Znojemský nálev na okurky: Základem je správný poměr vody, octa a cukru, lehce pikantní chuť dodá křen
18. 7. 2023 Vaření
Nakládané okurky musí být trochu křupavé a tak akorát sladkokyselé. Slavné „znojemské okurky“ jsou pojmem a právě jejich chuti se chceme při domácí konzervaci okurek co nejvíce přiblížit.
Jak na zavařování okurek
Kyselé okurky najdeme prakticky v každé kuchyni. Hodí se jako příloha, do salátů, na chlebíčky a jednohubky, do omáček a k masu. Kyselé okurky v našich krajích zkrátka milujeme. Můžeme je kupovat, ale vyplatí se naložit si je doma. A po které okurce sáhnout? Na zavařování používáme okurky nakládačky (bradavičnaté). Pokud se rozhodneme pro řezy, můžeme zvolit polní okurky, případně hadovky.
Znojemské okurky jsou pojmem a symbolem kvality, ke které se snažíme přiblížit. Při přípravě vlastních zavařovaných sklenic můžeme využít hotový znojemský nálev (1 litr lze pořídit zhruba za 20 Kč), ale také si připravit vlastní.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do znojemského nálevu
Do nálevu známého jako „znojemský“ je potřeba kromě vody i ocet a koření. Někdo nedá dopustit na směs nakládacího koření na okurky zvanou DEKO, přidává se také sladidlo sacharin a cukr. Variantou směsi koření na jednu sklenici je bobkový list, 3 zrníčka černého pepře, 3 zrníčka nového koření, několik kuliček hořčičného semínka. Kromě koření se do sklenice ještě přidává zelenina, a to mrkev, cibule a křen. Skvělou aromatickou tečku vytváří kopr.
Co si pohlídat při zavařování okurek
Okurky ve sklenici by měly být podobně velké, malé jen na utěsnění. Okurky by neměly být poškozené. Podle množství okurek odhadneme počet sklenic. Do velké se vejde něco přes 400 g okurek. Okurky dobře omyjeme. Můžete je také na pár hodin namočit do studené vody. Pak každou okurku vezmeme do ruky a očistíme kartáčkem. Znovu je opláchneme a necháme oschnout na čisté utěrce.
Sklenice je také třeba důkladně omýt, stejně jako víčka. Pak i je necháme přirozeně vyschnout.
Skládání okurek je drobná „věda“. Nejdříve je naskládáme po obvodu sklenice, pak vyplníme mezery menšími okurkami nebo překrojenými.
Okurky obsahují hodně vody a hodně vitamínů a minerálů. Proto je využijete nejen při vaření, ale třeba i v rámci péče o pleť. Dát si čerstvě ostrouhané slupky od okurky na kruhy pod očima je totiž…
Jak připravit znojemský nálev na okurky
Na 10 sklenic o objemu 750 ml budete na nálev potřebovat: 2 l vody, 0,5 l octa, 1 balíček DEKA, 150 g cukru krystal a 25 ks tablet sacharinu. Dále je potřeba: cca 3 kg okurek, mrkev, cibule, křen a kopr.
Jak na to? Do hrnce dejte všechny suroviny na nálev a nechte ho přejít varem, budou stačit zhruba 2-3 minuty. Pak sporák vypněte a dejte nálev vychladit.
Připravte si dokonale čisté sklenice a víčka. Mrkev očistěte a pokrájejte ji na kolečka, stejně jako křen. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. Na dno do sklenice dejte 1-2 kolečka mrkve, 1-2 kolečka křenu a 1-2 plátky cibule. Navrch dejte odkrojený kousek snítky kopru.
Okurky důkladně omyjte a naskládejte je do sklenice. Vše zalijte vychladlým nálevem. Při nabírání rovnoměrně odeberte do každé sklenice kuličky koření. Okraje sklenic otřete, sklenice uzavřete víčkem a dejte je do zavařovacího hrnce s vodou. Voda má sahat zhruba 3 cm pod okraj sklenic.
Znojemské okurky zavařujete 20 minut při teplotě 80 °C. Ihned sklenice vyndejte na podložku a otočte je víčkem dolů. Pokud by tekly, je potřeba sklenice spotřebovat dříve. Ostatní sklenice po vychladnutí dejte do chladu a tmy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rakousko-uherské dědictví ze zlata: Jak zvládnout dokonalé řízky?
Když se řekne sváteční jídlo, spolu s tím často… Číst více
Jak vyrobit panko strouhanku. Stačí dva dny starý bílý chléb a struhadlo
Panko strouhanka je japonská obalovací strouhanka, která má hrubší strukturu než běžná strouhanka. V obchodech bývá poměrně drahá, ale můžeme si ji… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Recepty z českých filmů: U Bartáčků zase naklepávají řízky! Poradíme, jak je mít nejlepší
Ve slavné české komedii Zítra to roztočíme,… Číst více
Holandský řízek je ryze český vynález. Odkud tedy vzal svůj název?
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Odkud se vzal císařský trhanec? Nejlépe by to věděli František I. a jeho žena Sissi
Sladkostí na nervy není nikdy dost, těch… Číst více
Retro okénko: Vzpomínáte si ještě na mlíčňáky a mléčné koktejly?
Letmé útržky z dětství některých z nás vyvolávají… Číst více
Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
Čím obalovat řízky Těstíčka k obalování obvykle připravíme během chvilky. Smícháme suroviny a pokud se nám podaří vytvořit chutnou směs, která bude… Číst více
Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme… Číst více
Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?
Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma zavařování okurek: Křupavé a kořeněné okurky s námi snadno zvládnete
Kdy sklízet okurky a jak podpořit narůstání nových plodů
Babské rady pro lepší sklizeň: Před plísněmi chrání rajčata a okurky postřik z mléka a výluh z česneku, postřik z kapradin odpudí slimáky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 2 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 4 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 4 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 6 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 7 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Cibule v naší kuchyni - snadno dostupná léčivá síla z přírody. V těchto receptech nesmí chybět!
Jak připravit nálev na okurky? Se správně dochuceným lákem budou vaše nakládačky nepřekonatelné
Papriky s hlávkovým zelím naložené ve sladkokyselém nálevu: Připravte sklenice plné skvělé chuti