Domácí pečený čaj krok za krokem: Připravit se dá jednoduše i jako levný a nápaditý vánoční dárek
2. 12. 2022 Vaření
Pečený čaj připravovaly naše babičky a znovu je populární. V chladném počasí chutná obzvlášť skvěle. Může se stát krásným voňavým dárkem, který zahřeje a skvěle chutná. Zjistěte, jak ho připravit.
Proč připravit jako dárek právě pečený čaj
Na pečený čaj nemusíte do kavárny. Můžete ho připravit doma a darovat někomu výborný dárek, který skvěle voní i chutná. Lahodný domácí čaj je snadný na přípravu a má mnoho variant.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho připravit pečený čaj
Na přípravu pečeného čaje potřebujete ideálně čerstvé ovoce. Můžete ale sáhnout i po tom mraženém, které jste si třeba uskladnili v sezóně. Jaké se hodí ovoce na pečený čaj? Ideální jsou jablka, hrušky, švestky, jahody, maliny, ostružiny, meruňky, broskve, ananas, rybíz, borůvky, mango, nebo třeba kiwi.
Pečený čaj ochutí citron, limetka i pomeranč. Kyselost dodá také rakytník. Co není vhodné, je banán, který pečením černá a nechutná nijak skvěle. Na okořenění se hodí hlavně skořice, badyán, anýz, hřebíček, nové koření, ale i třeba kardamom. Cukr můžete využít klasický bílý, ale třtinový dodá lahodnou karamelovou chuť. Někdy se přidává také zhruba lžíce kvalitního rumu pro vůni. Lahodnost dodá i med.
Jak doma udělat pečený čaj
Na pečený čaj využijete ovoce, cukr a koření v různých kombinacích. Následující receptury se osvědčily a jsou velmi oblíbené, ale namíchat si lze ovoce, koření a cukr i libovolně dle své chuti. Tyhle suroviny na pečené čaje berte jako inspirativní.
První varianta
Na pečený čaj budete potřebovat: 1 kg rybízu, 1 jablko, 1 hrušku, 10 švestek, 1 kg třtinového cukru, 2 lžičky mleté skořice, 8 hřebíčků, 1 lžičku mletého badyánu (nebo anýzu).
Druhá varianta
Na pečený čaj budete potřebovat: 2 jablka, 2 hrušky, 2 kolečka čerstvého ananasu (nebo konzervovaného vykapaného), 1 pomeranč, 2 lžičky mleté skořice, 1 lžičku mletého badyánu, 5 hřebíčků, 3 ks nového koření, 700 g cukru.
Třetí varianta
Na pečený čaj budete potřebovat: 1 kg jablek, 250 g borůvek, 500 g hrušek, 6 mandarinek, 4 fíky, 3 limetky, 2 badyány, 1 lžičku mleté skořice, 10 ks hřebíčků, 530 g cukru, 80 ml rumu, do každé skleničky můžete přidat i lžíci medu.
Jak na přípravu pečeného čaje
Připravte si dekorativní skleničky, které jdou dobře uzavřít. Troubu předehřejte na 180 °C. Vyberte si ovoce a dejte ho do mísy. Menší ovoce můžete nechat celé, to větší je lepší nakrájet na kostičky. Citrusy oloupejte a přidejte k ovoci. Přidejte cukr a koření, promíchejte a přesuňte na pekáč vyložený pečicím papírem. Pekáč dejte do vyhřáté trouby.
Pečte zhruba půl hodiny, ale každých 10 minut čaj promíchejte. Další dochucení můžete provést i po dopečení. Hodí se kvalitní rum. Promíchejte, nezapomeňte vyndat nové koření. Hřebíčky mohou hůstat jako dekorace. Všechny ještě horké ingredience nandejte do horkých suchých skleniček až po okraj. K delší trvanlivosti přispějete zakápnutím povrchu rumem. Pečený čaj není třeba zavařovat. Pečený čaj se zalévá vodou až při podávání. Sklenice pevně zavíčkujte a obraťte je dnem vzhůru. Nechte vychladnout. Pro jistotu uchovávejte v lednici. Výborně chutná také pečený zázvorový čaj.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak dlouho vydrží pečený čaj
Při odhadu doby skladování je důležitý způsob, jakým budete skladovat pečený čaj. Prospívá mu chlad a temno a samozřejmě dobře uzavřená sklenička. Neotevřená sklenice může vydržet až dva roky. Za zmínku stojí také to, že ihned po přípravě bývá ovoce tvrdé. Hotový čaj pak nemusí být tak výrazný. Pár měsíců odležení mu prospěje. Připravte tedy vánoční dárek už teď.
Jak si připravit nápoj z pečeného čaje
Ani příprava samotného nápoje není složitá. Budete k tomu potřebovat správnou dávku pečeného čaje a vroucí vodu. Jak se dávkuje pečený čaj? Na čtvrt litru budete potřebovat asi 2 lžičky. Pečený čaj dejte rovnou do hrnku (nepotřebujete sítko), vypadá to dobře a ještě lépe chutná. Zbylé ovoce samozřejmě můžete sníst.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?
Popeleční středou začíná pro věřící období… Číst více
Čím nahradit cukr a maso? Chytré rady, jak snadno vařit v době půstu
Rozhodli jste se držet půst? Ať už pro to máte… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla… Číst více
Budoucí maminky, pozor! Jak se správně stravovat, když čekáte miminko?
Řádné strava je vždy důležitou součástí zdravého… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
Chutné a trvanlivé mlsání Mezi nejoblíbenější stálice mezi sušenkami patří ty s kakaovou, skořicovou nebo ořechovou příchutí. Kdo by neznal… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
7 nejlepších perníků podle hrníčkových receptů. Vyzkoušet můžeme cuketový, mrkvový nebo se sušenkovým krémem
V našem receptáři je řada receptů na velmi chutné perníky, do našeho přehledu jsme ale tentokrát vybrali pouze ty, které připravíme snadno i bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Skořicový čaj: Dokonalý zabiják bacilů pomáhá i s hubnutím! Víte, jak jej správně uvařit?
Desatero rad na téma čaj: Poradíme, co o něm ještě nevíte
Jak poznat zralý a nezkažený ananas? Kondici prozradí listy i vůně. Skladování doma pak pomůže trik s ananasovou šťávou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 9 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 23 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
15 tipů na domácí jedlé dárky: Ořechy v medu, směsi koření, domácí "vegetu" nebo čokoládový likér můžeme připravovat už teď
Desatero rad na téma kompoty: Poradíme, jak sezónní ovoce nejlépe zavařit a uchovat
Byliny v kuchyni: Šípkový čaj na podzim skvěle posílí imunitu a prospěje i dýchacím cestám