Retro chalupářská pomazánka z vařených vajíček, měkkého salámu a tatarské omáčky je velmi oblíbená a na přípravu snadná
10. 7. 2023 Vaření
Máte rádi pomazánky? Snad žádná jiná se nehodí k létu lépe než ta chalupářská, a to nejen pro její název. Je snadná, rychle hotová, vynikající je na chlebu i na rohlíku a při její přípravě si vystačíte s tím, co máte obvykle vždy v lednici, ať už je to na chatě nebo na chalupě.
Pomazánka mnoha podob
Chalupářská pomazánka je oblíbenou pro někoho možná retro pochutinou. Tato pomazánka je tak trochu pokrmem typu – co dům dal. Jde o dokonalou pomazánku ze zbytků, do níž využijete to, co zrovna máte v lednici. Základem této pomazánky jsou však vajíčka vařená natvrdo, k nimž se navíc přidává nějaký měkký salám, strouhaný sýr a cibule nasekaná najemno. Celá směs se pak dochucuje worcesterskou omáčkou a mletou paprikou.
Všechny tyto dobroty pak do pomazánkové podoby spojuje tatarská omáčka. To je ovšem jen základ. Chalupářská pomazánka se dá mnohými způsoby dochutit, doplnit a doladit k dokonalosti. Při její přípravě zkrátka můžete experimentovat se surovinami, jak se vám zlíbí, můžete si ji udělat víc masovou i bezmasou, pikantní či jemnou, vydatnější nebo trochu odlehčenější. Záleží zkrátka jen na vaší chuti.
Mohlo by vás zajímat
Když se spojí vejce, salám a sýr
Vzhledem k tomu, že jednou z hlavních ingrediencí pomazánky jsou vajíčka natvrdo, je třeba, aby byla stejně jako v případě vaječné pomazánky správně uvařená. Ideální doba vaření je 9 minut od doby, kdy vejce vložíte do vroucí vody. Pokud byste vařily vajíčka delší dobu, mohl by být žloutek vysušený.
Druhou nejdůležitější surovinou vedle vajec je u pomazánky měkký salám. Ten použijte měkký – např. šunkový, gothaj, junior nebo klasický „točeňák“. Salám umelte buď v mlýnku na maso, nasekejte v mixéru nebo nakrájejte nožem hodně nadrobno. To vše pak doplňuje tvrdý sýr nastrouhaný na hrubém struhadle. Vhodný je klasický eidam nebo gouda, klidně ale můžete použít i výraznější ementál.
Jak udělat domácí pomazánku?
Pomazánka samozřejmě potřebuje i nějaké pojidlo, které všechny suroviny udrží pohromadě. V případě chalupářské pomazánky je to tatarská omáčka, která se zároveň postará o výraznější chuť pomazánky. Klidně ji ale můžete vyměnit za majonézu, případně ji trochu nastavit kysanou smetanou, jogurtem nebo tvarohem, aby pomazánka nebyla tak kalorická. Pomazánku si ale můžete upravit ještě dalšími způsoby:
- Součástí pomazánky bývá rovněž cibule nasekaná nadrobno. Nechcete-li pomazánku příliš štiplavou, můžete zvolit jemnější šalotku. Větší svěžest zajistí jarní cibulka, která dodá pomazánce i trochu svěží zelenou barvu. Případně můžete pro oživení přidat i nasekanou pažitku. Milovníci česnekové pomazánky mohou vsadit rovněž na česnek.
- Klasickým kořením do této pomazánky je mletá paprika. Tu můžete nahradit chilli pro pikantnější verzi nebo paprikou uzenou. Pikantnější chuť zajistí i worcesterská omáčka, která má velmi výrazné aroma. Pokud chcete pomazánku jemnější, raději tímto dochucovadlem šetřete.
Mohlo by vás zajímat
Recept na chalupářskou pomazánku
Pokud jste ještě chalupářskou pomazánku nedělali a rádi byste ji vyzkoušeli, můžete se do toho pustit podle našeho ověřeného receptu.
Budete potřebovat: 250 g měkkého salámu, 200 g tvrdého sýra, 1 cibuli, 2 vejce, 1 lžičku mleté papriky, 2 lžíce worcesteru, mletý pepř a 120 g tatarské omáčky.
Cibuli oloupejte. Vejce uvařte ve vodě natvrdo. Poté je prudce zchlaďte a oloupejte.
- Salám, cibuli a vejce umelte nebo nahrubo nastrouhejte. Tvrdý sýr nastrouhejte nahrubo.
- Přidejte mletou papriku, worcester, tatarskou omáčku, mletý pepř a promíchejte.
- Pomazánku nechte uležet v lednici a podávejte na chlebu nebo na rohlíku. Pomazánka se hodí i na jednodušší chlebíčky.
Náš tip: Přípravu chalupářské pomazánky vám možná usnadní i toto video.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pomazánky s uzeninou: Na rychlé a levné večeři si pochutná celá rodina
Liptovská pomazánka: Originální recept pochází z Rakouska a neobejde se bez kmínu, papriky a nakládaných okurek
Jak dlouho vařit vejce naměkko, nahniličku nebo natvrdo?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Chalupářské pomazánky nám přijdou při pobytu v přírodě k chuti. Hodí se na chléb, topinky i na chlebíčky
Worcestrová omáčka vznikla omylem jako zapomenutá surovina ve sklepě. Dnes skvěle dochutí maso a pomůže i při kocovině
K večeři i na oslavu: Tradiční i netradiční pomazánky, které zvládnou i začátečníci