Pečeme s Ivou: Domácí twister tyčinky s pizza příchutí jsou vynikajícím párty pohoštěním i lehkou svačinkou pro děti
14. 7. 2022 Vaření
Co dobrého a zajímavého upéct? Jak udělat domácí tyčinky? Také vás občas napadají tyhle myšlenky? Slané tyčky jsou chutné a velice vděčné. Nedají moc práce a připravíte je jednoduše, vždy se povedou a mlsným strávníkům se jimi zavděčíte. I kdybyste je pekli častěji, můžete je nachystat pokaždé s jinou příchutí.
Když pekařka promluví...
Slané a křupavé tyčky máme doma moc rádi pro jejich chuť, jednoduchost a rychlost připravy i variabilitu, s jakou se dají ochutit. Jedno léto jsme měli "ve znamení pizzy" - pekli jsme ji velmi často. Padl nápad nějak podobně ochutit jiné slané pečivo, třeba právě tyčky. Zajímavě vypadající pizza tyčky mohou být příjemným pohoštěním vítané návštěvě nebo lehkou svačinou dětem, které je jen popadnou do ruky a vyběhnou zase ven. Pokud je vyzkoušíte, téměř jistě budete pečení muset opakovat – tyhle tyčky jsou totiž návykové, máme několikrát vyzkoušeno!
Co budete na tyto prima tyčky potřebovat? Těsto: 150 g vody, 3 lžíce olivového oleje, 300 g hladké mouky, půl lžičky cukru, 1 lžička soli, 10 g čerstvého droždí Náplň: 40-50 g šunky, 40-50 g strouhaného sýra, 4 lžíce hustého kečupu, 1 malý stroužek česneku, 1 lžička oregana
Jak budete postupovat? Jednoduše! Ve vlažné vodě rozmícháte cukr a droždí a necháte 10 minut stát. Pak přidáte ostatní suroviny a uhnětete měkké, pružné těsto. Dopřejte těstu alespoň desetiminutové hnětení, lépe se s ním pak pracuje. Než nakyne (25-35 minut), připravíte náplň. Šunku natrháte na menší kousky, česnek rozetřete, sýr nastrouháte. Do nádoby sekáčku (nebo tyčového mixéru) odměříte kečup, přidáte šunku a rozsekáte (rozmixujete). Poté přidáte česnek, sýr, oregano a ještě prosekáte (promixujete). Vznikne tužší pasta.
Vykynuté těsto propracujete na pomoučeném stole a rozválíte přibližně na velikost plechu. Polovinu těsta potřete pizza pastou, čistou polovinu těsta přehnete a zakryjete jí natřenou část. Lehce přitlačíte, je možné opatrně poválet válečkem – opatrně proto, aby se silným tlakem náplň nevytlačovala ven. Kolečkem na pizzu nebo nožem plát překrájíte na asi 2 cm široké pásky a všechny je uložíte na plech. Při přenášení pásky zkroutíte v prstech do vrtulky. Na plechu necháte vykynout, pak jen orosíte vodou a upečete ve vyhřáté troubě (210°C/asi 12-15 minut). Lehounké, dlouhé a kroucené tyčky nepečte zcela do křupava, protože by se tím vrstvička náplně uvnitř každé z nich zbytečně vysušila.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Drobečky z ošatky
- Tvarování plněných tyček je snadné, jen náplň musí být přiměřeně tuhá, aby pak z kroucených tyček nevytékala.
- Náplň můžete připravit svoji podle toho, co máte rádi.
- Doba pečení tyček je závislá i na rozhodnutí, jak moc chcete tyčky křupavé. Nám chutnají spíše ty měkčí.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Pečeme s Ivou: Jak kyne těsto s omládkem, jak s babiččiným kváskem a co je to poliš?
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12