne požadovaná doba, levandulový sirup přes sítko sceďte do džbánku či karafy.
Vmíchejte citronovou šťávu a přidejte další dva šálky studené vody. Ochutnejte a dochuťte cukrem, pakliže vám bude připadat šťáva kyselá. Pakliže je příliš sladká, naopak přidejte více citronu. Nakonec přidejte led a více vody na požadovanou úroveň koncentrace. Jen myslete na to, že i led, nebude-li nápoj vypitý, dostatečně rychle roztaje, a drink se ještě více zředí. Tak jen, abyste to s vodou příliš nepřehnali. Zde platí, že méně je více. Do džbánku nakonec přidejte několik plátků citronu a pro konečný efekt i levanduli.
Zdroje informací:
https://www.bonappetit.com/test-kitchen/how-to/article/cooking-with-lavender
https://www.simplyrecipes.com/recipes/lavender_lemonade/
https://www.bbfamilyfarm.com/what-kind-of-lavender-can-you-eat/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Každý, kdo vaří nebo peče, někdy utrpěl malou spáleninu nebo opařeninu. Naše babičky věděly, jak ji rychle ošetřit
Letní nápoje pro děti: Připravte jim jahodový koktejl, domácí limonádu nebo dětskou kávu!