Přezrálé banány jako skvělá surovina na pečení: Upéct z nich můžeme voňavou bábovku, klasický chlebíček i jednoduché lívance
17. 5. 2023 Vaření
Také máte doma přezrálé banány a nikdo s nimi nechce mít nic společného? To je ale ideální příležitost pro jejich další využití. Možná se budete divit, jaké dobroty se z nich ještě dají připravit!
Co s přezrálými banány
Banány jsou oblíbené ovoce, které si dopřáváme nyní už celoročně. Jsou výživné a vhodné i pro velmi malé děti. S teplejším počastím banány rychleji dozrávají (až přezrávají) a brzy začínají hnědnout. Protože už je nikdo nechce jíst, nastává ideální příležitost na jejich další využití. Pokud jich máme hodně, můžeme je rozmixovat a zamrazit. Později je pak vytáhneme z mrazáku k dalšímu zpracování. A co tedy s přezrálými banány?
Můžeme z nich připravit placičky, skvělé jsou i v bábovce a samozřejmě v hitu posledních let, v banánovém chlebíčku. Dezerty jsou díky banánu krásně šťavnaté, vláčné.
Mohlo by vás zajímat
Banánová bábovka
Bábovka se připravuje snad v každé české domácnosti. Jejích variant je nepočítaně. Vyzkoušeli jste už tu banánovou? Je krásně vláčná, sladká po tomto ovoci a nádherně voní. A vůbec nevadí, když do ní dáme přezrálý banán. Bábovka je vynikající i samotná, ale můžeme ji ještě ozdobit šlehačkou, nebo polít čokoládovou, případně citronovou polevou.
Náš tip: Připravte si lahodnou banánovou bábovku.
Ať jste malí, nebo velcí, každý den byste si měli dopřát jednu porci ovoce. Můžete si jen tak nakrájet jablíčko nebo hrušku, přidat banán do ovesné kaše nebo do jogurtu, dietářům zase vyhovuje…
Banánový chlebíček
Banánový chlebíček nebo také dortík je oblíbený hlavně ve Spojených státech, Británii a Austrálii. V zahraničí mu říkají banana bread a pod tímto názvem ho známe i u nás. Chlebíček je populární pro snadnou přípravu a sladkost, i když v něm nemusí být spousta cukru. Sladkou chuť zaručí banány. Další skvělou vlastností je jeho vláčná struktura.
Banánové placičky
Ať jim říkáme banánové placičky nebo banánové lívance, výsledek je vždy stejný. Jde o lahodnou a voňavou snídani nebo svačinku, kterou můžeme dát i dětem do školy. Na přípravu budete potřebovat: 2 banány, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, ½ lžičky skořice a vanilkový cukr.
Jak na to? Banány dejte do misky, rozmačkejte je vidličkou, přidejte cukr a skořici a zasypejte moukou. Na pánvičku dejte trochu oleje a vkládejte placičky. Opékejte dorůžova z obou stran. Místo mouky můžete použít i jemné vločky a bude tak svačinka ještě zdravější.
Náš tip: Banánové lívance se dají také připravit bez mouky, třeba s jogurtem, ořechy a ořechovým máslem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 39 minutami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 4 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 5 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 18 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Přečtěte si Zobrazit více
Americký vynález: Banánový chlebíček z přezrálého ovoce je hit, který zvládne i začátečník
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře