Voňavá povidla z muchovníku: Jak na netradiční ovocnou pomazánku podle receptu bylinkářky
5. 7. 2022 Vaření
Máte na zahradě keř muchovník obsypaný plody a vy už nevíte, co z modrých kuliček udělat? A co třeba zkusit z nich uvařit netradiční povidla? Ta švestková či hrušková znají všichni, těmi muchovníkovými ale každého příjemně překvapíte. Jsou akorát tak sladká a voní trochu jako mandle.
Muchovník – keř na okrasu
Ještě nedávno znali muchovník jen ti největší zahrádkářští nadšenci, dnes jeho keře zdobí čím dál tím víc zahrádek. Slovo zdobí je opravdu na místě, na jaře totiž muchovník krásně kvete drobnými bílými kvítky, v létě jej zkrášlují temně modré plody a na podzim se jeho listy zbarví do nádherných odstínů červené a oranžové.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kuličky jako kanadské borůvky
Plody muchovníku snadno zaměníte s kanadskými borůvkami, mají totiž podobnou modrou či fialovou barvu, mohou být i více do červena nebo naopak do černa. Ne nadarmo se proto plodům někdy říká indiánské borůvky. Na rozdíl od kanadských borůvek je ale muchovník poměrně nenáročný dlouhověký keř, u něhož se každý rok můžete těšit na velkou úrodu. Jeho předností navíc je, že je odolný vůči chorobám a škůdcům a v zimě zvládne i velké mrazy. Často se využívá na zahrádkách jako živý plot a tuto svou funkci plní opravdu dobře, keře obvykle dorůstají do výšky až tři metry.
Mohlo by vás zajímat
Muchovník téměř po celé léto
Muchovníky jsou specifické i tím, že na keřích dozrávají postupně a nepadají na zem, takže si je můžete užívat poměrně dlouhou dobu. Dozrávají až do poloviny července. Kuličky jsou krásně šťavnaté, mají příjemnou sladkou, trochu pikantní a v závislosti na odrůdě lehce nakyslou chuť. Chutí připomínají nejen borůvky, ale trochu i angrešt, rybíz nebo arónii. Oproti kanadským borůvkám jsou ale mnohem sladší. Plody se dají sušit, můžete z nich udělat džem, sirup i likér a vynikající jsou rovněž na koláčích. „Muchovník navíc obsahuje řadu vitaminů a minerálních látek. Posiluje imunitu a pomáhá při očistě těla,“ říká pro Toprecepty.cz bylinkářka Linda Mahelová.
Mohlo by vás zajímat
Muchovníková povidla podle bylinkářky
V případě, že klasickým marmeládám moc nefandíte, ale máte rádi švestková povidla a úplně nejvíc ovoněná kořením, můžete vyzkoušet muchovníková povidla podle receptu bylinkářky Lindy Mahelové. Krásně voní po skořici a vanilce, a pokud do nich použijete med, jsou i zdravější. Na muchovníková povidla budete potřebovat: 1 kg muchovníku, 1/4 – 1/2 kg medu (nebo cukru), šťávu z jednoho citronu, 1 lžičku skořice a půl lžičky vanilky.
Postup: Na muchovníková povidla použijte hodně zralé sladké plody. Nasypte je do hrnce a podrťte, zalijte citronovou šťávou, přidejte skořici, med (nebo třtinový cukr) a nechte několik hodin odstát (asi 6-8 hodin). Potom směs přiveďte k varu, přidejte ještě vanilku a vařte na mírném plameni asi třičtvrtě hodiny. Horká povidla rozmixujte a nalijte do vymytých skleniček. Skleničky zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, než povidla vychladnou. Linda Mahelová do povidel navíc přidává fenyklový likér (50 ml) podle svého vlastního receptu. Jeho příprava je snadná. Hrst semen fenyklu jen lehce podrťte, přidejte zhruba půl litru pálenky a tři až čtyři lžíce medu. Přidat můžete i anýz nebo badyán. Vše nechte macerovat 14 dní až měsíc a poté přeceďte.
Zdroje informací:
Provonenyden.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak si připravit vonné bylinkové sáčky: Krásně provoní náš domov
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 1 hodinou
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 3 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 3 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 5 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 6 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí