Jak si užít zdravou cizrnu, aby dobře chutnala a nenadýmala? Stačí použít jednoduchý trik se slupkou a je po problému
1. 12. 2022 Vaření
Cizrna je jednou z luštěnin, které stojí za to věnovat pozornost. Výborně chutná a skvěle ji zkombinujete do nejrůznějších jídel. Zjistěte, jak si ji oblíbit a dobře připravit.
Proč si dát cizrnu
Cizrna chutí trochu připomíná oříšky a původně pochází z Indie. Oblíbená je hlavně na Středním východě. Má široké využití v teplé i studené kuchyni. Cizrna beraní, kterou můžete také znát jako římský hrách patří mezi výborné luštěniny. Je také velmi cenná na důležité nutriční látky. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamíny A, C a E. Z minerálních látek je v cizrně zastoupen mangan, fosfor, měď, selen, zinek, železo, vápník a hořčík.
Prospěšné je také zastoupení omega 6 nenasycených mastných kyselin a luštěnina je i kvalitním zdrojem bílkovin. Z cizrny se připravují oblíbené smažené kořeněné koule, známé jako falafel, ale také třeba hummus, což je kaše nebo dip z rozmačkané uvařené cizrny smíchané se sezamovou pastou, olivovým olejem, citronovou šťávou, česnekem a solí.
Mohlo by vás zajímat
Jak se správně vaří cizrna
Cizrnu si můžete koupit v suchém stavu. Je třeba ji nejdříve namočit, vaří se až pak. Kdo pospíchá, tak si může pořídit uvařenou a naloženou cizrnu v nálevu (ve skle nebo v plechovce).
Jak připravit suchou cizrnu
Podobně jako ostatní luštěniny, i cizrnu je dobré namočit do vody alespoň na 8 hodin. Někdy se doporučuje i jedno- až dvoudenní naklíčení, čím se nastartují enzymatické procesy a tím je cizrna nejen chutnější, ale i stravitelnější a bohatší na cenné látky. Cizrna namáčením mnohem zvětší svůj objem. Když budete vybírat nádobu na namáčení, tak na to pamatujte.
Jak na to? Cizrnu nejdříve propláchněte, pak ji zalijte vodou a nechte bobtnat při pokojové teplotě. Vodu vyměňte alespoň dvakrát denně. Tu pak slijte a nenaklíčená semena odstraňte. Znovu propláchněte, přidejte čistou vodu, dejte do hrnce a přiveďte k varu. Cizrnu je třeba vařit velmi pozvolna asi hodinu. Solte až nakonec.
Zkuste tvrdost luštěniny a případně ještě dovařte. Co je dobrou vychytávkou, je trik se slupkou. Uvařenou cizrnu prudce zchlaďte ledovou vodou. Právě tím se slupky uvolní a nebudou tak nadýmavé. Pokud se slupky neuvolní, tak je opatrně promněte v dlaních a slupku sloupněte. Bez nich nebudou tak nadýmavé. K tomu pomohou i klasické bylinky, jako je tymián, saturejka, libeček, majoránka.
Polévka s cizrnou
Z cizrny můžete připravit řadu hřejivých polévek. Někdy hraje hlavní roli v pokrmu, jindy má doplňující funkci. Jak využít cizrnu v polévce? Můžete ji přidat do zeleninových polévek kteréhokoliv druhu. Její příjemná mírně oříšková chuť nebude na škodu. Když vyzkoušíte polévku z řapíkatého celeru s cizrnou a kuskusem, budete překvapeni výraznou a příjemnou chutí.
Mohlo by vás zajímat
Hummus
Jak jste si už mohli přečíst, humus je pomazánka nebo dip, oblíbený hlavně na Středním východu. Vyrábí se z rozmixované uvařené cizrny, smíchané se sezamovou pastou tahini a olivovým olejem. Variant můžete ale najít spoustu. K uvedeným ingrediencím můžete přidat dýni, řepu, sekané oliviy, sušená rajčata, hodí se i bylinky (třeba kari koření, chilli, a tymián).
Takto se připravuje základní varianta hummusu. Na dochucení je nezbytná citronová šťáva. A pokud si chcete skutečně pochutnat, dejte si hummus s karamelizovanou cibulí jako výbornou ozdobou.
Mohlo by vás zajímat
Falafel
Falafel jsou smažené cizrnové kuličky. Pokrm původně pochází z Egypta (někdy se uvádí Indie). Vtip tohoto jídla je v tom, že se cizrna mixuje syrová. Smažené, kmínem, česnekem a chilli kořeněné, kuličky zvané falafel si můžete připravit během chvilky. Hotovou směs je ale třeba nechat před smažením dvě hodiny stát.
Cizrnový salát
Také cizrnový salát je poměrně vděčné jídlo. Můžete ho třeba pojmout jako „využívání zbytků“. Jak už jsme uvedli, cizrna totiž výborně ladí prakticky ke všem ingrediencím na slanou kuchyni. Pokud máte nasbírané zásoby hub (nebo žampiony) využijte je v teplém cizrnovém salátu s houbami a zelím, vše dobarvené rajčátky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Fantastický falafel: Slavné arabské krokety z cizrny si snadno připravíte i doma
Cizrna: Nejoblíbenější luštěnina orientální kuchyně, která dala jméno i řečníkovi Cicerovi
Čočkové sušenky, fazolové brownies i cizrnové lanýže. Ochutnejte luštěniny v dezertech!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13