Farmářka Alena Jalůvková radí: Kam v lednici dávat vajíčka a jak se chránit před salmonelou? Zásadní je ocet!
28. 3. 2023 Ostatní
Vejce je potravina, kterou najdete snad v každé lednici. Ne vždy je v ní ale uchováváme, jak bychom měli. V tom případě riskujeme nejen to, že se nám vajíčka zkazí, ale zvyšuje se pak i riziko nakažení bakteriemi salmonely. Zeptali jsme se proto farmářky, jak případně nákaze předejít.
Salmonela z vajec
Vajíčka používáme v kuchyni téměř každý den, ať už si je připravujeme samotná nebo je přidáváme do různých těst. Ať už je máme v oblibě sebevíc, právě vejce si nejčastěji spojujeme s obávanou infekční nemocí trávicího traktu salmonelózou.
Původci tohoto onemocnění jsou bakterie z rody salmonella, které se nacházejí v trávicím traktu zvířat, většinou drůbeže. Salmonelou se pak nakazíme téměř ve všech případech z potravin, buď z nedostatečně tepelně upraveného masa, obvykle kuřecího, nebo syrových či málo uvařených vajec.
Mohlo by vás zajímat
Jak správně skladovat vejce?
Nejvíce bakterií salmonely se nachází na skořápce, jen část se dostává dovnitř vajec. Rizikovější je v tomto případě bílek, teprve z něj se bakterie mohou dostat i do žloutku. Důležité je proto vejce neomývat, aby se neporušila ochranná bariéra skořápky. Obezřetní také buďte v případě vajec, která jsou již prasklá.
- V současnosti již velkochovy slepic podléhají přísným kontrolám a nosnice by měly být očkovány, mnohem rizikovější jsou proto vajíčka z domácích chovů nebo vůbec od slepic žijících ve volném výběhu, kdy nemusí být vajíčko ihned odebráno a snáze tak může být kontaminováno exkrementy. Jistotu ovšem nemáte nikdy. Pokud ale s vejci budete správně zacházet, riziko nákazy eliminujete. Jak tedy vejce nejlépe skladovat?
- Vejce je hlavně nutné uchovávat v chladu, nejlépe v lednici, kde je teplota mezi 2 až 8 °C. Ideální je co nejnižší, při teplotách pod 4 °C se totiž bakterií salmonely nemnoží. Díky tomu snížíte rychlost průniku bakterií ze skořápky dovnitř vajíčka.
- Vejcím také nesvědčí kolísavá teplota, proto by se vajíčka neměla skladovat třeba ve dveřích lednice, kam je ovšem většina lidí často ukládá. Teplotní výkyvy totiž nedělají dobře bláně, která se nachází hned pod skořápkou. Pokud se naruší, vejce se rychleji kazí.
- Nejlepší místo je někde uprostřed lednice v její zadní části, kde je nejchladněji případně v přihrádce na zeleninu, neboť tam je teplota konstantní, zároveň je přihrádka uzavřená.
- Vejce by ale neměla být v přímém kontaktu s jinými potravinami, což pro Toprecepty.cz doporučuje i Alena Jalůvková, bývalá dlouholetá majitelka Farmy Štěpánovsko: „Místo pro vejce by mělo být v lednici oddělené (krabička, uzavíratelná políčka ve dveřích lednice).“ Dále dodává: „Prevence salmonely je ocet. Místa, kde skladujete vajíčka je proto dobré postříkat octem a vše je v pořádku. V opačném případně byste si ale mohli zadělat na střevní potíže. Já používám rozprašovač na plochy v lednici i obaly na vejce. Veškeré pracovní plochy také denně umývám. Salmonela totiž ocet nesnáší. Proto je i dobré si 2x týdne udělat kyselé jídlo a vaše střeva vám poděkují.“
- Bakterie salmonely se množí i při poměrně vysokých teplotách až do 47 °C, přičemž nejvíc jim svědčí teplota kolem 37 °C. Zabíjí je až teplota nad 70 °C. Při ní by se měla vejce vařit cca 10 minut, při teplotě 75 °C stačí 5 minut.
- Riziková jsou tedy i částečně tepelně upravená vejce, třeba vejce naměkko nebo volské oko s roztékajícím se žloutkem. Pokud si takový pokrm chcete dopřát, používejte jen vejce, u nichž znáte jejich původ, a hlavně čerstvá. Čerstvost si můžete zkontrolovat třeba ponořením vejce do sklenice s vodou. Pokud vajíčko klesne ke dnu, mělo by být v pořádku. Nejjistější je však konzumovat vajíčka vařená natvrdo nebo uvařená či upečená jako součást těsta.
- Pozor si dejte i na manipulaci s vejci, pokud pak saháte na další potraviny. Po manipulaci s vejci si proto vždy umyjte ruce a dávejte si pozor, aby vajíčka nepřišla do kontaktu s potravinami, které se již dále tepelně neopracovávají.
Zdroje informací:
Zlatavejce.cz: Vejce a salmonela
Lekarna.cz: Salmonelóza
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně skladovat vejce a jak poznat, zda jsou ještě čerstvá? Pomůže jednoduchý trik se sklenicí a vodou
Jak uvařit prasklé vejce. Zvládneme to jednoduše a snadno s jednoduchým trikem
Jak efektivně mrazit vejce? S bílky je to snadné, žloutky potřebují předem tuhle jednoduchou úpravu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Vajíčka na Velikonoce: Jak poznat ta z volného chovu i to, zda je snesla česká slepice
Myjete vajíčka koupená v obchodě? Pozor na to, varuje farmářka Alena Jalůvková, můžete si zadělat na zdravotní malér
Jak poznat české vejce? Krabička může být matoucí, musíte se podívat na skořápku!