Jak připravit nejlepší klasickou rajskou omáčku? K božské chuti pomůže vývar i trocha nastrouhaného perníku
30. 8. 2022 Vaření
Rajská omáčka patří mezi klasická česká a hodně oblíbená jídla. Když si ji připravíte poctivě, budete si moci vychutnat velmi lahodný pokrm. Přečtěte si, jak si ho připravit.
Jaké podoby rajské omáčky najdete v receptech
Na přípravu rajské omáčky existuje řada variant. Možná máte tu svou oblíbenou, ale pokud ne, vyzkoušejte naše tipy. Rajská omáčka se objevila už v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové, která do ní přidávala víno, ocet a citronovou kůru.
Bez vína, zato se zakysanou smetanou připravovala rajskou omáčku prvorepubliková kuchařka Anuše Kejřová. Kuchař a učitel Vilém Vrabec, jehož kuchařky byly přeloženy do několika jazyků a úspěšně se prodávaly, nezapomněl uvést také několik variant do své pověstné Velké kuchařky.
Rajčatová omáčka (základní) se velmi podobá receptu Rettigové. Omáčka z rajčat ale vznikla v Itálii už před mnoha staletími. Dnes ale v najdete rozdíly ve způsobu přípravy, dalšího využití, i servírování. Jak si ji tedy přichystat?
Náš tip: Připravte si rajskou omáčku s hovězím masem podle tohoto videoreceptu:
Jaké koření potřebujete do rajské omáčky
V omáčce se využívá hned několik druhů koření. Mezi to hlavní, které se objevuje ve většině receptů, je celý pepř, nové koření a bobkový list. Pro voňavost omáčky můžete přidat trochu skořice, můžete přidat také špetku tymiánu tak, jak to má v receptu Vilém Vrabec. Ten přidává ještě také půl stroužku česneku. Někdo nechává v omáčce vyvařit i hřebíčky, které je třeba před mixováním vyndat spolu s bobkovým listem, pepřem a novým kořením.
Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…
Co je nezbytné pro skvělou rajskou omáčku
Při postupu můžete vycházet z tohoto receptu. Co by nemělo v omáčce chybět, jsou ideálně kvalitní rajčata, případně kvalitní rajský protlak. A protože teď je sezóna rajčat, hodí se tuto zeleninu využít.
Další důležitou surovinou v omáčce je vývar. Může se jednat o vývar z hovězích kostí nebo o vývar z hovězího masa. Rajskou omáčku můžete také dosladit a je to i vhodné. Trocha cukru zvýrazní ostatní chutě. Zvolit můžete bílý cukr i třtinový cukr, ale třtinový je lepší. Aby byla omáčka dokonalá, nastrouhejte do ní trochu perníku. Na chuti to poznáte. Bude mnohem voňavější a navíc omáčka zhoustne. Voňavé aroma také dodá nastrouhaná kůra z citronu.
Když budete připravovat rajskou omáčku, máte také spoustu možností, co k omáčce zvolíte. Jakou vyberete podobu masa? Obvykle se jedná o hovězí spodní šál, hovězí krk, hovězí loupanou plec nebo hovězí kulatou plec, nebo že byste si připravili masové kuličky? Variantou je také plněný paprikový lusk. Jako příloha se nejlépe jeví houskové knedlíky. Někdo ale nedá dopustit na těstoviny, případně rýži. Jaké varianty vítězí u vás?
Zdroje informací:
Vilém Vrabec, Velká kuchařka, Avicenum, 1970
Magdalena Dobromila Rettigová, Domácí kuchařka, Odeon, 1986
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12