Hrníčkový mazanec naší babči: Voní máslem a citronem a přípravu podle tohoto receptu zvládne úplně každý
5. 4. 2023 Vaření
Kdo by si dokázal představit Velikonoce bez mazance? Nabízíme prověřený recept na hrníčkový mazanec, u kterého nemusíte nic vážit, a přesto bude výsledek dokonalý.
Při pečení se obejdete i bez váhy
Profesionální cukráři sice hrníčkovým receptům moc nefandí a vše přesně odměřují na gramy, spousta lidí ale na odměřování šálky nedá dopustit. Hrnečkové recepty jsou rychlé, jednoduché a vše máte hotovo za pár minut. Nemusíte se trápit závažím nebo třeba tím, že vám došly baterky v digitální váze.
Hrnečky neboli cups se jako měrná jednotka běžně používají ve Velké Británii a v USA, oblíbené jsou ale i u nás. Jediným zádrhelem je, že velikost hrnku nebo šálku u nás není přesně stanovena. Obecně se ale má zato, že běžný hrnek by měl mít objem 250 ml. Hrnek pak můžete doplnit lžičkami a snadno si odměříte i suroviny, jichž se používá v receptu menší množství.
Mohlo by vás zajímat
Mazanec odměřený hrnky a lžící
Hrnky se u nás nejčastěji odměřují obyčejné lité buchty, bábovky a koláče na plech, hrnkový recept ale poměrně dobře funguje i v případě tradičního velikonočního pečiva mazance. Příprava je stejná jako u klasického mazance. Pokud se tedy budete řídit tipy z našeho staršího článku, nemůžete šlápnout vedle a váš mazanec bude dokonale vláčný a nadýchaný. A jak jej tedy připravíte?
Budete potřebovat: 3 hrnky polohrubé mouky, 9 lžic cukru krupice, 1/2 kostky másla, necelou kostku droždí, 1/2 hrnku vlažného mléka, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru, rozinky, rum, mandle a žloutek na potření mazance.
- Nejprve si připravte kvásek. Do vlažného mléka dejte droždí (je možno použít i sušené, necelý sáček) a lžíci cukru. Zakryjte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
- Rozinky dejte do misky a zalijte je trochou rumu.
- V míse smíchejte mouku, přidejte 8 zbylých lžic cukru, vanilkový cukr, žloutky, citronovou kůru a sůl.
- Přidejte kvásek, zamíchejte a nakonec přilijte rozpuštěné máslo a všechno společně promíchejte. Pak vypracujete těsto a důkladně je prohněťte. Pak přidejte scezené rozinky. Těsto zakulaťte, dejte do mísy a zakryjte utěrkou. Poté je nechte asi hodinu kynout někde v teple.
- Po vykynutí vytvarujte bochánek a nůžkami ve středu vystřihněte křížek nebo bochánek nařízněte na povrchu žiletkou. Bochánek potřete rozšlehaným žloutkem a posypejte nasekanými mandlemi nebo mandlovými lupínky.
- Na plechu vyloženém pečicím papírem pečte mazanec asi 20 minut při teplotě 180 °C. Potom teplotu snižte a mazanec dopékejte přibližně dalších 40 minut při teplotě 150 °C.
Náš tip: Při přípravě snadného hrnkového mazance můžete postupovat také podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Netroufáte si na velikonoční kynutý mazanec? Připravte si ten tvarohový. Je snadný, rychlý a chutná výborně
7 tipů, jak na ten nejlepší velikonoční mazanec: Takhle nepopraská a bude nádherně nadýchaný!
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Komentáře
5. 4. 2023 16:44