Rybíz na způsob brusinek: Fantasticky doladí svíčkovou a takhle snadno se připravuje
22. 7. 2022 Vaření
Rybízová sezóna je plná barev. Červený, černý, bílý. Právě ten červený můžete využít jako náhradu brusinek ke svíčkové. Přečtěte si, jak si tuto zavařeninu připravit.
Rybíz na způsob brusinek
Červený rybíz je výborné ovoce, které se hodí nejen na koláče nebo džem. Pokud už nevíte, kam s ním, můžete ho využít právě jako brusinky. Zavařenina z červeného rybízu na způsob brusinek je pikantní a tak se vyloženě hodí ke svíčkové. Samozřejmě to nemusí být jedinou variantou, jak nakonec tuto zavařeninu využijete. V článku najdete i další tipy. Nakonec rybíz je i levnější a rozdíl téměř nepoznáte.
Mohlo by vás zajímat
Červený rybíz místo brusinek
Zatímco čerstvé brusinky seženete jen v zimě, jen někde a ještě za ně dost zaplatíte, červený rybíz je k mání celé léto a mnohdy jej máte plnou zahradu. Kromě toho, že výborně chutná, jde taky o ovoce zdravé. Obsahuje železo, hořčík, fosfor i vlákninu. Pokud jste jej už letos užili v koláčích, nebo si z něj připravili skvělé víno či sirup, vsaďte na zavařeninu rybíz à la brusinky.
Mohlo by vás zajímat
Brusinky z rybízu
Možná připravujete různé džemy z rybízu, na zavařeninu à la brusinky potřebujete ještě výrazné koření. Můžete postupovat podle tohoto receptu na rybíz ve variantě brusinky a zvolit hřebíček a skořici (ruličku). Výborně se ale hodí i badyán, jalovec, nové koření, nebo třeba citronová kůra.
Mohlo by vás zajímat
Příprava rybízu jako brusinek
Na tuto pevnější rybízovou zavařeninu, stejně jako na jakékoliv další zavařování, potřebujete stopek zbavený a očištěný rybíz. Spařte ho nálevem z vody a octu a sceďte. Do hrnce odměřte vodu, přidejte cukr, koření a rybíz, přiveďte k varu a 10 minut vařte. Při přípravě necháte rozpustit cukr a koření se zase postará o aroma. Ovšem nezapomeňte koření před dokončením zase dát pryč, kousnout do jakékoliv varianty tohoto voňavého koření není úplně ideální. Nakonec nalijte směs do suchých a dokonale čistých sklenic a hned je otočte na víčko.
Červený rybíz je oblíbeným drobným ovocem, které dozrává na našich zahradách v průběhu první poloviny léta. Obsahuje např. provitamín A, vitamín C a důležité minerální látky. Má příjemnou osvěžující…
Další využití brusinek z rybízu
První, co vás napadne při využití rybízových brusinek, je právě svíčková. Ale to není ani zdaleka jediná možnost, jak s touto lahodnou záležitostí naložit. Můžete zavařeninu přidat k hovězímu masu, smetaně, sýrům, hodí se k citrusům (obzvlášť pomerančům a mandarinkám). Výborná je ke grilovaným masům a sýrům. Ze sladkých jídel vynikne i v koláčích s jablky. Pokud budete chtít využít neobvyklé chuti rybízových brusinek, můžete si je přidat třeba i do jogurtu a tvarohu.
A jak na tu nejlepší svíčkovou? Mrkněte na naše video:
Luxusní svíčková, kterou zvládne každý
Zdroje informací:
https://versus.com/en/cranberry-vs-red-currant
https://www.foodchamps.org/5-easy-substitute-for-currants/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct nejlepší rybízové moučníky. Některé známe už od našich babiček, jiné překvapí svou skvělou chutí a rychlou přípravou
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu