Pečená červená řepa, jak si ji zamilujete: Dokonale sladká a voňavá zelenina z trouby je jednoduchá na přípravu
22. 9. 2022 Vaření
Zapomeňte na kupovanou sterilovanou řepu a vychutnejte si ji v té lepší podobě. Pečená červená řepa je jednoduchá na přípravu a výborně chutná. Připravíte si tak výtečné vegetariánské jídlo.
Proč péct řepu
Řepa je zdravá zelenina, které se vyplatí věnovat pozornost. Z cenných látek obsahuje vlákninu a betakaroten. Z minerálních látek je to pak draslík. Jednou z úprav této zeleniny je pečení. Řepa se peče poměrně dlouho (přes hodinu, zhruba 90 min.). Pečením mění chuť a podobu. Změkne, získá skvělou karamelovou příchuť a řepu příliš nepřipomíná. Často tak chutná i těm, kteří se té sterilované vyhýbají.
Jak péct červenou řepu
Troubu předehřejte na 200-220 °C. Před pečením řepu důkladně opláchněte, můžete ji opatrně vydrbat kartáčkem. Při pečení vcelku řepu neseřezávejte, nechte jí i kus kořínku a část listů. Je potřeba, aby bulva zůstala neporušená. Při pečení z ní nebude zbytečně vytékat šťáva. Omytou řepu nandejte do pekáčku, Můžete ji posolit a zakápnout olejem. Nakonec pekáček zakryjete alobalem, vložte do trouby a pečte hodinu až uvedených 90 minut. Pokud si nejste jisti, kdy řepu z trouby vyndat, počkejte, až začne měknout a začne se linout krásná vůně. Známá foodblogerka Jana Florenýna Zatloukalová nechává řepu půl hodiny dojít ve stydnoucí troubě, lépe změkne a kromě toho se po vychladnutí lépe loupe.
Pokud chcete jednoduchý recept povýšit, proveďte drobnou změnu. Připravte z řepy zhruba dvoucentimetrové plátky, posolte je z jedné strany a ze druhé je natřete směsí oleje, soli a rozetřeného česneku. Na tento způsob navazuje další úprava, kdy můžete ještě tuto zeleninu zakápnout balzamikovým olejem a promíchnout se lžicí medu podle tohoto receptu.
Řepu můžete také opéct společně s dalšími na plátky nakrájenými ingrediencemi, jako jsou brambory, cibule, podle tohoto receptu a mírně sypnout provensálské koření (aby nepřehlušilo vůně a chutě). Chutě se díky pokrájeným pečeným surovinám krásně propojí.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít pečenou řepu
Upečenou řepu nechte vychladnout, pak ji můžete oloupat, nakrájet a dál využít. Můžete dát plátky jen tak na talíř, opepřit, položit na ně třeba balkánský sýr feta, často se používá i kozí sýr. Navrch můžete řepu posypat bylinkami, jako je oregano, bazalka, nebo třeba tymián. Pečenou řepu můžete jíst teplou i studenou. Pečenou řepu můžete využít i do polévky, do salátu, ale i do pomazánek a jako přílohu k masu.
Náš tip: Připravte si pečenou řepu s brambory a cibulí podle tohoto videoreceptu.
Zdroje informací:
https://www.bezpecnostpotravin.cz/cervena-repa-a-doporuceni-vseho-s-mirou.aspx
https://www.kucharkaprodceru.cz/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pečená sezónní zelenina: Delikatesu podávejte jako přílohu nebo večeři s chutným dipem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře