Grilovaný celer: Naložený do té správné marinády nahradí dokonce steaky, před přípravou je vhodné ho krátce předvařit
6. 7. 2023 Vaření
Na maso si moc nepotrpíte a hledáte nějaké varianty, co si v létě dát na gril? Plátky celeru chutnají překvapivě dobře a jsou výborným oživením klasických vegetariánských a veganských alternativ, jako jsou sýry, tofu na gril nebo jiné druhy zeleniny. Navíc se dají udělat na mnoho způsobů.
I celer se dá opéct na grilu
Celer je jedním z méně častých druhů zeleniny připravovaných na grilu. V zahraničních kuchyních je spíš běžnější grilovat celer řapíkatý, ke stejnému účelu je však vhodný i celer bulvový. Když jej nakrájíte na plátky, vzniknou vám jakési steaky. Ty už pak stačí jen naložit do vhodné marinády, nechat uležet nebo je marinádou potřít před grilováním a pak opéct nad žhavými uhlíky. Grilováním totiž celer získá lahodnou, jemnou a trochu nasládlou chuť, a když pak tyto celerové steaky doplníte nějakým lahodným dipem, po mase možná ani nevzdechnete.
Mohlo by vás zajímat
Netradiční využití celeru
Celer obvykle používáme společně s mrkví a petrželí jako základ vývarů, polévek nebo některých druhů omáček. Ne každý má sice tuto kořenovou zeleninu v oblibě, její ctitelé si ji však klidně dají i samotnou v podobě řízku, placiček, kaše či pyré nebo třeba pomazánky. Má totiž zajímavou oříškovou, zemitou a trochu anýzovou chuť, takže chutná výborně i sám o sobě. Kromě toho se celer rozhodně vyplatí zařadit do jídelníčku, neboť je bohatý na spoustu živin. Navíc se již od dávných dob věřilo, jak už jsme psali v jednom z našich předchozích článků, že funguje jako vynikající afrodiziakum a má i další pozitivní účinky na naše zdraví.
Jak vybrat celer na grilování
Bulvy celeru jsou k dostání po celý rok. I když se tedy bere spíš jako zimní zelenina, můžete si jej koupit rovněž v létě během grilovací sezony. Na grilování je třeba hlavně pořídit co nejčerstvější celer. Vybírejte proto pevnější a těžší bulvy. Ty měkčí si nechte třeba na polévku. Celer je možné grilovat ještě čerstvý. V tom případě pak doba grilování trvá cca 25 minut. Chcete-li si trochu zkrátit přípravu, můžete plátky krátce předvařit ve vodě s trochou citronové šťávy nebo na páře.
Mohlo by vás zajímat
Celerové steaky s chimichurri omáčkou
Pokud přemýšlíte, jak celer připravit, vyzkoušejte jej třeba s populární argentinskou chimichurri omáčkou podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 1 celer, 1 chilli papričku, 1 šalotku, 20 g petržele, 1 stroužek česneku, 5 lžic extra panenského olivového oleje, 1 lžíci sušeného oregana, 4 lžíce červeného vinného octa a sůl a pepř.
- Den před grilováním si připravte chimichurri omáčku, aby se stihly krásně propojit všechny chutě. Chilli papričku zbavte stopky a semínek a nakrájejte na malé kousky. Šalotku a česnek nakrájejte najemno a petrželovou nať nasekejte nahrubo.
- Všechny ingredience smíchejte s extra panenským olivovým olejem, oreganem a octem. Dochuťte solí a pepřem.
- Celer oloupejte a nakrájejte na 1 ½ cm silné steaky. Předvařte je v hrnci ve vroucí vodě cca 5 minut.
- Celerové steaky poté potřete chimichurri omáčkou a grilujte na přímém žáru při teplotě cca 200 °C přibližně 2 minuty z každé strany tak, aby byly plátky krásně dozlatova opečené. Podávejte je se zbylým chimuchurri.
Další možnosti marinády:
- sůl + pepř + čerstvý tymián
- 2 lžíce oleje + 1 stroužek česneku + 1 lžíce dijonské hořčice + 1 lžička soli + ½ lžičky pepře
- 2 lžíce olivového oleje + 1 lžička dijonské hořčice + 1 lžička javorového sirupu + 1 stroužek česneku + 1 lžička sójové omáčky + sůl + pepř
Náš tip: Pokud nemáte možnost grilovat, můžete vyzkoušet i tyto vynikající celerové hranolky z trouby podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Odšťavněte si řapíkatý celer: Funguje jako afrodiziakum a pomůže i při hubnutí
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12