Zlaté mléko neboli kurkuma latté skvěle zahřeje a dodá nám sílu na boj s podzimními virózami. Navíc se jednoduše připravuje
25. 10. 2022 Vaření
Zlaté mléko nebo také kurkuma latté je indický nápoj, jehož obliba roste i u západních kultur. Zářivě žlutý nápoj je plný ingrediencí, které vás posílí při chladném počasí. Zjistěte, proč a jak si tento lahodný nápoj přichystat.
Co je Zlaté mléko
Zářivě žlutý nápoj se anglicky uvádí jako Golden milk, najdete ho i pod názvem turmeric milk neboli kurkumové mléko. Tradičně se vyrábí zahřátím kravského nebo rostlinného mléka (mandlové, kešu, nebo kokosové chutnají výborně) s kurkumou a dalšími druhy koření, jako je skořice a zázvor. Nápoj je velmi oblíbený hlavně v tradiční indické medicíně zvané ájurvéda.
Poměrně populární nápoj seženete v kavárnách, ale snadno si ho připravíte i doma. Kořeněný nápoj můžete popíjet hořký, často bývá našlehaný, právě proto se mu říká kurkuma latté. Dosladit si ho můžete medem, což je kromě uvedených druhů koření další potravina, která v malém množství může podpořit zdraví.
Mohlo by vás zajímat
Proč si dát kurkuma latté
Ájurvéda sází při přípravě Zlatého mléka především na hlavní složku, což je kurkuma. Právě ájurvédská medicína toto koření využívá po staletí pro jeho silné antioxidační vlastnosti (ano, to je ten známý boj proti poškození buněk a slouží k ochraně před oxidačním stresem). Kurkuma nápoji dodává typickou žlutou barvu. Najdete ji i v kořenicí směsi kari. Z kurkumy se využívá kořen (vypadá jako zázvor), podobně se také zpracovává. Využít ho můžete nakrájený, nastrouhaný i sušený.
Zlaté mléko si můžete dochutit zázvorem, o jehož známých protizánětlivých vlastnostech není třeba příliš dlouho mluvit. Kurkuma a skořice, podobně jako další dochucovací potravina tohoto nápoje, černý pepř (můžete sáhnout i po cayennském) prohřívají organismus, což při chladném počasí velmi potěší. Chutě výborně doplní i vanilka s kardamomem. Aby nápoj nesloužil jen k pití, ale aby obsažené látky mohl organismus lépe využít, přidejte lžíci másla (jako varianta poslouží kokosový olej).
Mohlo by vás zajímat
Jak na přípravu Zlatého mléka
Jak si můžete toto silně kořeněné mléko připravit doma? Pro jeden šálek mléka potřebujete 1/2 šálku mléka, 1 lžičku kurkumy, 1 malý kousek strouhaného čerstvého zázvoru nebo 1/2 lžičky zázvorového prášku, 1/2 lžičky skořice, 1 špetku mletého černého pepře, 1 lžičku medu (nebo javorového sirupu).
Všechny ingredience smíchejte v malém kastrolu a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte asi 10 minut, dokud nebude nápoj voňavý. Přeceďte ho přes jemný cedník do hrnku, a pokud nápoj budete hned pít, tak ho posypte špetkou skořice. Zlaté mléko můžete i vyrobit předem a skladovat v lednici až pět dnů. Před pitím jej jednoduše ohřejte a posypte skořicí.
Mléko a med kromě podpory imunity i zklidní organismus, takže si můžete vytvořit příjemnou pohodu a snáz se vám bude usnínat.
Zdroje informací:
https://www.healthline.com
https://www.thespruceeats.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kurkuma: Skvěle ochutí cheescake i masová jídla. Víte, kde ještě tohle koření využít?
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Desatero rad na téma čerstvé kravské mléko: Proč je dobré ho konzumovat?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12