Císařský trhanec je obyčejný moučník, který milovala i císařovna Sissi. Podle receptu od Sandtnerky jej zvládnete raz dva
1. 9. 2022 Vaření
Palačinky většina z nás miluje. V Rakousku zase frčí "roztrhané palačinky", neboli dobrota s názvem Kaiserschmarren, nadýchaný a jemný císařský trhanec, podávaný s ovocným kompotem a bohatě pocukrovaný. Jak si tuhle dobrotu připravit?
Co je císařský trhanec
Kaiserschmarren (uvádí se i verze Kaiserschmarrn) je sladký teplý dezert, ale i hlavní jídlo z Rakouska. Jeho překlad zní císařský trhanec. Jde vlastně o smažený pokrm z natrhaných palačinek, často doplněný o rozinky a ovoce a nakonec vydatně pocukrovaný. Kaiserschmarren se tradičně podává s pečenými švestkami. V němčině se dezert jmenuje Kaiserschmarrn, přičemž slovo Kaiser odkazuje rovnou přímo k císaři, výraz Schmarrn nebo Schmarren vyjadřuje nepořádek nebo nějakou nepovedenou věc.
Mohlo by vás zajímat
Kde se vzal císařský trhanec
Kaiserschmarrn byl vynalezen v roce 1854. Vypráví se, že cukrář v zámku Schönbrunn vytvořil dezert pro císařovnu Sisi, která málo jedla, protože si hlídala postavu. Císař Franz Josef se ale při pohledu na jídlo prý nejdříve rozčílil, co to jsou na talíři za "zbytky". Nakonec ale ochutnal a byl nadšen!
O původu se ale vypráví i příběh z Bad Ischlu, který navštívil Franz Josef spolu se Sisi. Hlavní kuchař vymyslel pro císařovnu něco nového a lehkého, s ohledem na problémy císařovny se zuby okopíroval jednoduchý dezert vyrobený z mouky, mléka a vajec, který byl oblíbený v Horním Rakousku - „Kaserschmarren“. Jídlo zjemnil rozinkami a podával jako dezert. Císař si myslel, že neříká kaser ale kaiser (jako císař) a domníval se, že to je na jeho počest. Která z teorií platí, to nevíme, jisté je, že se "roztrhaná palačinka" uchytila a časem se z ní stal slavný rakouský dezert.
Rakousko je dnes poměrně malou zemičkou, v minulosti ovšem tvořilo obrovskou mnohonárodnostní monarchii. Rakouská kuchyně je tedy výrazně ovlivněna těmi, kdo do této říše patřili, tedy i kuchyní…
Trhanec podle „Sandtnerky“
Císařský trhanec se ale od naší palačinky hodně odlišuje hlavně konzistencí těsta, které je oproti ní nadýchané a spíš se podobá omeletě. Místo celých vajec se totiž do těsta přidává sníh. Lehoučké těsto se pak nalije na rozehřátou pánev s máslem či olejem a nechá se ztuhnout. Pak se otočí, natrhá na kousky a dopeče dozlatova.
Tradičně se trhanec podává s kořeněným švestkovým kompotem, jsou však i varianty s jablečným pyré (Äpfelschmarrn), s třešněmi či višněmi (Kirschschmarrn) nebo s bramborami (Erdäpfelschmarrn). Těsto na trhanec se dá samo o sobě vylepšit přidáním rozinek naložených v rumu.
Slavná kuchařka Marie Janků Sandtnerová uvádí ve své kuchařské knize odlehčenou verzi trhance s tvarohem: Do umíchaného másla (3 dkg) se solí dobře zamíchejte 6 dkg cukru, 3 žloutky, zrníčka z vanilkového lusku, citronovou kůru, 45 dkg tvarohu a 60 ml smetany. Přidejte tuhý sníh ze 3 bílků a 6 dkg mouky. Pak těsto nalijte do dobře vymazaného pekáče, vložte do trouby a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut. Poté těsto roztrhejte dvěma vidličkami a dejte ještě na chvíli do trouby. Upečený trhanec pocukrujte a podávejte k němu rybízovou nebo malinovou šťávu
Kaiserschmarren můžete připravit i podle tohoto receptu. Při smažení směs rozdělujte vařečkou na kousky a někdy nechte s cukrem zkaramelizovat. Rakouští kuchaři o jídle říkají, že toto „jídlo chudých“ je možné nakonec povýšit tím, že na něj přidáte jablkovou omáčku, meruňky, švestkový rozvar nebo zkrátka cokoliv, co je právě v sezóně. Na dezert by se dala dát i šlehačka nebo zmrzlina, což by podle nich ale byla příliš dobrá věc k tomuto „obyčejnému“ jídlu. Kaiserschmarren je nejlepší neskladovat, protože v lednici rychle vysychá.
Náš tip: Dostali jste při čtení chuť na klasické palačinky? Připravte si je podle našeho videa:
Zdroje informací:
https://klexikon.zum.de/wiki/Kaiserschmarrn
https://info.bml.gv.at
https://www.chefkoch.de
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Velikonoční barevné chlebíčky jsou chutným občerstvením nejen pro koledníky
Velikonoce hýří jasnými barvami nastávajícího jara a proto musí být obložené chlebíčky barevné, veselé, bohaté a chutné. Právě o velikonočních… Číst více
Smørrebrød: Na typický dánský obložený chlebíček se použije místo veky žitný chléb, místo vlašáku pěna z červené řepy a sleď
Na chlebíčkách si pochutnáváme nejen u nás,… Číst více
Obložené chlebíčky chystáme na sváteční příležitosti. Jak a čím je namazat, obložit a ozdobit? Poradí naše tipy
Chlebíčky, v tom našem slova smyslu, mají asi stoletou historii. Připomeňme si pražského lahůdkáře pana Paukerta, který na přání rodinného přítele… Číst více
Jak udělat domácí chlebíčky pro rodinu i pro návštěvu? Poradíme, jakou zvolit pomazánku a čím chlebíčky ozdobit
Domácí chlebíčky lahodí oku, skvěle chutnají, a díky tomu představují velmi oblíbené rychlé pohoštění. Základem je veka, nebo bageta, potřená… Číst více
Ty nejlepší chlebíčky: Co se hodí na veku a čím obložit žitný chléb? Známe nejlepší kombinace!
Snad žádný jiný český kulinární vynález se u nás… Číst více
Pečeme s Ivou: Nadýchaná sezamová veka udělá každý váš obložený chlebíček neobyčejným
Veky se sezamem mohou být příjemnou změnou… Číst více
Podle Ladislava Špačka lze konzumovat chlebíčky jen jedním způsobem: Vlezte si do vany, zhasněte a jezte, říká expert na etiketu
Chlebíčky patří na silvestrovských akcích k… Číst více
Roman Vaněk před zraky první dámy představil miniaturní kuchařky: Jsem zvědav, kdo podle nich bude vařit, smál se
Roman Vaněk patří v naší zemi mezi nejvýraznější… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 6 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 8 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 8 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 10 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 11 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Citronový krém Lemon curd má příjemnou chuť a není moc tučný. Je úžasný na palačinky i na slepování lineckého cukroví
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní
Horké dezerty pro studené zimní dny: Vyzkoušejte dobroty pro zahřátí