Kuchařem roku je Lukáš Čížek z Vrchlabí. Nejlepší cukrářkou se stala Anna Marvanová. Porotu okouzlila tímhle dezertem!
3. 6. 2022 Vaření
Tento týden se v pražských Letňanech konala největší gastronomická událost roku; veletrh Bidfood Expo. V rámci něj Asociace kuchařů a cukrářů České republiky pořádala soutěžní klání o nejprestižnější profesní ocenění Kuchař roku a Cukrář roku. Letošní ročník soutěže s téměř čtvrtstoletí dlouhou tradicí přilákal vysoký počet soutěžících. Představujeme vám jedničky ve svých oborech. Kdo je nejlepším kuchařem a kdo nejlepší cukrářkou ČR a kde můžete jejich dobroty ochutnat?
Nejlepší z nejlepších
Všichni, zejména profíci, kteří mají rádi gastronomii a něco pro ně znamená, nemohli letos v Letňanech chybět. Podívat se na umění plejády těch nejlepších kuchařů a cukrářů, které u nás máme, je zážitek nejen pro profesionály. Těm se navíc letos podmínky lehce ztížily. „Upravili jsme pravidla pro obě soutěžní kategorie, kdy je dán pevný časový limit a přesně specifikován soutěžní úkol včetně povinné použité suroviny. Snažíme se, aby obě kategorie do gastronomického světa vnesly další motivaci a inspiraci a pozvedly naše řemesla opět o něco výš,“ řekl pro Toprecepty.cz Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Mohlo by vás zajímat
Kuchař roku
V kategorii Kuchař roku zaslouženě zvítězil Lukáš Čížek (37 let), majitel a šéfkuchař restaurantu Farma – Steak and Fish ve Vrchlabí. Jeho tříchodové menu přesvědčilo porotu technologicky dokonale zvládnutým postupem přípravy a skvělým zpracováním. A co Lukáš pro svém vítězství prohlásil? „Je to můj splněný sen. Jsem dojatý a nadšený zároveň. Titul patří do Vrchlabí a tam ho také vezu. Soutěžní podmínky byly skutečně profesionální a přístup hodnotících komisařů přísný. Jejich poznámky však byly k věci a velmi přesné. Byla to pro mě obrovská zkušenost,“ komentoval získání titulu Kuchař roku jeho čerstvý držitel Lukáš Čížek.
A čím tato naděje české kuchařiny oslovila porotu? Hlavní chod Čížkova tříchodového soutěžního menu představoval telecí ořech v úpravě sous-vide, doplněný o masový quiche, křepelčí žloutek a zauzené bramborové pyré s glazurovanou sezónní zeleninou. Výsledná chuť byla podržena silnou základní omáčku - telecí jus - a koprovou pěnou.
Titul Cukrář roku, resp. Cukrářka roku si odnesla mladá naděje české cukrařiny Anna Marvanová (24 let). Marvanová pracuje v pražském cukrářském studiu HF Pastry Academy Heleny Fléglové, což je v české cukrařině již ocenění samo o sobě a pro cukráře velmi motivační prostředí při spolupráci s momentálně nejlepší českou cukrářkou.
„Vítězstvím jsem nadšená a jsem opravdu velmi překvapená. Konkurence totiž byla silná. Je ale pravda, že jsme s Míšou hodně trénovali. Za ziskem titulu jsou desítky hodin naší práce,“ vyzdvihla Anna Marvanová podíl i své pomocné asistentky Michaely Kunešové na vítězství.
Porota ocenila precizní cukrářskou práci i dodržování veškerých hygienických standardů. Hlavním bodem vítězného menu čerstvé Cukrářky roku byl dort připravený z černého rybízu, karamelu a jogurtu. Chuť dokonale vyladilo použití timut pepře (tmavší odrůda sečuánského pepře).
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 11 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Víte, co je kulér? Je to potravinářské barvivo a dochucovadlo
Soutěž Peče celá země 2022 vyhrála Martina! Nabízíme exkluzivní rozhovor s vítězkou, která chystá hříšnou knihu