Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
26. 4. 2023 Zahrada
Máte rádi zelené listy do salátu nebo chystáte často těstovinová jídla? A víte, že existuje třeba špenát jahodový nebo malabarský? Pojďte se dnes s námi podívat, jaké odrůdy se hodí na zahrádku, jaké na balkon a co vám jejich pěstování přinese.
Odrůda, se kterou nešlápnete vedle
Špenát je možné pěstovat v podstatě celou sezonu, jen musíte dbát na správnou volbu odrůdy. Špenát nemá rád přímé slunce, prospívat bude na přistíněném stanovišti s dostatkem vláhy.
Velké teplo žene špenát rychleji do květu a tou dobou dochází i ke změně chuti a listy hořknou. Věnujte pozornost etiketám na semenech špenátu, ať zvolíte odrůdu pro aktuální období.
Je dokonce možné nechávat špenát přezimovat v záhonech. Pokud vyséváme v září a říjnu, můžeme se těšit na sklizeň zjara (např. odrůda Winterriesen). Špenát tak může být „pouhou“ předplodinou, ale dá se také sázet do záhonu v kombinaci s jinou zeleninou – s petrželí či mrkví, než ty vyrostou, budete mít špenát už snědený.
Mohlo by vás zajímat
Co může pokazit sklizeň špenátu
Špenát vyžaduje neustále vlhký substrát, protože kořeny má rozprostřené mělce a na sucho reaguje zpomalením růstu a také jde pak rychleji do květu. Odplevelujeme proto pravidelně a opatrně, aby špenát nemusel soupeřit o vláhu a abychom při tomto ošetření nepoškodili jeho mělké kořeny.
Špenát mohou potrápit plži či mšice, vyskytnout se může i plíseň špenátová. Tomuto problému se můžete vyhnout, pokud vsadíte na vyšlechtěné odolné odrůdy jako Harp (celoroční) či Sacramento, které je především pozdní odrůdou. Pro pěstování v nádobách a chuťově pro přímou konzumaci je vhodná odrůda Monores či Matador, pro tepelné zpracování pak např. Emilia.
Mohlo by vás zajímat
Tak trochu jiný špenát
Narazit můžete také na méně známé odrůdy špenátu. Velmi zajímavou variantou je špenát jahodový, který je vhodný i pro pěstování v nádobách a je velmi dekorativní, byť, přísně vzato, nejde přímo o špenát, ale merlík hlavatý. Lze z něj konzumovat listy, stejně jako klasický špenát, ale i plody, které připomínají lesní jahody či maliny, stejně tak je lze zpracovávat. Toto sladké zobání ocení nejenom děti.
Malabarský špenát (bazela) má podobu převislou, případně se bude šplhat i několik metrů po opoře jako liána. Ideálně se tedy hodí do závěsných nádob či k opoře. Bude prospívat na slunném stanovišti, chráněným před větrem. Semínka se vysévají do truhlíků ještě v průběhu dubna, předpěstované sazenice na venkovní stanoviště umístíme po půlce května. Sklízí se listy, ty mají zelenou až načervenalou barvu, postupně dorůstají.
Pokud vás obavy z hořknutí odrazují od pěstování špenátu, tak i zde lze nalézt řešení v podobě novozélandského špenátu (čtyřboč). Ten je choulostivý na chladna, vyséváme tedy až v květnu, příp. si předpěstujeme sazenice a dáváme ven, až když počasí dovolí. Čtyřboč je plazivý, můžeme ho pěstovat i mezi rajčaty, brambory, jahodami a fazolemi, postará se o to, aby půda nevysychala. Sklízí se listy nebo mladé dužnaté výhonky.
Zdroje informací:
Časopis Naše krásná zahrada 2/2023
Kniha Zelenina na zahrádce, A. Dolejší
Bylinkyprovsechny.cz: Špenát, čtyřboč (novozélandský špenát) - účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití, pěstování, škůdci nemoci špenátu a čtyřboče
Sazenicka.cz: Netradiční zelenina: jak pěstovat malabarský špenát
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?
Jarní jídelníček podle odborníků: Detox není potřeba, postačí kopřivy, česnek nebo špenát!
Jak připravit listový špenát. Osvědčené špenátové recepty z oblíbené zeleniny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 48 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Předpěstování zeleniny ze semínek krok za krokem: Manuál, jak na vlastní úrodu, nejen pro začátečníky