Proč jíst lékořici? Je antibakteriální a pomůže i s ekzémem!
24. 10. 2020 Životní styl
"Rozhod jsem se léčit lásku lékořicí, objednám si aspoň tisíc odnoží a-a-ááá"... Tak to zpívá mladoučký Václav Neckář. Co potom s vypěstovanou lékořicí Václav Neckář provedl, to není známo, my se ale podíváme na to, čím může být lékořice prospěšná našemu zdraví.
Pendrekem ku zdraví
Rostlin lékořice existuje několik druhů, nás bude zajímat Glycyrrhiza glabra neboli lékořice lysá. Rostlina se pěstuje především v Turecku a Řecku. S planě rostoucí lékořicí se můžete setkat i na jižní Moravě. Jedná se o keř vysoký asi 1,5 metru. Květy jsou uspořádány do modrých hroznů. Nás ale nebudou zajímat kvítky, ale kořen rostliny, ten se pro svou sladkou lepkavou chuť používá k výrobě známých cukrovinek a především je léčivem používaným nejen v přírodním léčitelství, ale i v praktické medicíně. Léčivé schopnosti lékořice byly známé už ve starověku. Píše se o ní v staroegyptských papyrusech i asyrských tabulkách, jako léčivku ji využívali i staří Číňané.
Kořen lékořice se sklízí na podzim. Naseká se na drobno, potom rozemele a následně vaří, až dokud hmota nezíská potřebnou hustotu a černou barvu. Tato hmota obsahuje mnoho léčivých látek. Fytoestrogeny, flavonoidy, vitamín E a B komplex, lecitin a stopové prvky jako jod, zinek, fosfor a mangan. Charakteristickou sladkou chuť hmotě dodává látka glycirizin.
Mohlo by vás zajímat
Ale pozor, ačkoliv je lékořice velmi zdravá, cukrovinky z ní si nemůže dopřát úplně každý. Vyhnout by se jí měli lidé s onemocněními srdce, ledvin a jater kromě zmiňovaných hepatitid. Zvyšuje totiž významně krevní tlak. Už půl sáčku lékořicových cukrovinek zkonzumovaných denně v období dvou týdnu se projeví i u zdravého člověka zvýšením krevního tlaku. Proto i zde platí známá rčení "Dobrého pomálu" či "Všeho s mírou"!
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Čarodějnické strašidelné zdobení dobrot pro děti i dospělé: Poradíme, jak na to
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 3 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 16 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Lékořice, pendrek neboli sladké dřevo: Cukrovinka našich rodičů je stále oblíbená
Jídlo jako lék: Tyhle české superpotraviny posílí imunitu, zlepší pleť a zpomalí stárnutí!
Komentáře
21. 5. 2013 08:50