Retro vaření s Kristinou: Připijte si s námi na Světový den koktejlů. Tenhle z whisky a pomeranče je skvělý
13. 5. 2022 Vaření
Dnes se slaví Světový den koktejlů, tak by byla škoda prožít jej jen tak nasucho. Podívejte se s námi do historie a připomeňte si, kdo vymyslel první koktejl. A na závěr si můžete podle našeho receptu namíchat parádní koktejl z whisky!
Světový den koktejlů
Dnes se slaví Světový den koktejlů, který vymyslel a v barech na různých kontinentech prosadil Alexander Mikšovic. Míchání koktejlů objevil koncem 60. let a postupně pracoval v nejslavnějších barech u nás a také o drincích, alkoholu a koktejlové kultuře hodně psal, aby o ní zvýšil povědomí. V roce 1999 se v Be Bop Lobby Baru hotelu Alcron, který se otevřel před 90 lety v rozpuku koktejlové scény u nás, slavil 13. května poprvé Světový den koktejlů. K oslavě se přidalo údajně dalších padesát barů od Ameriky po Asii včetně dalšího pražského špičkového baru Bugsy‘s.
Mohlo by vás zajímat
Historie koktejlů
Historii koktejlů poutavě popisuje Saša Mikšovic i Tomáš Mozr v článcích v časopise Barlife. První zmínky o cocktailu se v tisku objevují na přelomu 18. a 19. století v souvislosti s tím, kdo vypil víc, než měl, nebo za drink nezaplatil. V roce 1803 se slovo dostalo i do oxfordského slovníku angličtiny a 6. května 1806 ho poprvé definoval Harry Croswell, editor amerického časopisu The Balance and Columbian Repository, jako „posilující nápoj složený z různých lihovin, cukru, vody a hořkých,“ jak uvádí ikonická barmanská kniha Mr. Boston Official Bartender’s Guide, reedice příručky popsané níže. Dnes bychom ho označili nejspíš za Old Fashioned.
První míchaný drink je však ještě starší. Už staří Římané mísili vodu s vínem a bylinami, ale spíš než kvůli vylepšení chuti tak činili kvůli léčivým účinkům bylin. Ve středověku se voda míchala s pivem či vínem kvůli dezinfekci, samotná bývala životu nebezpečná a alkohol mnoho patogenů zničil. Podobnou cestou šel i Edward Vernon, admirál britského námořnictva, který nařídil, aby se pravidelný příděl rumu ředil námořníkům s vodou v poměru jedna ku dvěma.
Aby byl koktejl pitelnější, přidávali do něj třtinový cukr a citronovou šťávu. Těžko říct, jestli za jeho vynález nebo spíš lásku k rumu ho námořníci překřtili na Vernon Old Grog – Vernon starý kořala. Nařízení začalo platit 21. srpna 1740 a zrodil se grog. V zimě se pil teplý, za teplého počasí a v tropických oblastech vychlazený s kostkami ledu.
Nejstarší koktejl
První oficiální příručka barmana se objevila v roce 1935 v Americe a na již ikonické červené knize Old Mr. Boston Deluxe Official Bartenders Guide se podíleli čtyři zkušení barmani z Bostonu. Načasování nebylo náhodné, v roce 1933 v Americe po téměř dvaceti letech skončila prohibice a barová kultura naplno rozkvetla.
Různé druhy alkoholů, svižná muzika, tanec a koktejly provázely zábavu většiny společnosti. Jako vše americké i tento trend se záhy přesunul do mladého Československa a hoteliéři a restauratéři otevírali i v Praze a v Brně americké bary s tancem, živou hudbou a koktejly. Už krátce po skončení první světové války se objevily podniky s nabídkou pití, drobného občerstvení a programu.
Například majitel City baru v Brně v inzerátu v Lidových novinách 21. 12. 1918 zdůrazňuje, že „podnik je a bude český, že anglickým plakátem pouze naznačuje, že bar jako zařízení anglického veřejného života bude veden v anglickém způsobu a duchu.“ Hoteliér Karel Šroubek ve své kuchařce Jak se vaří u Šroubka uvádí recepty na grog, vaječný punč, martini cocktail, cocktail Grand Hotel Šroubek, Sidecar a bowli.
V pražských a brněnských barech jste si však mohli dát většinu dnes známých drinků. Mezi nejstarší patří Old Fashioned. Podle mnoha názorů vznikl v Pendennis Clubu v Louisville v Kentucky, poprvé ho zaznamenal George J. Kappeler v roce 1895 ve své knize Modern American Drinks. Základ tvoří whisky, kterou zjemňuje cukrový sirup a hrubou chuť whisky vylaďuje pár kapek koncentrovaného bylinného destilátu Angostura Bitters a citronová kůra. Kvalita a chuť whisky je v tomto drinku zásadní, proto ho míchejte z whisky, která vám chutná. Dříve se zdobil koktejlovou třešní, já dávám přednost plátku pomeranče.
Mohlo by vás zajímat
Jak na klasický Old Fashioned koktejl?
Na 1 drink potřebujete 60 ml whisky, 7 ml cukrového rozvaru, 2 kapky Angostura Bitter, proužek pomerančové kůry, plátek pomeranče na ozdobu a led.
Jak připravit cukrový rozvar? Vodu svařte se stejným množstvím cukru, třeba 250 ml vody a 250 g krupicového cukru. Vařte na mírném stupni, až se cukr zcela rozpustí a tekutina začne lehounce houstnout. Nenechte ji vařit, bublat ani zhoustnout moc. Odstavte a nechte zchladnout. Cukrový rozvar vydrží v lednici nebo ve spíži mnoho týdnů.
Jak namíchat drink? Vychlaďte nízkou sklenici v mrazáku. Vsypte do ní pár kostek ledu. Vlijte whisky a cukrový rozvar. Zakápněte Angosturou a promíchejte koktejlovou lžící. Pomerančovou kůru zlehka opalte sirkou tak, aby se nahřála a uvolnila aroma. Pak ji zmáčkněte nad sklenicí, vložte ji do drinku a ozdobte ho plátkem pomeranče.
Zdroje informací:
Mr. Boston Official Bartender’s Guide
Old Mr. Boston Deluxe Official Bartenders Guide
novinářka Kristina Šemberová
Kristina Šemberová píše už přes deset let o jídle, ještě déle zkoumá období první republiky a zjišťuje, jak se u nás jedlo a jak se o tom psalo. Své objevy a zajímavé dobové recepty zveřejňuje na stránce Retrovaření a přes stovku vybraných prvorepublikových sladkostí sepsala do kuchařky Sladká první republika. Je autorkou kuchařek Neštěkej a jez! a Víno ve sklence a na talíři.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí barmanská škola: Namíchejte si mátové Mojito, bezový koktejl Hugo nebo slavný Cuba Libre!
Když se spojí whisky se smetanou…vznikne dokonalý sváteční likér irish cream
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13