Hrnková tvarohová bábovka: Hotová je za chvíli, zvládne ji lehce i začátečník, jemnost zajistí máslo
18. 5. 2023 Vaření
Česká kuchyně a bábovka patří k sobě. Hrnková tvarohová bábovka je snadná na přípravu, a navíc rychlá, nemusíte vážit suroviny. Připravte si s námi tento oblíbený vláčný moučník.
Proč si připravit hrníčkovou bábovku
Proč si ke kávě nebo čaji dopřát bábovku, je zcela zřejmé. Tento oblíbený moučník má v našich krajích obrovskou tradici a ve většině domácností existuje alespoň jeden rodinný recept. Bábovky milujeme ve všech jejich podobách. Hrníčkové recepty jsou navíc nesmírně oblíbené, protože šetří práci. Nevážíme ingredience a ušetříme čas. Většinou na odměřování využíváme hrneček o objemu 250 ml, dále velkou polévkovou lžíci a čajovou lžičku. A co je skvělé, můžeme pozvat na pomoc malé děti, které většinou velmi rády dělají stejnou práci jako dospělí. Tyto recepty zkrátka zvládne každý.
Někdy bábovky bývají sušší. To ovšem ani náhodou není případ tvarohové bábovky. Díky tvarohu je tento dezert vláčný.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na hrníčkovou tvarohovou bábovku
Na základní verzi hrníčkové tvarohové bábovky je třeba kromě tvarohu mouka, prášek do pečiva, cukr, mléko, máslo a vejce.
Jak vylepšit hrníčkovou tvarohovou bábovku
Kromě základních ingrediencí můžeme do tvarohové bábovky přidat i další suroviny. Ať už je to kakao, abychom mohli udělat mramorovanou bábovku (kakao přidáme do poloviny těsta, a pak obě těsta střídavě dávkujeme do formy), nebo třeba hrozinky, případně oříšky. Hrozinky je dobré namočit alespoň na hodinu do rumu. Pokud ale pospícháme, můžeme je propláchnout horkou vodou, budou pak svěžejší. Svěží vůni dodá také citronová kůra. Přisypat můžeme i nakrájenou čokoládu.
Jak nezkazit hrnkovou bábovku
Než se pustíme do přípravy, je důležité vyndat z lednice všechny potřebné suroviny, aby se mohly přizpůsobit teplotě v místnosti. Hotové těsto se lije do vymazané a vysypané formy a vkládá do dobře předehřáté trouby. Většinou se bábovka peče na 180 °C, ale může tak popraskat. Lepší je péct ji na nižší teplotu (170-160 °C). Také během první poloviny pečení neotevíráme troubu, aby se kvůli prudkému ochlazení bábovka nesrazila.
Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…
Jak připravit hrníčkovou tvarohovou bábovku
Na hrníčkovou tvarohovou bábovku si připravte: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru moučka, ½ hrnku vlažného mléka, 250 g másla, 250 g tvarohu, 3 vejce, ⅓ hrnku hrozinek namočených v rumu, tuk na vymazání formy a hrubá mouka na vysypání.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na bábovku vymažte tukem a vysypejte ji hrubou moukou. V hrnku nechte rozpustit a vychladnout máslo. Do větší mísy nasypte mouku, kypřicí prášek a cukr a vše promíchejte. Do hrníčku si rozklepněte vajíčka a přidejte je spolu s tvarohem a vlažným mlékem do mísy. Nakonec přisypte vykapané rozinky. Nalijte rozehřáté máslo. Promíchejte do hladkého těsta a přesuňte ho do formy.
Formu dejte do trouby a pečte asi 10 minut, pak snižte teplotu na 170-160 °C a pečte dál asi 40-50 minut. Jestli je bábovka upečená, poznáte nejen podle odchlipujících se krajů, na kterých je kůrčička, ale také píchnutím špejle do nejvyššího místa. Pokud bude špejle po vytažení suchá, může moučník z trouby ven.
Nechte ho asi 10-15 minut ve formě stydnout, a pak na ni dejte velký talíř a bábovku na něj vyklopte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Jak udělat tvarohovou bábovku. Klasika našich babiček má své místo v každé kuchyni
Pečení na víkend: Litý hrníčkový kynutý koláč je vláčný a překvapivě snadný. Drobenka na něm bude navíc díky tomuto triku krásně vonět!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Hrníčkové palačinky snadno a rychle: Dokonale jemné těsto zvládne podle jednoduchého postupu i začátečník
Pečeme s Ivou: Hrníčkový recept – úžasné univerzální kynuté jogurtové těsto na slané nebo sladké pečivo